Yardım edeceğim diye kendi performansınızı batırabilirsiniz.

İş arkadaşınız şu fatura işlerini artık kendi başına halletmeye başlasa ne guzel olur. Zira Journal of Applied Psychology’de yayımlanan bir araştırmaya gore, iş arkadaşlarınıza yardım etmeniz, işteki performansınıza zarar verebilir.

Calışmada, kişilerin iş ile alakalı konularda diğer calışanlara yaptığı yardım miktarı arttıkca, kendilerini gun sonunda hem duygusal hem de zihinsel acıdan tukenmiş hissetmeleri de o kadar yukseliyor. Bu tip tukenmişlik hisleri ise mental kaynaklarınızı silip supurduğu icin iş performansınızı olumsuz etkileyebilir. Başkalarından ziyade kendi işinize odaklandığınızda ise beyniniz daha fazla efor sarf etmeye başlıyor.

Yardımı bir de gonulsuz yapıyorsanız, durum daha da kotuleşiyor. Cunku hem arkadaşlığı hem de profesyonel hayatı bir arada goturmek zorundasınız. İşin icine arkadaşlık da girdiğinde omuzlarınızdaki yuk daha da artıyor. Negatif duyguların bastırılmasının ne kadar yıpratıcı olduğu da ortada.Peki iyi bir takım arkadaşı ne yapmalı? Kendinizi gunde 3 yardımla sınırlandırın. Bu sınırı ne kadar aşarsanız ve talepleri reddedemezseniz, işler sizin icin o kadar can sıkıcı olacaktır. Hayır demeyi oğrenin. “Hayır” demek sizi kotu bir adam da yapmaz. İş arkadaşınıza, o an kendisine yardımcı olamayacağınızı nazikce belirtin. Takınacağınız pozitif tutum, aranızdaki ilişkinin zarar gormemesini, hatta iyileşmesini sağlayacaktır.

İşte kendinizi tukenmiş mi hissediyorsunuz? Beyninizi yeniden toparlamak icin kısa kestirmeler, 5 dakikalık yuruyuşler ya da kafeinli icecekler size yardımcı olacak.

Kaynak