Yatay geciş, oğrencinin okuduğu bolumu değiştirerek farklı bir bolumde okuması ya da oğrencinin okuduğu universiteyi değiştirerek farklı bir universitede eğitimine devam etmesi anlamına gelir. Peki, Yatay geciş nasıl yapılır? Yatay geciş şartları nelerdir? Hangi kurumlar arası yatay geciş yapılır?
Yatay geciş yapmak icin aranan ilk şart yuksek not ortalamasıdır. İstenen en duşuk not ortalamasını universiteler kendisi belirler ve genelde en duşuk ortalama 4.00 uzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Oğrenciler en erken 1. oğretim yılını tamamladıklarında yatay geciş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz.

[h=3]YATAY GECİŞ NEDİR?[/h]Yatay Geciş, Yuksekoğretim Kurumu'nun (YOK) oğrencilere tanıdığı bir olanak. Yatay Geciş universiteler arasında yapıldığı gibi, universite icinde de yapılabilir. Oğrencinin okuduğu bolumu değiştirerek farklı bir bolumde okuması ya da oğrencinin okuduğu universiteyi değiştirerek farklı bir universitede eğitimine devam etmesidir.
[h=3]YATAY GECİŞ ŞARTLARI NELERDİR?[/h]Oğrencinin Yatay Geciş yapabilmesi icin bazı şartları sağlaması gerekiyor. Oğrenci genel not ortalaması ile yatay geciş yapabileceği gibi merkezi yerleştirme puanı ile de yatay geciş yapabilir.
Oğrencinin genel not ortalamasıOğrencinin merkezi yerleştirme puanıOğrencinin gecmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı.Oğrencinin gecmiş yıllarda donem kaybı olup olmadığı.[h=3]YATAY GECİŞ NASIL YAPILIR?[/h]Kurumlar arası yatay geciş:

Kurumlar arası yatay geciş icin oğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu donemlere ait genel not ortalamasının en az 100 uzerinden 60 olması gerekir. Not ortalaması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, geciş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yuksek olan adaylar da yatay geciş başvurusunda bulunabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları not şartına gore başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.
Kurum ici yatay geciş:
Oğrenciler kayıtlı oldukları universite icinde ilgili bolumler arasında da belli şartları yerine getirdikleri takdirde yatay geciş yapabilirler. Bir fakulte, yuksekokul, veya meslek yuksekokulunun kendi bunyesindeki veya aynı universite icinde yer alan diğer fakulte, yuksekokul veya meslek yuksekokulunun bunyesindeki eşdeğer duzeyde diploma programlarına ilgili yonetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geciş yapılabilir.
Geciş Zamanı: Oğrenciler en erken 1. oğretim yılını tamamladıklarında yatay geciş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, oğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi icin bolumlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Onlisans programlarında ilk yarıyıl ya da son yarıyıl icin; lisans programlarıda ise ilk yıl ya da son yıl icin başvuru yapılamaz.
Başvuru Sayısı: Bir oğrenci 2 kez başvurabilir. Universitenin onayı olduğu surece, bir kez reddedilen bir oğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla universitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. oğretim yılı sonunda yapılır.
Oğrenci Sayısı: Bir bolume yatay gecişle kac oğrenci alınacağı genellikle o bolumun oğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % 5-10 arası olabilir. 100 kişilik bir kontenjanı olan bolum 5 oğrenci alabilir. Bu sayılar da universiteler tarafından belirlenir ve acıklanır.
Ozel Durumlar: Kayıt dondurmuş olanlar yatay geciş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış oğrenciler yatay geciş icin başvuramaz.
[h=3]YATAY GECİŞ HANGİ KURUMLAR ARASI YAPILIR?[/h]1. Acıkoğretim ya da Uzaktan Eğitim Programlarından Normal Oğretime Yatay Geciş Yapılabilir. Oğrencinin oğrenim gormekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 uzerinden en az 80 olması gerekir ya da oğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, gecmek istediği universitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yuksek olması gerekir.
2. Acıkoğretim ya da Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geciş Yapılabilir.
3. Birinci veya İkinci Oğretim Programlarından Acık veya Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geciş Yapılabilir. Gecilen programın ucretini odemek gerekir.
4. İkinci Oğretim Programları Arasında Yatay Geciş Yapılabilir. Bir ikinci oğretimden sadece ikinci oğretim diploma programlarına geciş yapılabilir. Ancak ikinci oğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk % 10'una girerek bir ust sınıfa gecen oğrenciler birinci oğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geciş yapabilirler.
5. Merkezi Yerleştirme ile Oğrenci Alan Bir Programdan Ozel Yetenek Sınavı ile Oğrenci Alan Bir Programa Yatay Geciş Yapılabilir. Oğrencinin genel not ortalamasının ya da merkezi yerleştirmeden aldığı puanın yeterlilik gostermesinin yanı sıra oğrencinin ozel yetenek sınavında da başarılı olması gerekir. Ayrıca ozel yetenek sınavı ile oğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile oğrenci alan diploma programlarına yatay geciş yapılamaz.
6. TSK ve Polis Akademisi ile Diğer Yuksekoğretim Kurumları Arasında Yatay Geciş Yapılabilir.