Uzmanlar, kadın erkek ilişkilerinde erkekler tarafından sergilenen bazı yanlış davranışların kadınları psikolojik sorunlara goturduğunu soyluyorlar. Bu yanlış davranışlar; erkeklerin aldatması, kadını hic yerine koyması, sozlu ve psikolojik hakaret, fiziksel şiddet, gorunumundeki eklikleri yuzune vurup alay etme şeklinde sayılabilir. Bu sorunlardan bunalan ve sevgisinden dolayı ilişkiyi sonlandıramayan kadın depresyona giriyor.
İşte kadınları depresyona sokan erkek tipleri;
– Senin ailen, benim ailem tartışması; Evlenmeden onceki donemlerde senin ailen benim ailem tartışmaları kadın erkek ilişkilerinde cok fazla sorun olurken, evlendikten sonra bu sorun cığ gibi buyuyor. Cunku erkekler evlendikten sonra ailelerini daha fazla on plana cıkarıyorlar. Hatta daha ileri giderek, ”annem benden once gelir, bir şey yapacaksan benden once annemin onayını almalısın” diyerek kadın uzerinde baskı oluşturabiliyorlar. Erkeklerin bu davranışının altında tabi ki aile yapısının ataerkil olması yatıyor. hayat duzeni ”biz” kavramıyla kurulmuyor. Kadın erkeğin ailesinin evine getiriliyor. Sen bizim malımızsın muamelesine maruz bırakılıyor. Her denileni yapması gerektiği baskısı uygulanıyor ve kadının aile icindeki kişiliği yok ediliyor. Kendini ifade edemeyen kadın bunalıyor ve psikolojik sorunların pencesine duşuyor.
– Kıskanclık; Kıskanclık, erkeğin kadın uzerinde kurduğu kontrol mekanizması sonucu ortaya cıkıyor. Kadının izinsiz olarak hic birşey yapmasına fırsat verilmiyor. Kıyafet seciminden kiminle arkadaşlık yapacağına kadar her şey erkek tarafından belirleniyor.
– İlişkinin başındaki heyecanın azalması ya da bitmesi; İlişkinin ya da evliliğin başında her iki taraf da heyecan icinde oluyor. Zamanla ilişki sıradanlaşmaya başlıyor. Cunku ilişkide erkek egemenliği kendini gostermeye başlıyor ve kadının kendi kişiliği bu ilişkide ya yok oluyor ya da rafa kaldırılıyor. Kadın erkeğe gore davranmaya başlıyor. Kadın ”ben her şeye seninle başladım, seninle var oldum, hayatımda ne varsa senin icin geride bıraktım” duşuncesiyle hareket ediyor ve ilişkilerde sığ donem başlıyor. Bu durum aslında kadınlarda psikolojik anlamda olumsuzluklar oluşturuyor ama bu rahatsızlığın adı bir turlu konamıyor.
– İletişim bozukluğu; İkili ilişkilerde kadınları en cok yıpratan erkek tipi, iletişim bozukluğu olan tiplerdir. Surekli elinde kumanda televizyon izleyen ya da zamanını bilgisayar başında geciren icine kapanık, sessiz erkekler kadınları en cok zorlayan tiplerdir. Kadın eşini psikoloğa goturmek istese de erkekle bu konuyu konuşmak bile mumkun olmaz. Kadınlar duygusallığa erkekler ise cinselliğe onem verirler. Bu yuzden kadınlar genellikle psikolojik rahatsızlıklar icin doktora giderken, erkekler cinsel sorunları icin gitmektedirler. Bu iletişimsizlik zamanla kadının eşinden soğumasına sebep olur ve eşlerin arasında iletişim kopuklukları yaşanmaya başlar. Bu iletişim kopukluğunu erkekler cok fazla dert etmezler. Cinsellik yaşadıkları surece eşlerinin duyguları onlar icin cok fazla onemli değildir. Ancak bu durum kadınlarda depresyon sebebidir. Sorunu cozemedikce, psikojileri bozulur.
Depresyon belirtileri
Yemek yeme alışkanlıklarında bozukluk, icine kapanma, eşiyle paylaşamadıklarını ucuncu kişilerle paylaşmaya calışma eğilimi, kaygı bozuklukları, ruhsal cokuntu depresyon belirtilerinden bazılarıdır. Eğer kadın psikolojik rahatsızlığa yatkın bir yapıya sahipse depresyon kacınılmazdır. Durumun daha da kotuye gitmemesi icin kadının muhakkak bir uzmandan yardım alması gerekir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Erkekçe
- Kadınları Depresyona Sokan Erkek Tipleri