Cin’in onde gelen ureticilerinden biri olan Xiaomi, MIDC 2020 etkinliğinde ekosistemi icin yeni bir ekosistem urunleri yazılım platformu yayınladı. Bu platform sayesinde firma, tum ekosistem teknolojilerini tek bir catı altında birleştirmeyi amaclıyor.
Xiaomi’nin IoT Platformu Genel MuduruFan Dian, “Vela”nın Latince’de yelken acmak anlamına geldiğini ifade etti. Buna uygun olarak da firma farklı platformlardan geliştiriciler ile calışmayı amaclıyor. Dian ileride bu platformu akıllı saatlere, fitness takip cihazlarına ve akıllı hoparlorlere de yaymak istediklerini soyluyor.
[h=2]Xiaomi Vela nedir?[/h]
Xiaomi Vela, acık kaynak kodlu gomulu işletim sistemi NuttX uzerine geliştirilmiş olan bir ekosistem yazılım platformudur. Bu platform temelde uc kısma ayrılıyor. Bunlardan en altta NuttX Kernel bulunurken ona geliştirici aracları ve ust katmandaki Vela uygulama cercevesi eşlik ediyor.
NuttX Kernel temel olarak gorev sıralam platformlararası iletişim, dosya sistemi ve diğer işletim sistemi fonksiyonlarını yurutuyor. Ek olarak cihaz suruculeri, TCP/IP protokolleri, guc yonetim bileşenleri gibi farklı fonksiyonlar da burada bulunuyor.
Xiaomi Vela cercevesi ise kendi icinde iki katmana sahip. Bu katmanlardan ust katman farklı ekosistem platformlarına gore ayrılıyor. Daha alt katmanda ise ORA, GUI, yerel depolama gibi daha temel ozellikler yer alıyor.
[h=2]Onizleme programı başlıyor[/h]
Xiaomi Vela ozellikle de hedeflediği IoT alanında pek cok ciple calışabiliyor. Boylece bu platform ile farklı MCU donanımları, yazılımları ve iletişim protokolleri bir araya getirilebiliyor. Firma ise ana senaryoda her uygulamayı desteklemeyi hedefliyor.
Fan Dian konuşmasında ayrıca Xiaomi’nin ekosistem urunlerinin sayısının da 271 milyonun uzerine cıktığını acıkladı. Firmanın AIoT platformunda 3800 partneri bulunuyor. Xiaomi, Vela onizleme programını da bugunden itibaren erişime actı. Hem parca ureticileri hem de geliştiriciler platforma davet edildi.