Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından duzenlenen 7. Perakende Teknolojileri Konferansı, "Oyunun kuralları değişiyor, oyunda mısın? Yoksa seyirci mi kalacaksın?" ana temasıyla online ortamda gercekleştirildi.
Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yedinci kez duzenlenen konferansın dorduncu oturumunda, yakın gelecekte iş dunyasını nelerin beklediği ve ayakta kalmak icin yapılması gerekenler konuşuldu.
KMD Yonetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe'nin moderatorluğunde, Esas Holding Yonetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı'nın katılımıyla gercekleşen oturumda, sosyal yaşamda ve iş dunyasındaki değişiklikler ile bu değişime adapte olmanın zorunluluğu ele alındı.
Burada konuşan KMD Yonetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, pandemi ile beraber bircok kuralın yeniden yazıldığını iş yapış şekillerinin, alışveriş alışkanlıklarının, muşteri profilinin, urun ceşitliliğinin ve tum normallerin değiştiği dunyada, teknolojinin hayata daha cok girdiğini ve her alanda dijitalleşmenin katlanarak hızlandığını vurguladı.
"Moralin ve likidite yonetiminin onemi buyuk"
Esas Holding Yonetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da gundemin artık yeni normalden ziyade "son normale" kaydığını belirterek, hayatın değişim hızının beklenmedik derecede arttığını belirtti.
Sabancı, tum dunyadaki Merkez Bankalarının likiditeye azami oncelik verdiğini ve uretim ile tuketimin artması, ticaretin tırmanması icin caba sarf ettiklerini ifade etti. Moralin hem uretimde hem tuketimde yuksek olduğu ulkelerin bu donemi kazanclı atlatacağını kaydeden Sabancı, dunyada dolaşan nakdin ve yatırımların cekilmesi icin ulkece calışılması gerektiğini ve pandemi sonrasında cok buyuk fırsatlar olacağını vurguladı.
Gelecekte başarılı olabilmek icin one cıkan hususları sıralayan Sabancı, bunların likiditeyi planlayıp sahip cıkmak ile muşteri, calışanlar ve iş ortakları olarak insana sahip cıkmak olduğunu belirtti.
Dijitalleşmenin guclenmesi ve e-ticaretin gelişmesinin fiziksel mağazacılığı oldurmeyeceğini aktaran Sabancı, "Pazaryerlerinin de bir tehdit olarak algılanmaması gerekiyor. Perakendenin her alanında olduğu gibi, e-ticaretin gidişatında da son sozu muşteri soyleyecek. Muşteri ile ilişkiler, veri analizi ve doğru iletişim online surecte ve dijitalleşme yolculuğunda da buyuk onem taşıyor." dedi.
Sabancı, dijitalleşme ile beraber yeni deneyimlerin de herkesin hayatına girdiğini, sosyalleşme ve iletişimin her zaman gundemde olacağını vurguladı.
Yaşanan bazı değişikliklerin hayata kalıcı olarak gireceğini soyleyen Sabancı, "Pandemi ile birlikte hayatımıza giren bazı alışkanlıkların da hayatımızda kalacağına inanıyorum. Ancak bu değişimde dijitalleşmenin nimetlerinden olabildiğince faydalanılması gerekli, verimlilik de burada yatıyor." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Fatih Erdoğdu