Başarılı bir yonetici olmak icin yonetme sanatına hÂkim olun.

Yonetmek incelik ister; cetin rekabet ortamında verimli bir iş alanı yaratmanın yolu da, calışanlarla doğru iletişimi kurmaktan gecer. Yonetici kocu olarak danışmanlık yapan, kurum ici sosyal barış konusunda uzman Dr. Ebru Nurluoğlu, “İyi iletişim kurmak patronların ve yoneticilerin birinci sorumluluğudur” diyor. Onun tavsiyeleri doğrultusunda yonetim şeklinizde yapacağınız yalın değişikliklerle, kısa surede calışanlarınızın kalbini kazanın ve huzurlu bir iş ortamında, iyi bir yonetici olun.



KİŞİSEL İTİBARINI ARTIR

“İtibar, saygı gorme, değerli ve guvenilir olma halidir. İcinde bulunduğunuz ortamın değerlerine cevap veren davranışlar ve tutum size prestij kazandırır. Bu prestiji kazanmak adına kişisel itibarınızı artırmanın bazı yolları var. Evvela sosyal rolunuz gereği cevrenizdekilerin (calışan, iş arkadaşı vb.) sizden beklentilerini sorgulamalısınız. Aldığınız cevapları durustce değerlendirerek beklentileri ortaya koyup, bu doğrultuda yeni davranış alışkanlıkları geliştirin. Ote yandan gorunumunuze de yatırım yapın. İşe, zevkine guvendiğiniz uc arkadaşınızın rehberliğinde gardırobunuzu elemekle başlayın; yeni kıyafetler icin alışverişe cıkın. İşini en iyi şekilde yapan bir yonetici olmak ve bunu herkese gostermek icin, şirket icinden ve dışından surekli geribildirim alın. İş alanınızdaki global yenilikleri
takip edin. Calışanlarla ilişkinizde ise tutarlı ve adil olmaya, sozunuzde durmaya ve kimseyi kayırmamaya, gerektiğinde ozur dileyip teşekkur etmesini bilen biri olmaya ozen gosterin. Eski ahbaplıklarınızı korumak, yeni arkadaşlıklar kurmak icin caba gosterin.”



BU HATALARI YAPMA

“Calışanlarla aranızda kopukluğa yol acan, şeffaflığa ket vuran yaygın hatalara duşmeyin. Takım arkadaşına net konuşmamak bunların başında geliyor. Durustce paylaşmadığınız her dert icinizde buyur ve siz sadece farz ederek yaşıyor olursunuz. Oysa konuşarak yanlış anlamaları onlemek elinizde. Bir diğer hata, arkadan ileri geri konuşmaktır. İnsanların yuzlerine karşı veya başkalarının da olduğu ortamda o kişi varken konuşmayı tercih etmeyeceğiniz hicbir şeyi, onlar yokken de soylemeyin. Er ya da gec haberleri olur ve konuştuğunuz ortamın koşullarını bilmedikleri icin, soyledikleriniz kulağa daha acımasız ve kotu gelebilir. Eleştiriye acık olmamak da sık yapılan hatalardan biri. Aksine insanların duşuncelerini oğrenin ki, varsa yanlış algıyı duzeltebilmek icin fırsatınız olsun. Cunku her zaman haklı olacaklar diye bir kural yok. İnsanları dikkatli dinlemeyi de ihmal etmeyin. Tanıdığım en başarılı yoneticiler dinlerken anında not almayı becerip, sonrasında sorularını soran ya da ilgili aksiyonları alıp almadıklarını bu listelerle kontrol edenler olmuştur.”



STRESOR TİPLERLE BAŞA CIK

“Sizin icin stres kaynağı olan ama teknik becerileri nedeniyle gozden cıkaramadığınız uc calışan tipini idare etmeyi oğrenin: Zaman Bozguncusu: Elinde teslim tarihi surekli uzayan dosyalar vardır; toplantılara gec kalır; bahanesi yoğunluktur, plansızdır. Cozum: Aynı yapılacaklar listesi ikinizde de bulunsun. Sorumluluklar ve teslim tarihleri yazılı olsun, takip edin. Antikomut: ‘Ben emir alacak yaradılışta değilim’ duygusuyla istenen yontemi gormezden gelir. Kendi doğrusu icin inatlaşır. Ani duygusallıkla ve yoğun bir egoyla hareket eder. Cozum: Yumuşak yaklaşın. Zorla kural dikte ettirmek yerine, onun da rızasını almak istediğinizi hissettirin. Talimatlara uymama ayrıcalığı tanırsanız, diğerlerine haksızlık olacağını acıklayın. Kibar İğneleyici: Problemini uygunsuz anlarda ve kibirli bir nezaket icinde, iğneleyici sozlerle aktarır. Başkalarını zor duruma duşurerek kendi acıklarını kapatacağını sanır. Cozum: Yapıcı eleştirileri doğrudan
soylerse kabul edeceğinizi ancak gizli bir ofkeyle sunulanları garipsediğinizi belirtin.”

http://www.menshealth.com.tr/kendinden-lider-yarat/4
__________________