İcişleri Bakanlığı, ulke genelinde gercekleştirilen yeni tip koronavirus (Kovid-19) denetimlerinin, sahada daha etkin yapılması icin valiliklere "Koronavirus salgını denetimleri" konulu genelge gonderdi.
Bakanlıktan yapılan acıklamaya gore, genelge kapsamında cadde, bulvar, sokaklarda bulunan gorevli ekip sayısı daha da artırılacak. Denetimlerde, zabıta ekiplerinin tamamından yararlanılabilecek. Şehirler arası ve şehir ici toplu ulaşım aracları ile ticari taksiler tek tek durdurularak, Kovid-19 tedbirlerine uyulup uyulmadığına bakılacak.

Genelgede, Kovid-19 salgını nedeniyle alınan onlemlere, yaygın bir şekilde yurutulen ikaz, bilinclendirme ve denetim faaliyetlerine rağmen son donemde toplu ulaşım aracları, pazar yerleri ile alışveriş ve sosyal hayat acısından canlı cadde, bulvar ve sokaklar gibi kişilerin yoğun bulunduğu kalabalık yerlerde sergilenen tedbirsiz davranışlardan dolayı salgının yayılımının devam ettiği belirtildi.
Genelgede yarından itibaren başlayacak olan yeni denetim yaklaşımı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Kovid-19 denetimlerinde bugune kadar yurutulen denetim faaliyetlerinin otesinde yeni bir yaklaşım sergilenecek.
Kalabalıkların oluştuğu/oluşabileceği alanlar başta olmak uzere sahada denetim yapmakla gorevli ekip sayıları azami olcude artırılacak. Bu amacla yerel yonetimlerin imkanları da seferber edilecek. Ozellikle iş yeri ve cadde/sokak denetimlerinde belediye zabıta personelinin tamamından istifade edilecek. Kolluk gorevlileri ve zabıta personelinin yanı sıra denetim ekiplerine diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarından mumkun olan en fazla sayıda personel gorevlendirilebilecek."
Vali ve kaymakamlar da katılacak
Buna gore, 81 il ve 922 ilcede bizzat vali ve kaymakamların başkanlığında yapılacak sahadaki denetim faaliyetlerine, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yoneticileri ile personeli, koy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil guvenlik) ve ozel kolluk gorevlilerinin (zabıta, ozel guvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler aracılığıyla ozellikle vatandaşların yoğun bulunduğu yerlerde ağırlık kazandırılacak.
Bu doğrultuda onumuzdeki surecte yurutulecek saha denetimlerinde her turlu toplu ulaşım aracları (ticari taksi, dolmuş, otobus, metrobus, tramvay, metro, deniz otobusu vb.), pazar yerleri, alışveriş, sosyal hayat acısından canlı cadde, bulvar ve sokaklar gibi kişilerin yoğun olarak bulundukları kalabalık yerlere oncelik/ağırlık verilecek.
Toplu ulaşım aracları ve taksilerde denetimler artacak
Toplu ulaşım aracları ile taksilerin denetimlerinde, her aracın kontrol edilmesine ozellikle dikkat edilecek. Şehirler arası toplu ulaşım araclarında HES kodu ve maske zorunluluğuna bakılacak. Şehir ici toplu ulaşım araclarında (metro, metrobus, tramvay, belediye otobusu, ozel halk otobusu, minibus, midibus vb.) yolcu kapasite sınırlamasına, HES kodu ve maske zorunluluğuna, taksilerde suruculer ve muşterilerce maske takılması, arac icerisinde yeteri kadar dezenfektan malzemenin bulundurulması, aynı anda alınabilecek muşteri sınırına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek.
Her vardiya değişiminde aracın ic temizliğinin yapılması ve suruculer tarafından hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi zorunluluğu kontrol edilecek. Alınan tedbirlere aykırı davranan toplu ulaşım araclarına, surucu, işletmecilere ve tedbirlere uymayan yolculara ilgili gerekli yaptırımlar tereddutsuz uygulanacak.
Pazar yerleri (mahalle veya semt pazarları, sosyete pazarları vb.) denetimlerinde, alandaki tezgah/sergi duzenlemelerinin fiziki mesafe kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığına bakılacak. Pazar icerisinde esnaf ile muşterilerce maske takılması zorunluluğuna riayet edilip edilmediği, esnaf ve muşterilerce fiziki mesafe kurallarına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek. Pazar girişlerinde muşteriler icin erişilebilir ve yeterli şekilde dezenfektan malzemelerinin bulunup bulunmadığı, pazarcı esnafınca kişisel hijyen ve eldiven takılması zorunluluğuna uyulup uyulmadığı, pazar icerisinde ozellikle akşam saatlerinde aşırı kalabalıkların oluşmasını onlemeye yonelik zabıta ekiplerince gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı hususlarına dikkat edilecek. Tedbirlere uymayan esnaf ve muşterilere gerekli ikazlar ve yaptırımlar uygulanacak.
Anonslarla vatandaşlar uyarılacak
Alışverişin, sosyal hayatın canlı olduğu cadde, bulvar ve sokakların denetimlerinde, işletmecilerin, vatandaşların fiziki mesafe kuralına ve maske takma zorunluluğuna uyup uymadıkları, bu yerlerde bulunan alışveriş mekanlarının kalabalık oluşumuna neden olacak faaliyet icerisinde bulunup bulunmadıkları, buralardaki iş yerlerinde kendileri icin belirlenen kural ve tedbirlere riayet edilip edilmediği hususlarına dikkat edilecek.
Ayrıca bu yerlerde kolluk/zabıta araclarından megafonlar vasıtasıyla surekli anons yapılmak suretiyle vatandaşlara mesafe, maske kurallarının hatırlatılması ve kalabalıktan uzak durulmasının onemini vurgulanacak.
İzolasyona uymayanlar, zorunlu izolasyona alınacak
Yapılan denetimler sırasında, Kovid-19 tanılı veya temaslısı kişilerin izolasyon koşullarını ihlal ettiğinin belirlenmesi durumunda yurt ve pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulmaları sağlanacak.
Denetim etkinliği ve gorunurluğu en ust seviyede tutulacak. Vali ve kaymakamlar tarafından yerel yonetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, koy/mahalle muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyonun sağlanarak gerekli planlamalar yapılacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammed Nuri Erdoğan