
Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gurcan Karakaş, cevrimici olarak duzenlenen İstanbul Tech Week 2020 etkinliğindeki "Turkiye'nin Otomotiv Yolculuğu" konulu panelde yerli otomobil geliştirme calışmaları hakkında onemli acıklamalarda bulundu. Karakaş, acıklamaları sırasında daha cok mobilite kavramına ve TOGG'un mobilite vizyonuna odaklandı.
Mobilite konusunda tum dunyada bir donuşum gercekleştiğini ifade eden TOGG CEO’su, gunumuzde hareketliliğin ve A noktasından B noktasına gitme şeklinin hem icerik hem de yontem olarak değiştiğini belirtti ve "Bizim vizyonumuzun cercevesi, her şeyden once bir otomobil şirketi olmak değil, otomobilden fazlası icin yola cıktık diyoruz ve o mobilite ekosisteminin cercevesini tanımlayıp cekirdeğini oluşturmaktır. Bunu tek başımıza da yapamayacağımızı biliyoruz. Dolayısıyla bizim yolculuğumuz bu cercevede gelişiyor." şeklinde konuştu.
[h=2]TOGG CEO'su: 200'e yakın bizimle ilgili start-up'ı inceledik[/h]
Mobilite ekosistemi icerisinde start-up'lara bakış acısının değişmesi gerektiğini ve 27 Aralık 2019’daki lansmanda uretilecek otomobilleri lanse ederken sembolik olarak 3 farklı alandan 3 farklı start-up’ı da tanıttıklarını ifade eden Karakaş, “Bizim beraber calıştığımız start-up'larımız da bizim icin bir OEM kadar onemli, onlar kadar yaratıcı, onlar kadar fikir ureten, değer ureten bir yapıdalar. Dolayısıyla olaya bu şekilde başladığımızda onlarla calışma bicimi de biraz daha farklı oluyor. Aynı goğus hizasında bir partner olarak start-uplarla iş yapmaya başladığınız zaman olayın boyutu biraz daha farklı oluyor.” dedi ve start-up’larla ilgili sozlerine şu şekilde devam etti:
“Biz 200'e yakın bizimle ilgili start-up'ı inceledik. 150'den fazlasıyla goruştuk ve bunların icerisinden ilk etapta 50 kadarını bizimle ilgili olarak karşılıklı değer yaratabileceğimiz partner olarak belirledik ve onların onemli bir kısmıyla da goruşmelerimize başladık. Yani biz daha otomobilimizin mekanik aksamlarını tasarladığımız gibi aynı şekilde mobilite ekosistemi etrafında oluşacak olan yeni iş modelleri icin ihtiyac duyduğumuz partnerlerimizi de tasarlamaya devam ediyoruz.”
[h=2]"Batarya ortağımız, geri donuşum konusunda cozum sunabilen tek oyuncu"[/h]
Paneldeki konuşmasının ardından kendisine yoneltilen bazı soruları yazılı olarak yanıtlayan Gurcan Karakaş, surdurulebilir malzeme kullanımı ile ilgili hedefleri olup olmadığı ile ilgili soruya, “Var, ulkemizin değil, Avrupa'nın en temiz tesisini kuruyoruz. Batarya partnerimiz tekrar kullanım ve geri donuşum konusunda şu ana kadar cozum sunabilen tek oyuncu. Ayrıca zeytin cekirdeğinin kullanımından başlayarak bircok konuda (start-up'lar dahil) calışıyoruz.” yanıtını verdi.
Elektrikli araclardaki bataryaların omrunu tamamladıktan sonra ikincil omur konusunda nasıl bir planları olduğu hakkındaki bir soruyu da yanıtlayan Karakaş, “Bataryalar 8 sene otomobilde kullandıktan sonra ikinci hayatlarında enerji depolama amaclı olarak kullanılacak. Ayrıca batarya ortağımız batarya geri donuşum konusunda dunyada lider konumda ve bizim de bu teknoloji ve iş modeline erişimimiz olacak.” ifadelerini kullandı.