Endonezyalılar, hukumetin yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadelede gosterdiği performanstan memnun olmadığını belirtiyor.
Guneydoğu Asya'da en fazla vaka ve can kaybının kaydedildiği Endonezya'da hukumet, salgınla mucadelesinin diğer dunya ulkelerine gore "oldukca başarılı" olduğunu savunsa da halk tarafından krizi iyi yonetemediği konusunda eleştiriliyor.
Gunluk 50 binin altında olan test sayısının yaklaşık 270 milyonluk nufusa oranla duşuk olduğu, iyileştirilmeyen sağlık sisteminin salgın krizini kaldıramadığı ve sosyal yardımların yetersiz kaldığı eleştirileri alan hukumete, vaka ve can kaybı sayısında da şeffaf olmadığı suclamaları yoneltiliyor.
"İşten cıkarmamak icin elimden geleni yapıyorum"
Restoran sahibi 44 yaşındaki Arlina Hardeman, AA muhabirine yaptığı acıklamada, "Ulkede salgının gorulmesinden bu yana 8 ay gecti ve vaka artışları halen devam ediyor. Salgın surecinde kazancım yuzde 60 oranında azaldı. Paket servislerle yapılan satışlar ancak işletmeyi ayakta tutmaya yetiyor." dedi.
İşletmesinde eski gunlerine donmeyi umit ettiğini belirten Hardeman, iş durumunun kotuleşmesine rağmen personelinin ailelerini de duşunerek işten cıkarmamak icin elinden geleni yapmaya calıştığını kaydetti.
Hardeman, "Hukumet salgını yonetmede yeterince iyi değil. Salgına yonelik politikalar acıklanmasına rağmen ozellikle ekonomide somut bir cozum goremedik. Kısıtlamalardan etkilenen işletmelere hala destek sağlanamadı." ifadelerini kullandı.
"Salgında kalp hastası babam icin tedavi almakta zorlandık"
Baristalık yapan 26 yaşındaki Fitrisma Rahayu, "Komşu ulkelere gore Endonezya'nın Kovid-19'la mucadelede yavaş kaldığını goruyorum. Vaka artışları hala kontrol altına alınamadı. Yetkililerin salgınla mucadeleye odaklanmasını istiyorum. Oncelik sağlığımız." dedi.
Rahayu, salgın doneminde Kovid-19 olmayan diğer hastaların sağlık merkezlerinde hizmet almasının zorlaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Kalp hastası babamın tedavisi icin hizmet almakta cok zorlandık. Hastanelerde Kovid-19 hastalarına oncelik verilmesi nedeniyle hasta kabulu prosedurleri uzun surdu. Yoğun cabalar sonucunda nihayet tedavi hizmeti alsak da babamı kaybettim. Ekonomiden once hukumetin sağlığımıza ve hastanelerin iyileştirilmesine onem vermesini istiyorum."
"Ekonomik destekler daha uzun surmeli"
Garson olarak calışan Merissa ise "Salgın kısıtlamalarında hukumetin farklı iş kollarına eşit davranmadığını duşunuyorum. Risk olmasına karşın bazı sektorlerin faaliyetlerinin devam edilmesine oncelik verildi. Ekonomik olarak etkilenen vatandaşlara destek daha fazla surmeli." diye konuştu.
Ulke genelinde salgın yardımlarının da eşit olarak dağıtılamadığını belirten Merissa, bu zor donemde ihtiyac sahibi insanlara yardımların adil olarak sağlanması gerektiğini aktardı.
Muşterilerinin azalmasıyla ekonomik sıkıntı yaşadığını soyleyen 44 yaşındaki motosiklet taksi surucusu Syamsuddin de "3 cocuğum var. Evimi gecindirmede sorunlar yaşıyorum. Devletin sosyal yardımlarını arttırmasını bekliyoruz." dedi.
Ulkede bugune kadar 418 bin 375 kişi Kovid-19'a yakalanırken, yaşamını yitirenlerin sayısı 14 bin 146'ya ulaştı, 349 bin 497 kişi iyileşti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmut Atanur