Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Ust Yoneticisi (CEO) Gurcan Karakaş, "Biz 200'e yakın bizimle ilgili start-up'ı inceledik. 150'den fazlasıyla goruştuk ve bunların icerisinden ilk etapta 50 kadarını bizimle ilgili olarak karşılıklı değer yaratabileceğimiz partner olarak belirledik ve onların onemli bir kısmıyla da goruşmelerimize başladık." dedi.
Karakaş, online olarak gercekleştirilen İstanbul Tech Week 2020 etkinliği kapsamında duzenlenen "Turkiye'nin Otomotiv Yolculuğu" konulu panelde yaptığı konuşmada, mobilite kavramını ve TOGG'un mobilite vizyonunu değerlendirdi.

Mobilite denilince otomatik olarak da bir donuşumun altının cizilmesi gerektiğine işaret eden Karakaş, artık dunyada hareketlilik veya A noktasından B noktasına gitme şeklinin hem icerik hem de yontem olarak değiştiğini dile getirdi.
Karakaş, "Bizim vizyonumuzun cercevesi, her şeyden once bir otomobil şirketi olmak değil, otomobilden fazlası icin yola cıktık diyoruz ve o mobilite ekosisteminin cercevesini tanımlayıp cekirdeğini oluşturmaktır. Bunu tek başımıza da yapamayacağımızı biliyoruz. Dolayısıyla bizim yolculuğumuz bu cercevede gelişiyor." diye konuştu.
"İhtiyac duyduğumuz partnerlerimizi de tasarlamaya devam ediyoruz"
Mobilite ekosistemi icerisinde start-up'larla ilgili bakış acısının tamamıyla değişmesi gerektiğini dile getiren Karakaş, "Bizim beraber calıştığımız start-up'larımız da bizim icin bir OEM kadar onemli, onlar kadar yaratıcı, onlar kadar fikir ureten, değer ureten bir yapıdalar. Dolayısıyla olaya bu şekilde başladığımızda onlarla calışma bicimi de biraz daha farklı oluyor. Aynı goğus hizasında bir partner olarak start-uplarla iş yapmaya başladığınız zaman olayın boyutu biraz daha farklı oluyor." dedi.
Karakaş, 27 Aralık 2019'da uretilecek olan otomobili lanse ederken sembolik olarak 3 farklı alandan 3 farklı start-up'ı tanıtarak başladıklarını anımsattı.
Turkiye'deki start-up'ların hepsiyle calışmalarının mumkun olmadığını ancak bu konuya buyuk onem verdiklerini belirten Karakaş, şunları kaydetti:
"Biz 200'e yakın bizimle ilgili start-up'ı inceledik. 150'den fazlasıyla goruştuk ve bunların icerisinden ilk etapta 50 kadarını bizimle ilgili olarak karşılıklı değer yaratabileceğimiz partner olarak belirledik ve onların onemli bir kısmıyla da goruşmelerimize başladık. Yani biz daha otomobilimizin o mekanik aksamlarını tasarladığımız gibi aynı şekilde mobilite ekosistemi etrafında oluşacak olan yeni iş modelleri icin ihtiyac duyduğumuz partnerlerimizi de tasarlamaya devam ediyoruz."
"Ulkemizin değil, Avrupa'nın en temiz tesisini kuruyoruz"
Ote yandan TOGG CEO'su Karakaş, panelin ardından bazı katılımcıların sorularını da yazılı olarak yanıtladı.
Surdurebilir malzeme konusunda bir hedefleri olup olmadığı yonundeki soruyu yanıtlayan Karakaş, "Var, ulkemizin değil, Avrupa'nın en temiz tesisini kuruyoruz, batarya partnerimiz tekrar kullanım ve geri donuşum konusunda şu ana kadar tek cozum sunabilen oyuncu. Ayrıca zeytin cekirdeğinin kullanımından başlayarak bircok konuda (start-up'lar dahil) calışıyoruz." şeklinde yanıt verdi.
Karakaş, elektrikli araclardaki bataryaların omrunu tamamladıktan sonra ikincil omru konusunda planları olup olmadığı yonundeki soruya ilişkin ise şunları kaydetti:
"Planlıyoruz, bataryalar 8 sene otomobilde kullandıktan sonra ikinci hayatlarında enerji depolama amaclı olarak kullanılacak. Ayrıca batarya ortağımız batarya geri donuşum konusunda dunyada lider konumda ve bizim de bu teknoloji ve iş modeline erişimimiz olacak."
"Değişmeyenlerin bu sektorde artık kalması cok mumkun değil"
Farplas Ust Yoneticisi (CEO) Omer Burhanoğlu ise paneldeki konuşmasında, dunyadaki buyuk dijitalleşme trendinin otomotivin uzerinde yeni ve cok onemli değişimler getirdiğini dile getirdi.
Bu değişimlerin daha oncekilerin cok uzerinde olduğunu vurgulayan Burhanoğlu, "Bunu bizim şu andaki kabiliyetimizin karşılaması mumkun değil. O yuzden cok ciddi bir değişim gerekiyor yan sanayi icerisinde. Değişmeyenlerin bu sektorde artık kalması cok mumkun değil. Cunku olay artık zaten otomotivin dışına cıkmış durumda. ve sizin muhakkak birileriyle iş birliği yapıp farklı alanlarda yer almanız gerekiyor ki bu bağlantılı dunya icerisinde devam edebilesiniz." diye konuştu.
Bu donuşumde start-up'ların onemine dikkati ceken Burhanoğlu, start-up'ların buyuk şirketlere kıyasla daha cevik ve daha guclu manevra kabiliyetine sahip olduğunu soyledi.
"Elektrikli araclarda batarya soğutma sıvısı uzerine calışıyoruz"
Castrol Turkiye Ukrayna ve Orta Asya Direktoru Aslı Yetkin Karagul de, "Yeni nesil mobilite denince hem elektrikli hem de otonom araclar akla geliyor. Bu araclar onumuzdeki on yılda ve daha sonra da hızlanarak 2050 yılında bizi cok daha farklı bir arac kullanım alışkanlığı ve arac teknolojisine doğru goturuyor olacak. ve bunun icerisinde teknolojinin gelişimi kadar esasında tum toplumda gorduğumuz iklim ve cevre duyarlığının artması da kritik bir etken." değerlendirmesinde bulundu.
Castrol olarak BP Grubu'nun bir parcası olduklarını dile getiren Karagul, global stratejileri kapsamında yeni nesil mobilitenin kritik bir yeri olduğunu ve bu alanın partnerliklerle buyuduğunu dile getirdi.
Tam elektrikli araclarda motor yağı kullanılmayacağını ancak bunun yerine batarya soğutma sıvısı kullanılacağını dile getiren Karagul, bu kapsamda kendi sıvılarını geliştirmeye uzun sure once başladıklarını ve bu alanda calıştıklarını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulselam Durdak