AYDIN'ın Kuşadası ilcesinde turizmin yanı sıra en onemli gecim kaynaklarından biri olan balıkcılık, av yasağının kalktığı 1 Eylul'den bu yana gecen 2 aylık surede hareketli gunler yaşıyor. Gecimini denizden sağlayan balıkcıların her gun avladıkları onlarca ceşit balık, Kuşadası Belediyesi balık halindeki tezgahları suslemesine rağmen fiyatlar, eylul ve ekim ayına oranla daha yuksek seyrediyor.
Turkiye'nin onemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda, denizlerde avlanma yasağının 1 Eylul'de sona ermesiyle birlikte balıkcılar 'Vira Bismillah' diyerek, denize acıldı. Aradan gecen 2 aylık surede, Kuşadalı balıkcıların yuzunu en cok hamsi, sardalya, levrek ve cipura guldurdu. Kuşadası Korfezi'nde her gun tutulan yuzlerce ceşit balık, Kuşadası Belediyesi'nce baştan aşağıya yenilenen balık halindeki tezgahları doldurdu. Ancak, denizlerdeki balık ceşidinin bol olmasına rağmen fiyatlar eylul ve ekim ayına oranla daha yuksek seyrediyor.
'OCAK AYINDA FİYATLAR DUŞER'Kuşadası'nda 30 yıldır balıkcılık yaptığını belirten Soner Ozyağcı (55), "Kasım ayının gelmesiyle birlikte fiyatlar biraz arttı. Şu an hamsinin kilosu 20 TL'den satılıyor. Palamudun tanesi ise 30 TL. Levrek kilosu 55, barbunya 90, tekir 80, mercan 40, kefal ise 45 TL'den alıcı buluyor. 1 ay once hamsi 10 TL'ye kadar duşmuştu. Palamudun tanesini ise 20 TL'den satıyorduk. Tabi balığın fiyatı yukselince vatandaş da satın almakta zorlanıyor. Ocak ayının gelmesiyle birlikte fiyatlarda makul bir duşuş olacak" dedi.
'AŞIRI AVLANMA YAPILIYOR'Balık fiyatlarındaki yukselmeyi aşırı avlanmaya bağlayan Yucel Eğriboyun (45) ise "Kuşadası'nda yasağın kalktığı eylul ayında gunde 20 bin kasa hamsi avlandı. Boyle olunca 1,5 ayda balığı tukettik. Bu da kasım ayında hamsinin fiyatının yukselmesine neden oldu. Yine de şu an en cok hamsi, sardalya ve palamut satıyoruz. Barbunya, tekir, kaya levreği gibi luks balıklar elimizde kalıyor. Son gunlerde besi balıklarının da kilo fiyatı cok yukseldi. Vatandaş onceden deniz balığı pahalı olunca ciftlik balıklarını tercih ederdi. Ancak şimdi bu alternatifi de bulunmuyor" diye konuştu.'PAZARLIK YAPIYORUM'Haftada en az 1 kere balık tukettiğini ifade eden Yalcın Dak, "Balık fiyatları gecen aylara gore biraz yuksek. Ozellikle taze yakalanan balıkların fiyatları daha da cep yakıyor. Ben genelde pazarlık ederek, balık alıyorum. Mesela bugun kefal aldım. Bu mevsimin en lezzetli balığı. Satıcı kilosuna 50 TL dedi. Pazarlık yapıp, 40 TL'den aldım" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Eşber OKAYER