İfade ozgurluğu bahanesiyle İslam ve Muslumanların hedefe konulduğu Fransa'da, Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, bir medya organındaki "oğretmen dunyası" konulu Remedium adlı cizgi romanın bir kısmını "İfade ozgurluğu sınırını aşıyor." gerekcesiyle baskı uygulayarak yayından kaldırttı.
Mediapart internet sitesi, ulkenin kuzeybatısındaki Tremblay kentinde oğretmenlik yapan Christophe Tardieux tarafından kaleme alınan Remedium'u koşesinde yayımladı.
Remedium'un, Eğitim Bakanı'nı konu aldığı bolumde Blanquer, "Devlet okulu deneyimi olmayan, cok liberal fikirlere sahip, guc hayranı bir adam" şeklinde tasvir edildi.

Bakan Blanquer, "ifade ozgurluğu sınırını aştığı ve ozel hayatı ilgilendirdiği" gerekcesiyle eserde, kendini konu alan bolumu kaldırması icin avukatları aracılığıyla Mediapart'a baskı yaptı.
Baskı uzerine bu bolum Mediapart'tan kaldırıldı.
Bakanın sansur girişimi tepki topladı
Fransa'da siyasilerin ve elitlerin 16 Ekim'de oğretmen Samuel Paty'nin olumunden sonra "ifade ozgurluğunden dem vurduğu" bir donemde Eğitim Bakanı'nın sansur girişimi tepki topladı.
Eserin muellifi Tardieux, avukatların cizgi romanla ilgi talebinden sonra 17 Ekim'de Eğitim Bakanı'nın ifade ozgurluğu uzerine ateşli bir konuşma yaptığını, talebin bu nedenle şoke edici olduğunu vurguladı.
Tardieux, "Bakandan iki yuzluluk, yuzunuze ifade ozgurluğunu savunur, arkadan yazara saldırır." ifadesini kullandı.
Mediapart'ın patronu Edwy Plenel ise konuya ilişkin yorum yapmaktan kacınarak paylaşımın sayfalarından kaldırılmasının yasalara uygun şekilde yapıldığını savundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alaattin Doğru