Gaziantep'te gecirdiği kaza sonucu kolları kopan, 1 yıl yatağa bağımlı yaşadıktan sonra fizyoterapistin tavsiyesiyle tekvandoya başlayan paralimpik milli sporcu Mahmut Bozteke, elde ettiği Avrupa şampiyonluğu, dunya ikinciliği ve ceşitli kıta şampiyonluklarıyla 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na kota alan 6 Turk sporcudan biri olmayı başardı.
Bozteke, 111 yaşında fıstık ağaclarını ilaclarken kollarını traktorun kuyruk miline kaptırdı. Kazada kolları kopan ve hastanede 3,5 ay yatarak tedavi goren Bozteke, yaklaşık 15 ameliyatla bacaklarından alınan dokularla kollarının bir bolumune kavuştu. Bacaklarındaki doku kaybı nedeniyle 1 yıl evde yatağa bağımlı yaşayan Bozteke, elleri olmadığı icin gunluk işlerini ayaklarıyla yapmayı oğrendi.

Bozteke, tedavi surecinde fizyoterapistin "Ayaklarını iyi kullanıyorsun, bence iyi tekvando yaparsın" tavsiyesiyle mahallesindeki Genclik ve Spor İl Mudurluğune bağlı spor salonunda tekvandoyla tanıştı.
Kısa surede salonun iddialı sporcularından biri olan 23 yaşındaki sporcu, ilk resmi musabakasına cıktığı 2015'ten 2019 yılına kadar Turkiye şampiyonluğu, dunya ikinciliği ve ucunculuğu, Avrupa birinciliği, ikinciliği ve ucunculuğu, Afrika birinciliği, ikinciliği, Asya ikinciliği ve ucunculuğunu kazandı.
Tekvando ile yeniden hayata tutundu
Elde ettiği başarılarla 2021 Tokyo Olimpiyatlarında yapılacak para-tekvando oyunlarında Turkiye'yi temsil edecek 6 sporcudan biri olmayı garantileyen milli sporcu, başarı hikayesini AA muhabirine anlattı.
Gecirdiği kaza nedeniyle kotuye giden hayatının para-tekvando ile tekrar iyiye gitmeye başladığını belirten Bozteke, "Bir sene yatalak olup, daha sonra Turkiye Şampiyonu olmak, Avrupa şampiyonluğu, Dunya şampiyonasında dereceler elde etmek, uluslararası başarılar yakalamak bana oz guven kazandırdı. Artık kendimi cok daha iyi hissediyorum." dedi.
Katıldığı ilk resmi musabakayı kaybettiğini ancak vazgecmediğini anlatan Paralimpik tekvandocu, şunları dile getirdi:
"İlk resmi musabaka olan 2015 Turkiye Şampiyonası'nda dayak yedim ve yenildim. Bu beni hırslandırdı ve sonraki şampiyonaya daha iyi hazırlandım. İkinci denememde Turkiye Şampiyonu oldum ve Tekvando Milli Takımı'na girmeye hak kazandım. Hala milli formayla kariyerime devam ediyorum. 2021 Tokyo Olimpiyatları'na ulkemiz adına kota alan 6 sporcudan biri oldum. Allah kısmet ederse olimpiyatlarda şampiyonluk duşunuyorum."
Tokyo Olimpiyatları'nın yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını dolayısıyla 2021 yılına ertelendiğini hatırlatan milli sporcu, şoyle devam etti:
"Olimpiyatlarda benden ve takım arkadaşlarımdan başarı beklentisinin yuksek olduğunun farkındayım cunku 191 ulke icinde olimpiyatlara tam kota alan tek takımız. 2021 Paralimpik Olimpiyatları'nda şampiyon olarak bayrağımızı gondere cektirip, İstiklal Marşı'mızı butun dunyaya dinletmek istiyorum. Bu benim en buyuk hayalim ve hedefim."
Başarılı sporcudan engellilere "spor yapın" tavsiyesi
Bozteke, ozellikle engellilerin kendilerine uygun branşta spor yapmasını tavsiye etti.
Tedavi surecinde gunluk işleri ayaklarıyla yapmayı oğrendiğini ifade eden başarılı sporcu, şunları kaydetti:
"Bu nedenle olacak ki fizyoterapistim bacaklarımı iyi kullandığımı, tekvandoda başarılı olabileceğimi soyledi. Boylece tanıştığım tekvandoda kazandığım başarılarla bana bir oz guven geldi. Başarıyı yakaladığında sosyal hayatta konum buluyorsun. İnsanlar sana saygı duyuyor, arkadaş cevren genişliyor. Kendimi savunma acısından da tekvando bana cok şey kazandırdı. Her engelli spor yapmalı. Başarılı olunamasa dahi sosyal hayatta yer alınıyor, arkadaş cevresi oluyor, hayatla bağı guclendiriyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kemal Ceylan