Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) koordinasyonunda Anadolu Universitesi (AU) tarafından hazırlanan "Kendi Kendine Yardım Temelli Cevrimici Psikososyal Destek Platformunun Geliştirilmesi Projesi" tanıtıldı.
Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadelede pandeminin psikolojik etkilerinin en aza indirilmesini amaclayan projenin, AU Ataturk Kultur ve Sanat Merkezindeki tanıtım toplantısına Rektor Prof. Dr. Fuat Erdal, BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak ile diğer ilgililer katıldı.
Rektor Erdal, yaptığı konuşmada, Kovid-19'la mucadelede universitenin en on safta yer aldığını soyledi.
Kovid-19'un vatandaşların psikolojik olarak zorlu bir surec gecirmesine yol actığını anlatan Erdal, şoyle konuştu:
"Bu zorlu sureci doğru yonetmek salgınla mucadelenin en onemli aşamalarından birini oluşturmaktadır. Universitemizde geliştirilen proje cercevesinde Kovid-19 salgını surecinde vatandaşlarımız web tabanlı bir sistemle psikolojik problemlerle daha kolay başa cıkabilecekler. Boylece salgının gerek bireyler gerekse toplumsal psikolojimiz uzerindeki olumsuz etkileri hafifletilmiş olacak. Vatandaşlarımız karantina, tedavi gibi surecleri daha kolay yonetebilir hale gelecektir. Yakın zamanda hayata gececek projenin bu zorlu surecte hem devletimizin yuruttuğu etkin mucadeleye katkı sağlayacağına hem de insanlarımızın uzerindeki ağır yuku hafifleteceğine inanıyorum."
BEBKA Genel Sekreteri Durak ise projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gosteren ajansın desteğiyle AU tarafından hazırlandığını anımsattı.
"Kovid-19'la Mucadele ve Dayanıklılık Programı" kapsamında ortaya konan projenin alanında ilk olduğunu dile getiren Durak, "Turkiye'de ve dunyada son donemde one cıkan uzaktan sağlık ve 'tele tıp' olarak adlandırılan dijital sağlık sistemleri, pandemi doneminde ozellikle kronik rahatsızlıkları bulunan insanların evden cıkmak istememesiyle guvenli sağlık hizmeti alabilmeleri icin buyuk onem arz etmektedir." diye konuştu.
"Bireylerin kendi kendini değerlendirebileceği mini testler bulunuyor"
Proje koordinatoru ve AU Eğitim Fakultesi Doktor Oğretim Uyesi Omer Ozer de projede, salgın surecinde ve sonrasında psikolojik belirtileri artan ve psikolojik yardım alma imkanı bulamayan, gunluk yaşamında zorlanan bireyler icin destek sistemi geliştirdiklerini vurguladı.
Geliştirilen etkileşimli yazılımda "depresif duygu durumla başa cıkma", "stresle başa cıkma" ve "kaygı problemleri ile başa cıkma" modulleri ile birlikte gevşeme egzersizlerinin yer aldığına değinen Ozer, "Tum modullerde bilgilendirici animasyonlar, etkileşimli formlar ve bireylerin kendi kendini değerlendirebileceği mini testler bulunuyor. Kendi Kendine Yardım Temelli Cevrimici Psikososyal Destek Platformu aynı zamanda bu konuda hazırlanmış ilk platform olma ozelliği de taşıyor." dedi.
Konuşmaların ardından platformun tanıtımı yapıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Deniz Acık