SAMSUN Ondokuz Mayıs Universitesi (OMU) Tıp Fakultesi Hastanesi İc Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimi aldığı sırada yıllık izin icin gittiği ulkesi Afganistan'da koronaviruse yakalanınca, Sağlık Bakanlığı'nın gonderdiği ambulans ucakla Samsun'a getirilen Ahmad Zarif Sedeqi (30), sağlığına kavuştu. Gorevine donen Sedeqi, "Nefes alıp vermenin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu cok daha iyi anladım" dedi.
OMU Tıp Fakultesi İc Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimi alan Afganistan uyruklu Ahmad Zarif Sedeqi, 23 Eylul gunu yıllık izne cıkıp, ulkesi Afganistan'a gitti. Yaklaşık bir hafta sonra oksuruk ve nefes darlığı şikayetleri başlayan Sedeqi'ye Covid-19 testi yapıldı. Sedeqi'nin testi pozitif cıktı. Durumu ağırlaşan Sedeqi'nin yeterli imkan olmaması nedeniyle tedavisi yapılamadı. Şikayetleri artan Afgan uyruklu Doktor Sedeqi, tedavi icin Turkiye'den yardım istedi. Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesiyle Sedeqi, 15 Ekim tarihinde ambulans ucakla Samsun'a getirildi. OMU'de tedavi olan ve sağlığına kavuşan Sedeqi, gorevine başladı.
'TURK MİLLETİNE HİZMET ETMEK BENİM İCİN BİR GURUR'Hastalarına umut olmaya calışan Sedeqi, Turkiye Cumhuriyeti'ne teşekkur ederek, kendisine yapılan iyiliği asla unutmayacağını soyledi. Sağlığına kavuştuğunu ve şu an cok iyi olduğunu ifade eden Sedeqi, "Turkiye sayesinde ambulans ucakla Samsun'a getirildim ve hemen tedavim başladı. 9 gun tedavi surecim surdu, daha sonra taburcu oldum ve 10 gun evde dinlendim. Şimdi gorevimin başındayım, cok mutluyum. Turkiye Cumhuriyeti'ne, Sağlık Bakanlığı'na, OMU yonetimine, doktorlara ve asistan arkadaşlarıma cok teşekkur ediyorum. Sağlıklı olmak ve nefes almak cok guzel bir duygu, ben nefes alıp vermenin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu cok daha iyi anladım. İnsanlara nacizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum; Maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak ve hijyene dikkat etmek zor bir şey değil. Sağlıklı olmak ve rahatca nefes alabilmek anlatılmaz bir duygu. Şimdi sağlığıma kavuştum ve gorevimin başındayım. Turk milletine hizmet etmek ve faydalı olmak benim icin bir gururdur. Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un sozu ne guzel; Ne mutlu Turk'um diyene" dedi.
UNAL: KISA SUREDE SAĞLIĞINA KAVUŞTUOMU Rektoru Prof. Dr. Yavuz Unal da "Ahmad Zarif Sedeqi, memleketi Afganistan'a gittikten sonra rahatsızlanıyor. Once kendisini tedavi etmeye calışıyor ama Afganistan şartlarında bunun cok mumkun olmadığını ve durumunun ağırlaştığını hissedince bize ulaştı. Sağlık Bakanlığı, ambulans ucakla kendisini getirdi. Eğitim gorduğu hastanede tedavi oldu ve kısa surede sağlığına kavuştu. Şu an artık o hastalarını tedavi ediyor. Kendisi, 'Turkiye'nin bana yaptığı bu iyiliği asla unutmayacağım. Ne mutlu Turk'um diyene' şeklinde ifadeler kullanıyor. Sağlık calışanlarımız, kuresel bir salgına karşı kendilerinden beklenenin cok uzerinde bir performansla calışıyor. Ahmad Zarif Sedeqi de bu noktada hem bir hekim hem de bir hasta orneği oldu. Butun vatandaşlarımızdan, sağlık calışanlarına yardımcı olmalarını istiyorum, onların işlerini kolaylaştıralım. Kendinizi onemsemiyorsanız bile başkalarınıza saygı duymanız gerekiyor. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına herkesin uyması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Zeynep Irmak OCAL