Turkşeker Tarım ve Gıda AŞ, Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde tarımsal uretimi artırmak amacıyla ureticiye faizsiz tohum ve gubre desteği vermeye başladı.
Şirket tarafından hazırlanan proje kapsamında Diyarbakır, Mardin ve Batman'da ciftciye toplamda 400 bin donumluk buğday ve 150 bin donumluk mercimek tohumu ile gubre desteği sunulacak.
Projede ilk destek Diyarbakır'ın Cınar ilcesinde ciftcilik yapan Vecdi Arzu'ya verildi.
"Buğdayın gen merkezi olan bolge projemizde kilit rol oynamakta"
Turkiye Şeker Fabrikaları AŞ Yonetim Kurulu Başkanı Mucahit Alkan, AA muhabirine, şeker pancarındaki 97 yıllık tecrubeyi artık diğer bitkisel uretimlerde de kullandıklarını soyledi.
Alkan, ciftcinin uretimi artırmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın talimatıyla ağustos ayında yeni kurduğumuz iştirakimiz Turk Şeker Tarım ve Gıda AŞ vasıtasıyla bayi fiyatlarından uygun bir şekilde tohum ve gubre girdisini ciftciye sağlıyoruz. Girdi tutarını, faiz işletmeden hasat sonrası ciftcinin mahsulunu satın aldığımızda mahsul tutarından duşuyoruz. Ciftcimiz bu sistemle tarımsal girdilere bir tutar ayırmak zorunda kalmadan doğrudan kaliteli uretime yoğunlaşabilecek." diye konuştu.
Hasat sonrası ciftcinin urettiği mahsulu borsa fiyatı ustunden satın alarak ciftcinin kazancına ikinci bir katkı sağladıklarına işaret eden Alkan, satın aldıkları sozleşmeli uretim mahsulu ile tuketicilere daha sağlıklı, katkısız ve uygun fiyatlı gıda sunacaklarını aktardı.
Alkan, gecen yıl ciftciden satın aldıkları mahsulun "Turk Şeker" markasıyla un, makarna ve salca olarak raflarda yerini aldığını dile getirerek, "Sozleşmeli uretim modelimizde yerli kaynaklar ve yerel partnerler secerek bolgesel gıda sanayinin de kalkınmasını hedefliyoruz. Buğday gen merkezi olan Guneydoğu Anadolu Bolgesi ise projemiz icin kilit rol oynamakta. Bu bolgede ureteceğimiz doğal ve yerli ceşit mahsuller doğrudan tuketiciyle buluşturulacak." ifadelerini kullandı.
"Projede kullanılan tohumların tamamı yerli"
Turkşeker Tarım ve Gıda AŞ Tarımsal Uretim ve Tohumculuk Muduru Ahmet Oz, Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde hububat ve bakliyatta sozleşmeli ekim ve uretim modeli uyguladıklarını belirtti.
Projenin amacının tarımsal uretimi artırmak, ureticinin cebine yansımayan yuksek fiyatları engellemek olduğunu dile getiren Oz, Tarım ve Orman Bakanlığı veya yerli tohum firmalarının ıslah ettiği ceşitlerle kendi markaları olan Turk Şeker gubresini ciftcilere verdiklerini bildirdi.
Oz, "Uygun fiyata temin ettiğimiz girdileri bayi fiyatlarında ciftcimize hicbir vade farkı veya faiz uygulamadan ulaştırıyoruz. Daha sonra da ciftcinin malını borsa fiyatı veya daha uzerinden satın alıp, sağladığımız girdilerin fiyatını kesiyoruz. Hicbir şekilde faiz veya vade farkı uygulamıyoruz. Proje kapsamında kullanılan tohumların tamamı yerli." şeklinde konuştu.
"Cok guzel bir destek"
Projenin Guneydoğu Anadolu Bolge sorumlusu Ahmet Kıran, bolgede tahıl uretiminde ithalatın onune gecmek, ciftcinin girdi maliyetini sıfıra indirmek istediklerini kaydetti.
Kıran, projeyi Diyarbakır'da başlattıklarını dile getirerek, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın desteğiyle sağladıkları tohumların yerli olduğunu belirtti.
"Guneydoğu Anadolu Bolgesindeki Diyarbakır, Mardin ve Batman'da yaklaşık 400 bin donumluk buğday, 150 bin donumluk mercimek desteği hedefliyoruz." ifadesini kullanan Kıran, ekime başlandığını bildirdi.
Kıran, şoyle konuştu:
"Ciftci burada faize girmiyor, urunu alırken onlarla mahsuplaşıyoruz. Mercimek ve buğdayın hem tohumunu hem de gubresini veriyoruz. Ciftcinin en buyuk sıkıntısı tohum ve gubreyi elde etmekti. Ciftci eskiden hayvanını ve traktorunu satıp borclanıyor, tohum ve gubre alıyordu artık sadece zorunlu ihtiyaclarını karşılıyor. Hem ust hem taban hem de tohumunu veriyoruz. Bu cok guzel bir destek."
Kıran, projenin bu yıl pilot secilen illerden başladığını, daha sonra diğer illere yayılacağını aktardı.
"Bu yıl tohuma para vermedim"
Projede ilk desteği alan ciftci Vecdi Arzu, 14 bin donum arazisinin bir kısmını kendisinin işlettiğini bir kısmını da kiraya verdiğini belirtti.
Tarlasında pamuk, buğday, mısır ve mercimek urettiğini anlatan Arzu, "Ciftci mağdur olunca tarla da elinde kalmıyordu. Daha once gubre ve tohum alıyordum, faizi de ekleniyordu. Bu yıl tohuma para vermedim. Turkşeker AŞ boyle devam ederse cok guzel olur. Tohumu aldık mahsul sonunda borcumuzu oduyoruz, mahsulu de kendilerine satacağız. Bu cok guzel bir uygulama." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Yasin Ergin