Van'da yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadele ederken hastalığa yakalanan Van Bolge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doc. Dr. Sebahattin Celik, yakın zamanda ağabeyini ve iki hastane calışanını Kovid-19 nedeniyle kaybetmenin uzuntusunu yaşıyor.
Van'da yurutulen Kovid-19'la mucadelede buyuk bolumu pandemi servisine donuşturulen hastanede gorev yapan Celik, Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla gorevine donerek hastalarına nefes olmaya calışıyor.
Sağlığına kavuşan Celik, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Kovid-19 salgınıyla mucadelede en on safta yer alan sağlık calışanlarının mart ayından bu yana hastalarını iyileştirebilmek icin canları pahasına gorev yaptığını soyledi.
Bolgede 5 bin personelle yaklaşık 3 milyon insana hizmet veren ucuncu basamak bir hastane olduklarını belirten Celik, "Salgınla mucadele icin Kovid-19 polikliniğini actık. Sağlık calışanlarımız burada testi pozitif cıkan hastaları iyileştirmek icin canla başla calışıyor. Filyasyon ekiplerinin yoğun calışmalarıyla son iki ayda ilimizde gorulen vaka sayısı azaldı. Bu sayede hastanedeki yoğunluğumuz yuzde 60 duştu." dedi
"Nefes darlığı şikayetim cok fazlaydı"
İnsanları Kovid-19'dan uzak tutmak icin caba gosterirken kendisinin de viruse yakalandığını anlatan Celik, şoyle konuştu:
"12 Ekim'de Kovid-19'a yakalandım. Ciddi halsizlik, yuruyememe, eklem ağrılarıyla başlayan rahatsızlığım, daha sonra ateş ve nefes darlığıyla devam etti. Tomografi sonucunda akciğerimde tutulum olduğunu gordum. Birkac gun evde kendimi izole ettim. Aşırı halsizlik ve oksuruğum artınca hekim arkadaşlarımın onerisiyle hastaneye yatırıldım. Doktorlar neyi onerdiyse onu yaptım. Bir haftayı sıkıntılı gecirdim. Ozellikle nefes darlığı ve oksuruk şikayetim cok fazlaydı. Yedi gun hastanede yatmak zorunda kaldım. Doktorlarımızın, hemşirelerimizin, personelimizin ve sevenlerimizin desteği ve duasıyla bu hastalığı atlattım."
Van Bolge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beraber tedavi gorduğu ağabeyinin koronavirus nedeniyle yaşamını yitirdiğini aktaran Celik, şoyle devam etti:
"67 yaşındaki ağabeyim de Kovid-19'a yakalandı. Hastanemizde 21 gun boyunca tedavi edildi. 15 gun yoğun bakımda kaldı. Tum mudahaleye rağmen ağabeyim yaşamını yitirdi. Kovid-19'a yakalandığım zaman ağabeyimin tedavisi de devam ediyordu. Bu hastalığın kimde nasıl seyredeceği bilinmiyor. Hastanemizde calışan iki genc personelimiz Ferhat Gencer ve Aytac Guney de Kovid-19'a yakalanarak hayatını kaybetti. Salgın sağlık calışanlarını da etkiliyor. Yaklaşık 400 sağlık calışanımız Kovid-19'a yakalandı. Coğu sağlığına kavuştu, diğer arkadaşlarımızın tedavisi devam ediyor. Ağabeyim ile iki sağlık calışanımızı kaybetmenin uzuntusunu yaşıyorum."
"Virusu ciddiye almayan insanları goruyoruz"
Celik, Kovid-19'a yakalananların panik yapmamalarını, morallerini yuksek tutumlarını, bol sıvı tuketmelerini ve hekimlerin soylediklerine uymalarını istedi.
Viruse yakalanmamak icin onerilen kurallara uyulması gerektiğini vurgulayan Celik, "Vatandaşlarımıza hem bir hekim hem de Kovid-19'u atlatmış biri olarak, salgının bircok can aldığını, almaya devam ettiğini soylemek istiyorum. Kovid-19 bir gerceklik. Halen bu virusu ciddiye almayan insanları goruyoruz. Koronavirusun farkına varılması gerekiyor. Yaşanan acıların azalması icin dayanışmayla, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Ilıkan