CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, AK Parti iktidarları doneminde tarım urunleri ithalatına 104,6 milyar dolar odendiğini, Turkiye'nin net tarım ithalatcısı olduğunu savundu.
TBMM Plan ve Butce Komisyonunda milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 yılı butcesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, ulkenin tarımsal uretiminin duştuğunu, BDDK'nin odenemeyen kredi verileri arasında ciftcilere ait olanların oldukca yuksek bir payı olduğunu savundu.

Ciftcilerin kredi borclarının silinmesi gerektiğini soyleyen Katırcıoğlu, iktisadi bir krizin cozumunun sadece arz yonlu kararlarla mumkun olamayacağını, talebin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, stratejik bir sektor olan tarımdaki yukseliş ivmesinin gelecekte de surmesi icin calışmaların ureticiyle omuz omuza devam ettirildiğini belirtti.
Ulke tarımının, dunyadaki bircok ekonomik sıkıntıya rağmen surdurulebilir buyume gercekleştirdiğini ifade eden Erim, tarımsal desteklemelerle bircok urunde dunya liderliğinin surdurulduğunu kaydetti.
"Rakamlarla oynuyor"
CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, "iktidarın sorunları cozemediğini, verilerle oynadığını" one surerek, "Eline aldığı kalemle rakamlarla oynuyor. Bu şekilde ulkenin gerceğini değiştirdiğini sanıyor." dedi.
2002 yılında ulke nufusunun 66 milyon olduğuna işaret eden Şener, nufus artışının, ilave bir ic talep ve uretim kapasitesi anlamına geldiğine, bu fark dikkate alınmadan o gunku tarımsal uretim verilerinin bugunle kıyaslanmasının doğru olmadığına dikkati cekti.
Şener, iktidarın tarımda ulkeyi ithalatcı konuma getirdiğini savunarak, "AKP iktidarları doneminde tarım urunleri ithalatına 104,6 milyar dolar odenmiştir ve Turkiye net tarım ithalatcısı olmuştur. Son 3 yılda 11 milyar dolardan fazla tarımsal dış ticaret acığı da var." diye konuştu.
Tarımsal uretimdeki girdilerin yuzde 60-70'inin ithal olduğunu ve bunların da hesaba katılmasıyla tarımsal ithalata odenen tutarın daha yuksek olduğunu belirten Şener, ulke tarımının ithalata bağımlı olduğunu iddia etti.
İktidarın, muhalefetin dile getirdiği eleştirileri dikkate almadığını ifade eden Şener, "Yanlışlarınızın maliyetini butun ulke cekiyor. Bir şey duzeltilecekse beraber duzelteceğiz." dedi.
"Bakanlığını mukemmel bir orkestra şefi gibi yonetiyor"
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Ozturk, "genc dostum" diye hitap ettiği Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi calışmaları nedeniyle tebrik etti.
Pakdemirli'nin, Bakanlığı mukemmel bir orkestra şefi gibi yonettiğini, felaketlerde insanlarla birlikte olduğunu anlatan Ozturk, bazı muhalefet milletvekillerinin Pakdemirli'ye haksız ithamlarda bulunduğunu soyledi.
Hukumetlerinin fındık politikasının son 2 yıldır fevkalade yerinde olduğuna dikkati ceken Ozturk, 2019-2020 yılı ihracatında ic fındıkta tum zamanların rekorunun kırıldığını bildirdi. Ozturk, "Rakamlar da bunu teyit etmektedir. TMO neredeyse yuzde 30'un uzerinde daha yuksek fiyat acıklamıştır. İhracat rakamları da bunu teyit ediyor. 2003-2004 donemindeki fındık ihracat geliri 2019 yılında dolar bazında 3-4 kat arttı." ifadelerini kullandı.
"Gonul ister ki sıfır hatayla buraya gelinsin"
CHP Ankara Milletvekili Bulent Kuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı kesin hesaplarına ilişkin Sayıştay raporlarında cok onemli eleştiriler bulunduğunu belirterek, Sayıştay temsilcisinin bu konudaki değerlendirmesinin istenmesini talep etti.
Komisyon Başkanı Lutfu Elvan'ın soz verdiği Sayıştay temsilcisi ise rapordaki bulgunun, Hazine ve Maliye Bakanlığını da ilgilendiren bir durum olduğunu anlattı.
Bunun uzerine soz alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sayıştay denetimini cok onemsediklerine işaret etti.
"Gonul ister ki sıfır hatayla buraya gelinsin" diyen Pakdemirli, tespit edilen eksiklikleri gidereceklerini kaydetti.
Başkan Elvan'ın, Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatının, soz konusu sorunların giderilmesi amacıyla Sayıştayın eğitim programına tabi tutulmasını onermesi uzerine Pakdemirli, "Onumuzdeki haftayı gecirmeden uzaktan eğitim sistemimizle butun personelimize eğitim aldıralım." diye konuştu.
CHP Muğla Milletvekili Suleyman Girgin, konuşmasını, kavanoz icerisinde bulunan sut yemi ve sutle yaptı.
Ciğ sut maliyetinin urun fiyatlarını aştığını belirten Girgin, Bakan Pakdemirli'ye "Bu şartlarda sut ureticisi olsanız siz sut uretir misiniz?" sorusunu yoneltti.
Sute zam isteyen ciftciye "ucuz arpa" verileceği şeklindeki acıklamayı anımsatan Girgin, bu tur onlemlerin yaraya pansuman yapmaya bile yetmeyeceğini savundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Seval Ocak Adıyaman