Turkiye İşci Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay Mengulluoğlu'nun darbedilmesine ilişkin tutuklanan 3 sanığın yargılanmasına başlandı.
İstanbul Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, muşteki Barış Atay Mengulluoğlu katılmazken avukatları hazır bulundu. Tutuklu 3 sanık ise Ses ve Goruntu Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.
Savunmasını yapan sanık Omur Canpolat, muşteki Barış Atay'ı tanımadığını iddia ederek, şunları soyledi:

"Olay kesinlikle muştekinin milletvekili sıfatı ile ilgili olarak meydana gelmemiştir. Olay gunu Kadıkoy'de dar bir sokakta yuruyorduk. Muşteki de arkadaşı ile onumuzde yuruyordu. Muştekiden yol vermesini istedim. Bu aşamaya kadar zaten yuzunu hic gormemiştim. Bu yuzden kendisini gorup tanıma imkanım olmadı. Biz yol isteyince muşteki 'sen kim oluyorsun da benimle muhatap oluyorsun' tarzında bir şeyler soyledi. Ben de 'beyefendi sakin olun yol verin gecelim' dedim. Ancak muşteki yol vermediği gibi bize hakaret etti. Ayrıca yanımda bulunan arkadaşım Cağrı Hasan Calışkan'a vurdu. Arkadaşım vurmanın etkisiyle yere duştu. Ben de bunun uzerine muştekiye mudahale ettim."
Sanık Cağrı Hasan Calışkan da "Muşteki yanında arkadaşı ile yuruyordu. Omur Canpolat kendisinden yol istedi. Muşteki bir şeyler soyledi ama tam anlamadım. Omur Canpolat, 'sakin olun yol istedik sadece' dedi. Bunun uzerine muşteki hakaret iceren sozler sarf etti. Boylece arbede cıktı. Muşteki bir anda sırtıma tekme attı yere duştum. Ben yerdeyken arbede bir sure devam etti. Bu olaylar yaşanırken muştekinin milletvekili olduğunu bilmiyordum. Sucsuzum beraatimi istiyorum." ifadelerini kullandı.
Sanık Cağlar Baştan da arbede sonrasında olay yerinden uzaklaştıklarını anlatarak, "Aramızdan herhangi birisi muştekiye hakaretlerde bulunmadı. Sucsuzum, beraatimi istiyorum." dedi.
Sanık Omur Canpolat'ın avukatı Eda Kayacanoğlu, muvekkilinin hicbir şekilde talimat uzerine siyasi olarak hareket etmediğini savundu.
Diğer sanıkların avukatı İbrahim Alper Kahraman da "Sanıkların tutuklu olmasının tek sebebi muştekinin milletvekili sıfatıdır. Sanıklar basit yaralama sucundan yargılanmakta olmalarına rağmen halen tutukludur. Gece o saatte muşteki kamu gorevi mi ifa etmekteydi? Bu suc başkasına karşı işlenseydi kesinlikle tutuklu kalmazlardı. Bu nedenle tahliyelerine ve beraatlerine karar verilmesini talep ederiz." diye konuştu.
Muşteki Barış Atay Mengulluoğlu'nun avukatı İsmail Demirci ise "Sanıkların uzerine atılı suctan tutuklanmalarının tek sebebinin muvekkilimizin milletvekili sıfatı olduğuna dair savunmayı kabul etmiyoruz. Bunun en yakın orneği yakın zamanda tutuklanan Halil Sezai'dir. Sanıklar planlı bir şekilde ara sokakta iştirak halinde muvekkilimi darbetmişlerdir. Olay gunu hicbiri evine gitmemiştir. Evlerine yapılan polis baskınında hicbiri evde yakalanmamıştır. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Ara kararını acıklayan mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Duruşmaya gelmeyen muşteki Barış Atay Mengulluoğlu'nun cağrı kağıdı ile bir sonraki celseye cağrılmasına karar veren mahkeme, suctan zarar gorme ihtimaline karşı Mengulluoğlu'nun davaya katılan olarak kabulune hukmetti. Duruşma ertelendi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Barış Atay Mengulluoğlu'nun 30 Ağustos'ta akşam saatlerinde Kadıkoy'de faaliyet gosteren bir eğlence mekanına gittiği anlatıldı.
Mengulluoğlu'nun gece yarısından sonra arkadaşı Pınar G. ile mekandan cıktığı belirtilen iddianamede, Dalga Sokak'ta yururlerken şuphelilerden Omur Canpolat'ın arkalarından koşarak Mengulluoğlu'na bağırarak saldırdığı aktarıldı.
İddianamede, muşteki Mengulluoğlu'nun kendisini korumaya calıştığı esnada diğer şupheliler Cağlar Baştan ve Cağrı Hasan Calışkan ile kimliği belirlenemeyen bir kişinin daha gelerek saldırdıkları ve yaklaşık bir dakika boyunca vucudunun ceşitli yerlerine vurdukları, daha sonra da olay yerinden kactıkları ifade edildi.
Bu kapsamda şuphelilerden Omur Canpolat'ın "kamu gorevlisine karşı yaralama" ve "kamu gorevlisine karşı hakaret" suclarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, diğer şupheliler Cağlar Baştan ve Cağrı Hasan Calışkan'ın da "kamu gorevlisine karşı yaralama" sucundan 6'şar aydan 1 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Barış Atay Mengulluoğlu'nun olay sonrasında alınan ifadesinde, yaşanan olayın bir orgut faaliyeti kapsamında gercekleştirilmiş olabileceğini belirterek yaptığı şikayet uzerine şupheliler hakkında "suc işlemek amacıyla kurulan orgute uye olma" sucundan yurutulen soruşturmada ise takipsizlik kararı verilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Filiz Kınık Oz