Bilim insanları, olivin adlı minerali uzaktan inceleyebilmek amacıyla yeni bir yontem geliştirdi. Bu yontem sayesinde Ay, Mars ve diğer gezegenlerin erken oluşum surecleri hakkında daha fazla bilgi almak ve yapılarını daha iyi anlamak mumkun olacak.
Araştırmanın baş yazarı olan Brown Universitesi’nden Christopher Kremer, olivinin kayalık gezegenlerin ic katmanlarında onemli bileşenlerden biri olduğunu soyledi. Kremer, “Dunya’nın kabuğunun ana bileşeni” olarak acıkladığı olivinin Ay ve Mars yuzeyinde volkanik serpintiler ya da başka cisimlerin carpmasıyla oluşan kraterlerde ortaya cıktığını soyledi.
[h=2]Kimyasal yapı incelemesi sırları ortaya cıkaracak[/h]
Şu andaki uzak mesafe tanımlama sistemleri, kaynaklardaki olivini tespit etmekte başarılı olsa da yeterli değil. Kremer ve ekibi yalnızca bu kaynağı tespit etmenin otesine de gecerek kimyasal yapılarını ortaya cıkarmanın peşinde. Temelde butun olivinler silikon ve oksijenden oluşsa da bazıları demir, bazıları da magnezyum acısından zengin olabiliyor.
Kremer, “Kimyasal yapısı bize minerallerin hangi ortamda oluştuğu konusunda bilgi veriyor, ozellikle de sıcaklık acısından” diyor. Araştırmacının aktardığına gore daha yuksek sıcaklıklarda oluşan bileşiklerde magnezyum, daha duşuk sıcaklıkta oluşan bileşiklerde ise demir daha cok goruluyor. Bu elementleri gozlemleyebilmek de gok cisimlerinin ic yapısı ve evrimleri hakkında bize bilgiler verecek.
[h=2]İşin sırrı doğru dalga boyu[/h]
Araştırma ekibine gore farklı kimyasal yapılara sahip olivinleri uzak mesafeden birbirlerinden ayırabilmek mumkun. Ekibin kullandığı yontemlerden biri spektroskopi adı verilen yontem. Bu yontemde farklı dalga boylarında farklı tepkiler veren ya da ışığı farklı yansıtan elementleri gozlemleyebilmek icin radyo ve ışık dalgaları gonderilip daha sonra da yaşanan sapma ve değişiklikler gozlemleniyor.
Araştırmanın başındaki Kremer, yaptığı acıklamada şimdiye kadar kızılotesine yakın spketrometreler ya da orta menzilli spektrometreler kullanıldığını ancak kendisinin ve ekibinin daha orta noktadaki incelenmemiş kucuk alana odaklandığını soyledi. Boylece daha keskin şekilde gozlem yapmak da mumkun oldu.