
Onlarca vatandaşımızı kaybettiğimiz, yuzlerce vatandaşımızın ise yaralandığı korkunc İzmir depreminin uzerinden tam bir hafta gecti ancak depremin buyukluğu ile ilgili olcum karmaşası sona ermiş değil.
İcişleri Bakanlığı'na bağlı AFAD, İzmir depreminin buyukluğunu 6,6 olarak acıklarken; Kandilli Rasathanesi buyukluğu 6,9 olarak ifade ediyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) ise depremin aletsel buyukluğunu 7 olarak acıklayarak tartışmaya ayrı bir boyut kazandırdı.
[h=2]"AFAD, doğru olcumleme yapamıyor"[/h]
Konuyla ilgili olarak BBC Turkce'ye acıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Universitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitusu oğretim uyesi Profesor Doktor Celal Şengor, İzmir depremi konusunda dikkate alınması gereken verinin Kandilli Rasathanesi'nin verileri olduğunu, AFAD'ın "doğru olcumleme yapamadığını" ve depremin buyukluğunun 7 olduğunu ifade etti.
AFAD’ın farklı parametrelerle olcum yaptığını ve kendi uzmanlarına guvendiklerini soyleyen Prof. Dr. Şengor, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun verilerinin de doğru olduğunu duşunduğunu, bu kurumun soğuk savaş doneminde Rusya'da yapılan nukleer denemeleri kaydedebilmek icin 60'lı yıllarda yerleştirdiği sismograflardan yararlandığını belirtti.
[h=2]"AFAD, Avrupa'nın en buyuk ikinci deprem istasyonuna sahip"[/h]
Konuyla ilgili olarak AFAD da sessiz kalmadı ve kurumdan bir yetkili, BBC Turkce’nin farklı kurumların farklı olcum sonucları acıklamasına ilişkin olarak, “AFAD, Avrupa'nın en buyuk ikinci deprem istasyonuna sahip kurumudur. Bizim bin 111 istasyonumuz var Turkiye'de. AFAD'ın cok ciddi bir olcum birikimi var. Bizim de kendi olcum metodlarımız var. Cok farklı parametreler var. Biz buna dayanarak 6,6 olarak olctuk.” ifadelerini kullandı ve sozlerine şu şekilde devam etti:
“Bilgi işlem dairesine gelen cok fazla parametre var. Kırılan kabuk yapısı, hız modeli, istasyonların geometrik dağılımı, sayısı, algoritmalar… Bu parametreler gereği cozumleme yapılıyor. Bu cozumleme sonrası bir rakam bulunuyor. 10-20 yıl deneyimi olan uzmanlarımız var. Onlar da 6,6 olarak olctuler.”
[h=2]"17 Ağustos depreminde de farklı olcumler yapılmıştı"[/h]
AFAD yetkilisi, BBC Turkce’nin 0,3 puanlık farkın “normal” olup olmadığı ile ilgili sorusuna ise, “Yanlış olcum diye bir şey yok, farklı parametreler var. Bunlara gore bir olcum yapılıyor. 6,6 yanlıştır, 7 yanlıştır gibi bir şey yok. Elazığ depreminde ve 17 Ağustos depreminde de farklı olcumler yapılmıştı. Ama bu kez biraz farklı oldu. Farklar olabilir. Ama bu kez biraz daha farklı olmuş olabilir. Bu da cok dikkat cekti.” şeklinde yanıt verdi.
Boğazici Universitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitusu Mudurluğu gorevini yapan Haluk Ozener, depremin ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda depremin 6,9 buyukluğunde acıklamıştı. Kandilli Rasathanesi, depremle ilgili yeni bir goruş vermek istemediğini belirterek konuyla ilgili acıklama yapma talebini reddetti.