Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Ussu'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanığın yargılandığı davaya sanıkların son sozlerinin dinlenilmesiyle devam edildi.
Ankara 4'uncu Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampusu'ndeki duruşma salonunda gorulen duruşmaya sanıklar Ses ve Goruntu Bilişim Sistemi (SEGBİS) uzerinden katıldı.
Tarafların avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, son sozleri dinlenilen eski pilot usteğmen Mehmet Yurdakul, mahkemenin uygulamalarının hukuksuz olduğunu one surdu.

Ankara Emniyet Mudurluğunu vuran Yurdakul, uzerine atılı suclamaları kabul etmedi, ucağından muhimmat atılmadığının tespit edildiği iddiasında bulundu.
Darbe toplantılarına katılmadığını, Akıncı Ussu'ne terorle mucadele harekatı icin gittiğini savunan Yurdakul, "Bunlar benim son sozlerim değil. Son sozlerimi mahkeme heyetinin gozlerinin icine bakarak soyleyeceğim." dedi.
Akıncı'dan darbe girişimini yonetenlerin bombalama talimatını pilotlara aktaran eski pilot yuzbaşı Mustafa Mete Kaygusuz da mahkemenin evrensel hukukun tum kurallarını ciğnediğini one surdu. Haklarında verilecek kararın mahkemeye dikte edildiği iddiasını savunan Kaygusuz, "Ceza ve karar umurumuzda değil. Son sozu inşallah başka zaman başka yerde soyleyeceğiz." diye konuştu.
Eski teğmen Mustafa Balcı, mahkemenin bağımsız olmadığı iddiasında bulundu.
Eski pilot kurmay yuzbaşı Selahattin Yorulmaz, suc işlemediğini ve vicdanının rahat olduğunu soyledi. Hak yolunda haksız bir zulme uğradığını savunan Yorulmaz, davanın siyasi olduğunu, kendilerine kumpas kurulduğunu one surdu.
Diyarbakır'dan F-16 ile Ankara'ya gelen eski pilot yuzbaşı Aziz Ersel Emanet, ici boş bir iddianameyle yargılandıklarını iddia etti. Asker olduğunu ve kendisine verilen gorevi yerine getirdiğini one suren Emanet, heyete, "Sizi Allah'ın adaletine havale ediyorum. Hakkımı helal etmiyorum." dedi.
Sanık eski kursiyer pilot Abdullah Berşah Kul, soyleyecek daha cok sozunun bulunduğunu dile getirdi. Kul, "Sozlerimi burada heba etmek istemiyorum. Karar beni bağlamaz, sizin vicdanlarınızı bağlar. Zaman kendi hukmunu verince kimin ne olacağını hep beraber goreceğiz." ifadesini kullandı.
Eski pilot usteğmen Halil İbrahim Guclu, darbe girişimi sırasında ucuş yapmadığını, ucaklara silah yuklemediğini ifade etti. Verilen emirlere rağmen hicbir faaliyetinin olmadığını soyleyen Guclu, beraat talebinde bulundu.
Ucak Bakım Tabur Komutanlığında teğmen olarak gorev yapan Mesut Bayturk de sozleşmeli personel olduğunu, 18 ay mesleki tecrubesi bulunduğunu, bilgisayar bilgisi yuzunden gorevlendirildiğini, sucsuz olduğunu savundu ve beraatini istedi.
İncirlik'ten "Asena-02" cağrı adıyla kalkan tanker ucağın pilotu ve 10'uncu Tanker Us Komutanlığı Filo Komutanı sanık eski binbaşı Orcun Kuş, sucsuz olduğunu savundu ve beraat talebinde bulundu.
Darbe teşebbusunden haberinin olmadığını, havada hic kimsenin darbe girişimini kendisine bildirmediğini one suren Kuş, terorle mucadele harekatına katıldığı duşuncesiyle hareket ettiğini savundu. "Ben darbeci değilim." diyen Kuş, itibarının iadesini istedi.
Son sozleri dinlenilen diğer sanıklar da sucsuz olduklarını savundular ve beraat istediler.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serdar Acıl