
Ebeveynlerin aile icindeki davranışları, cocukların kişisel gelişimi uzerinde buyuk rol oynuyor. Uzmanlara gore “baba” figuru, cocuğun ruh halinin şekillenmesinde en onemli faktor. Şiddet gosteren bir baba, cocuklarının da şiddete eğimli bir şekilde yetişmesine neden olurken, gucunu sevgisi ile gosteren baba ise cocuklarının sevgi dolu ve ozguvenli bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.
Cocuğun ilk modeli: Anne ve baba
Cocuğun hayatında ilk ornek aldığı kişilerin anne ve babası olduğunu soyleyen Elci, cocuğun ebeveynlerini taklit ettiğini ve onlar gibi olmaya gayret gosterdiğini ifade etti. Uzman Klinik Psikolog Serkan Elci, şunları soyledi:
“Evde sorunlar karşısında şiddete uğrayan bir anne varsa eğer, erkek cocuk da sorun cozme yonteminin bu şekilde olduğunu oğrenir ve kendi kurmuş olduğu ailesinde de benzer şekilde davranışlar sergileyebilir. Kız cocuk icin ise erkeklerin guvenilmez, zarar verici bir cinsiyet olarak algılanabilir, adil dunyaya karşı olan temel guvenini yitirmesine neden olabilir. Babadan goremediği sevgi ve şefkati gormek icin, kendinden yaşca buyuk kişilerle duygusal ilişki kurarak sağlamaya yonelebilir. Koruyan, kollayan, gucunu şiddet ile gosteren değil de, sevgi ile percinleyen bir babanın evlatları da kendi kuracakları yuvada benzerlerini gosterecektir. Bu da aslında dunyanın daha yaşanılabilir olmasında biz ebeveynlerin rolunun ne kadar buyuk olduğunu gostermektedir.”

Cocuk, dış dunyayı ilk kez babası ile fark ediyor
Bebeğin dunyada bir başkasının da olduğunu fark ettiği ilk kişinin “baba” olduğunu belirten Serkan Elci, “Coğunlukla bu anne olarak bilinir fakat bebek kendisi ile annesini bir ‘butun’ olarak gorur. Dolayısıyla babanın aktif varlığı, dış dunyaya karşı ilk tanışmayı, haliyle dunyanın guvenilecek bir yer olduğunu ona gosterir. Diğer insanların varlığı, babadan almış olduğu sevgi, olumlu iletişim ve koşulsuz kabulle paraleldir” dedi.

Baba ile iletişimi olmayan cocuk, paylaşmayı oğrenmekte gucluk cekiyor
Aile icinde tek iletişimi anne ile olan cocuğun paylaşmayı oğrenmekte gucluk cekeceğini vurgulayan Serkan Elci, “Kendisini anneden ayrı bir birey olarak gormeye başladığında, ilk paylaşım baba ile birlikte anneyi paylaşmaktır. Kardeş olduğu zaman paylaşım oğrenilmekten ziyade, olumlu aile ilişkilerinin kurulduğu, sevgi haritalarının oluşturduğu bir aile de pek tabii paylaşımı oğretecektir. Freud’a gore cinsel kimliğin gelişimi 6 yaşa kadar tamamlanmaktadır. Bu yaşlar icerisinde erkek cocuk babayı, anneyi elde etmek icin rakip olarak gorduğunu ifade eder. Fakat babaya olan sevgisi ve onu daha guclu bir figur olduğunu duşunmesiyle birlikte ‘ozdeşim’ kurma başlar ve rekabet yerini hakikatle doldurur. Yine aynı kuram, anneden guveni, babadan guc ve kontrolu oğrendiğini iddia eder. Bu kontrolun sağlayacağı ilk figurun yani babanın tutarsız davranışları, gelecekte kuracağı ilişkileri de zedeleyecektir” şeklinde konuştu

Baba ile kurulan sağlıklı ilişki, ruh halini iyileştiriyor
Baba ile kurulan sağlıklı ilişki ile sağlıklı bir ruh halinin meydana geldiğini dile getiren Serkan Elci, “Sadece cocukluk donemi değil, yetişkinlikte de iletişimin kuvvetli olması bircok sorunun ustesinden gelmeye yardımcı olmaktadır. Her zaman desteğini, varlığını hissettiren, koşulsuz sizi kabul edecek birinin olduğunu bilmek, olumsuzluklar icerisinde de babadan duyulacak olan ‘yanındayım’ kelimesinin ne kadar buyuk anlam taşıdığını unutmamak gerek” dedi.
Babadan takdir gormek, cocuğun ozguvenini artırıyor
“Her cocuğun gozunde baba guclu, her işin ustesinden gelen, dunyanın en zeki insanıdır. Babayı bu kadar kutsallaştırmış biri, ondan takdir gorduğu zaman girmiş olduğu her işinde ‘ustesinden gelebileceği’ mesajını alır” diyen Uzman Klinik Psikolog Serkan Elci, bu durumun cocuğun kendine olan guvenini artıracağını ve hem sosyal hem de akademik yaşantısında faydalarını goreceğini vurguladı.

Ozguveni duşuk olan kişi, mutlu olamıyor
Ozguven ve mutluluk kavramlarının birbiriyle paralel olduğunun altını cizen Serkan Elci, “Ozguveni duşuk olan birinin mutlu olması pek mumkun değildir. İnsanı nelerin mutlu ettiğini bir duşunelim; mesleki veya akademik başarılar, olumlu sosyal, duygusal ilişkiler en temelleridir. Haliyle ozguven sahibi olan kişi, mutluluğun da anahtarını edinmiştir” diyerek ozguvenin onemine dikkat cekti.
Kaynak
__________________