Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Goğus Hastalıkları Uzmanı Dr. Bulent Akkurt, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadelede herkesi tedbirlere uymaya cağırarak, "Maske takmayan birisini gorduğumuzde bu canımızı acıtıyor." dedi.
Kırklareli'nde Kovid-19 ile mucadelede on saflarda yer alan sağlık personelinden biri olan Dr. Akkurt, AA muhabirine, mart ayında başladıkları koronavirus ile mucadelelerinde hastalığa yakalananları tedavi edebilmek icin buyuk caba gosterdiklerini soyledi.
Son donemde virusun bulaşıcılığının ve şiddetini arttığını vurgulayan Akkurt, mart, nisan ve mayıs ayına gore bu donemde gelen hastaların coğunun daha kotu bir tabloyla hastaneye başvurduklarını ifade etti.
Yoğun bakım doluluk oranlarının da arttığına dikkati ceken Akkurt, yatan hasta sayısının da her gecen gun fazlalaştığını kaydetti.
Akkurt, "Kalabalık ortamlardan uzak kalalım. Sosyal mesafe ve maske kurallarına lutfen uyalım. Hastalarımız bize ilk geldiklerinde 'Cok kotuyum', 'Ben daha once boyle bir hastalık gecirmedim', 'tTamamen caresiz ve nefessiz hissediyorum kendimi' diyorlar. Bu hastalıktan dolayı depresif sureclere girip, 'Ben artık yaşamak istemiyorum' diyen hastalarımız da oluyor." diye konuştu.
"Sadece bir duğunden bize 25 hasta geldi"
Kovid-19'un hafife alınacak bir salgın olmadığını bildiren Akkurt, hastaların cok ağır nefes darlığı, halsizlik ve eklem ağrısı yaşadıklarını ifade etti.
Hastalığa yakalananların buyuk bir bolumunun salgını ciddiye almadıklarını gozlemlediklerini anlatan Akkurt, şoyle devam etti:
"Hastalarımız tedavi sureclerinin ardından kurallara uymadığı icin cok pişman olduklarını belirtmekte. Bu gercekten bizim icin cok acı bir durum. Gelen hastaların bir kısmı ise 'Antalya'ya, İstanbul'a gezmeye gittim.' veya 'Kızımın nişanı vardı ona katıldım', 'Yakınımım taziyesi vardı ona katıldım' gibi hep bilindik şeyler soyluyorlar. Tamamen topluluğa karışmaktan elde edilen hastalık surecleri soz konusu. Sadece bir duğunden bize 25 hasta geldi. Bu gercekten dikkatsizliğin sonucudur. Bu surecte misafir gezmeleri, nişan, duğun, taziyelerden uzak durmalıyız."
Kurallara uyularak sağlık calışanlarına destek olunabileceğini dile getiren Akkurt, "Hastalığın şiddetini arttırması bizi endişelendiriyor. Bu surecin kış boyu devam edeceğini ongoruyoruz. Herkes dikkatli olsun. Bu konuda vatandaşlardan destek bekliyoruz." dedi.
Akkurt, maskesiz sokakta dolaşan birini gorduklerinde cok uzulduklerini belirtti. Sağlık calışanlarının bir hastaya şifa olabilmek icin bazen evlerinden, ailelerinden uzak kaldığını anlatan Akkurt, buna rağmen maskesiz dolaşanların olduğuna dikkat cekti.
Bu salgınla herkesin mucadele etmesi gerektiğini vurgulayan Akkurt, "Maske takmayan birisini gorduğumuzde bu bizim canımızı acıtıyor. Bu durum cunku sinirlenmenin cok otesinde. 'Ben iyiyim', 'Bir şeyim yok' diyerek toplumun icerisine karışması gercekten sakıncalı bir durum." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ozgun Tiran