Tekirdağ'da kadın yukumluler "Hayatımın Denetimi Elimde" projesi kapsamında aldıkları mesleki eğitimin ardından işe girerek yeni hayatlarına "merhaba" dedi.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Mudurluğu, Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ İŞKUR İl Mudurluğu iş birliğinde "Hayatımın Denetimi Elimde" projesi yaşama gecirildi.
Kadın yukumlulerin toplumsal hayata uyum noktasında karşılaştıkları sorunları en aza indirmek amacıyla hazırlanan projede, 24 aylık bir program cercevesinde istihdam ve eğitim sureci planlandı.
İlk etabı tamamlanan proje kapsamında, KADEM Tekirdağ Temsilciliği tarafından alanında uzman isimler tarafından katılımcılara bircok konuda eğitimler verildi.
Denetimli serbestlik altındaki kadınlar, 11 organize sanayi bolgesi ve 4 ticaret ve sanayi odasıyla goruşulerek uygun işlere yonlendirildi.
Proje sayesinde bugune kadar tedbir sureci devam eden 8 kadın yukumlu istihdam edildi.
"Kadınlarımız artık hayata umutla bakıyor"
KADEM Tekirdağ İl Temsilcisi Zeynep Şentop Şahin, AA muhabirine yaptığı acıklamada, projenin, kamu-sivil toplum iş birliğinde yaşama gecirildiğini soyledi.
Projenin amacının denetimli serbestlikten yararlanan kadın yukumlulerin oncelikle psiko-sosyal rehabilitasyonlarının sağlanması ve sonrasında istihdama kazandırılması olduğunu ifade eden Şahin, "Kadınlarımızın ekonomik nedenlerle suca yonelmelerinin onune gecmek ve bu yolla toplumsal fayda uretmek, adalet sistemine katkı sağlamak istedik." dedi.
Şahin, proje kapsamında eğitimlere katılan kadınların yarısının istihdam edildiğini anlatarak, şoyle konuştu:
"Kadınlar eğitimlere ilk katıldıklarında suratları asık, mutsuzlardı. Bir oğrenilmiş caresizlik icerisindeydiler. Eğitim sonuna geldiğimizde kadınlarımız, yuzleri gulen, hayata daha umutla bakan, yeniden hayata başlamak uzere olan kişiler durumuna geldi. Kadınlarımızın daha uretken, verimli, kendisiyle ve cevresiyle barışık, ulkenin geleceğine katkı sunan bireyler haline gelmelerine imkan tanıyabiliriz."
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gul ise proje sayesinde kadınlara hem sosyal hem de eğitim anlamında katkı sağlandığını dile getirdi.
Kadınlara iş bulmaları noktasında yardım edildiğini vurgulayan Gul, şunları kaydetti:
"Diğer yukumlu kadınlarımızın da işe yerleştirilmesi konusunda calışmalarımız devam ediyor. KADEM'in verdiği eğitimler sonunda kadınlara guzel bir iş imkanı sağlanmış oldu. Kadın yukumluleri tercih etmemizin sebebi; kadınlara ulaşarak aileye ve topluma temas edebileceğimizi duşunduk. Hem ekonomik olarak ailelerine destek verecekler, hem kendilerine toplum icinde bir yer edinecekler hem de cocuklarına rol modellik yapacaklar."
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Muduru Seviyya Sancı ise proje ile infazı devam eden kadın yukumlulerin, yeniden suca yonelmesini engelleyerek topluma uyum sağlamalarını amacladıklarını ifade etti.
Kadın yukumlulere toplumsal uyum noktasında karşılaştıkları sorunları en aza indirmek icin yasal haklar, iletişim gibi bircok alanda eğitim verildiğini anlatan Sancı, "Proje sonunda kadınlardan cok olumlu donuşler aldık. Oncelikle oz guvenlerinin geldiğini gorduk. Bunun yanında ev ekonomilerine katkı sağladıkları icin cok mutlu oldular." diye konuştu.
"Hayatımda guzel değişimler oldu, guvenim geldi"
Bir tekstil firmasında aşcı olarak calışan kadın yukumlu A.K. de aldığı eğitimler sonunda hayatında cok guzel değişiklikler olduğunu dile getirdi.
Eğitimlerin cok verimli gectiğini vurgulayan A.K, "İş başvurularına gittiğimiz zaman bize hep farklı bakıyorlardı. KADEM'de aldığımız eğitimlerden sonra artık farklı bakmıyor, saygı gosteriyorlar. KADEM elimizden tuttu ve bizi bir yerlere taşıdı. Hayatımda guzel değişimler oldu. Artık kendime guvenim geldi." ifadelerini kullandı.
A.K, elinden geldiğince işini en iyi şekilde yapmaya calıştığını vurgulayarak, şoyle konuştu:
"Ben kadınların calışmasını istiyorum. Cunku kadınlar ulkeye bağımlı olduğu zaman arka planda kalıyor. Bazı erkekler kadınların kendi kolesi olduğunu duşunuyor. Hayat muşterek. Kadın erkek beraber calışmalı ve hayatı beraber yaşayıp beraber paylaşmalı. Ben erkek olmadan da yaşayabiliyorum. Uc cocuğumu okuttum, buyuttum yani her şeyi başarabilirsiniz."
Projeden yararlanan F.T. de eğitimler sonunda iş goruşmeleri yaptığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:
"Her zaman iş goruşmelerinde kapılar bize kapalı oluyordu. İşverenler bize kadro acmıyor veya on yargılı yaklaşıyordu. KADEM bize bu konuda cok buyuk destek oldu ve bizi firmalarla tanıştırdı. İş goruşmesine gittiğim zaman bizimle ilgileniyorlar yardımcı oluyorlar. İlla 'bu firmaya gideceksin burada calışacaksın' zorunluluğu yok. Bu da bizim icin cok onemli."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mesut Karaduman