Şanlıurfa'da yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadele ederken hastalığa yakalanan ve zorlu tedavi surecinin ardından iyileşen Harran Universitesi (HRU) Hastanesinde gorevli doktor Yakup Ozer ve hemşire Cemile Sertoğuz, genc hastaların da olduğunu belirterek, "Bana bir şey olmaz" mantığının cok yanlış olduğunu soyledi.
İc Hastalıklar Ana Bilim Dalı Araştırma Gorevlisi Dr. Yakup Ozer (30), yaklaşık 2 ay once halsizlik ve yuksek ateş şikayeti ile hastaneye başvurdu. Rahatsızlığının artması ve nefes darlığı cekmesi uzerine yaptırdığı Kovid-19 testi pozitif cıkan Ozer, herhangi bir hastalığı olmamasına rağmen zorlu bir tedavi sureci gecirdi.

Koronavirusu yenen Yakup Ozer, AA muhabirine yaptığı acıklamada, genc yaşta olmasına rağmen yakalandığı hastalığın kendisini zorladığını, yeni tip koronavirusun yaşlılarda olduğu gibi genclerde de kotu seyredebildiğini anlattı.
Yeni tip koronavirusun cok sinsi bir hastalık olduğuna dikkati ceken Ozer, şoyle konuştu:
"Oyle sinsi bir hastalık ki kucuk yaştaki hastalarda kotu sonuclar doğurabiliyor. Hastanedeki odada tek başına kalıyorsunuz. Yakınlarınızı, sevdiklerinizi gormuyorsunuz. Buna rağmen sağlık calışanlarını hep yanımda hissettim. Hastaların neler yaşadıklarına şahit oluyorum. Hastalar boğulacak duruma geliyor. Kovid-19 ile mucadele ederken hastalar odalarda tek başına geciyor ve tek başına ağlıyorlar. Serviste 25 yaşında kaybettiğimiz hasta var. 'Bana bir şey olmaz' mantığı cok yanlış bir duşunce. Her yaşta insanın dikkat etmesi gerekiyor. Ben de genc olmama rağmen hastanede yattım. Bağışıklığı cok iyi olan genc insanlar dahi veya hastalığı cok rahat geciren insanlar dahi diğer insanlara bulaştırıp onların hayatlarına mal olabilir."
İnsanların ilk başlarda yeni tip koronaviruse pek dikkat etmediğini ancak bircok kişinin hastalığa yakalanmasıyla daha cok dikkatli davranmaya calıştığını dile getiren Ozer, "İnsanlar bu rahatsızlığı yakınlarında gormeye başlayınca tedbirleri artırmaya başlıyor. Kış geldi, hasta sayısının arttığını goruyoruz. Maske, hijyen ve sosyal mesafe cok onemli buna herkesin cok dikkat etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Bu hastalık bir nefesin ne kadar kıymetli olduğunu oğretti"
Aynı hastanede gorevli olan ve yakalandığı Kovid-19'u atlatan hemşire Cemile Sertoğuz (29) da yeni tip koronaviruse karşı mucadele ederken kendisinin de viruse yakalandığını, zorlu bir surec gecirdiğini anlattı.
Bazı insanların hastalığı cok hafife aldığına işaret eden Sertoğuz, şunları soyledi:
"Hastalığı cok zor atlattım cunku zor evrelerden gectim acıkcası. En onemlisi bu hastalığa yakalanmadan tedbirimizi almalıyız. Hastalık surecinde duyu organlarında kayıplar yaşadım. Tat almama, solunum sıkıntısı gibi bunları en ağır şekilde yaşadım. Toplumda 'Bana bir şey olmaz' algısı halen suruyor. En onemlisi 'Ben gencim atlatırım' deyip hala maske kullanmayan, sosyal mesafeye dikkat etmeyen insanlarımız var. Bu hastalığa yakalandıktan sonra pozitif olduktan sonra bunun ne kadar yanlış olduğunu gorecekler. Onemli olan hastalığa yakalanmadan hastalık bilincine sahip olmak gerekiyor. İnsanlar bu hastalıkta cok ciddi solunum sıkıntısı yaşıyor. İş oyle bir duruma geliyor ki insan sadece bir defa nefes alabilmek icin kendi canıyla savaşıyor. Bir nefesin o kadar değeri varken biz bunun farkında değiliz. Bu hastalık bize ozellikle nefesin ne kadar kıymetli olduğunu oğretti."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yasin Dikme