Hic beklemediğiniz bir anda aklınıza takılan ve gun boyu mırıldandığınız bir muziği eskiden internette bulmanız cok zordu. Şimdi de Google Asistan, sahip olduğu yeni ozelliği ile yardımınıza koşuyor. Android ya da iOS işletim sistemine sahip mobil cihazınıza indirdiğiniz, Google Asistan mobil uygulamasına bulmak istediğiniz şarkıyı biraz mırıldanmanız ya da ıslık olarak calmanız yeterli.
Google Asistan uzerinden muzik bulma işlemi icin muhteşem bir sese sahip olmanıza gerek yok. Yalnızca Google yapay zekasının aradığınız şarkıyı YouTube’da bulabileceği kadar mırıldanmanız yeterli. Ancak ıslıkla calarken ya da sozsuz olarak mırıldanırken melodiyi tam tutturamazsanız bulması biraz zor olabilir. Google Asistan uzerinden mırıldanarak muzik bulma işlemi icin uygulamanız gereken bazı adımlar var.
[h=2]Google Asistan ile mırıldanarak muzik bulma nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Google Asistan'ı acın, Ana ekrandayken 'Okey Google' şeklinde seslenebilir, arama cubuğundaki mikrofona dokunabilirsiniz. Eğer Google Asistan uygulaması yuklu değilse indirebilirsiniz (Android - iOS) Eğer iPhone kullanıcısıysanız, Asistan uygulamasına Google hesabınız ile giriş yapmanız gerekiyor. Adım #2: Google Asistan sizi dinlerken bulmak istediğiniz şarkıyı mırıldanın, Google Asistan mırıldanışınızı dinleyip şarkıyı bulacak, Sonuclar arasındaki dilediğiniz mecradan şarkıyı acabilirsiniz. [h=2]Adım #1: Google Asistan'ı acın:[/h]
Google Asistan uygulamasını Android cihazlarda ana ekrandayken 'Okey Google' diktesi ile cağırabilirsiniz. Ancak bu dikteyi ilk kez kullanıyorsanız calışmayabilir. Sesli komut yerine yine ana ekrandaki Google arama cubuğunun sağında yer alan mikrofon sembolune dokunabilirsiniz.
Google Asistan hizmeti genel olarak Android işletim sistemine sahip coğu cihaza yuklu olarak geliyor, ancak iOS işletim sisteminde Siri varsayılan olduğu icin Asistan'ı App Store'dan indirmeniz gerekiyor. Google Asistan uygulaması, cihazınızda varsayılan dil ne işe o dile gore calışıyor. Eğer uygulama cihazınızda bulunamıyorsa aşağıdaki mağaza bağlantılarından goz atabilirsiniz:
Google AsistanİNDİR Google Asistan (iPhone)İNDİR [h=2]Adım #2: Google Asistan sizi dinlerken bulmak istediğiniz şarkıyı mırıldanın:[/h]
İndirme ve giriş yapma işlemlerinin ardından Google Asistan hizmeti başlayacaktır. Uygulama direkt olarak mikrofonu acabilir, eğer acmıyorsa ve sonraki kullanımlarda, sayfanın en altında ortada bulunan Google renklerine sahip mikrofon butonuna dokunarak mikrofonu acabilirsiniz. Actığınız an Google Asistan sizi dinlemeye başlayacak.
Muzik bulma işleminin can alıcı noktasına geldik, mırıldanmak. Tanıtımlara gore mırıldanmak, ıslık calmak gibi melodiyi dışarı cıkaran durumlarda Google Asistan muziği buluyor. Ancak mırıldanarak ya da ıslık calarak melodiyi tam olarak yansıtmak cok da kolay bir işlem olmadığı icin Google Asistan her zaman anlamayabilir. Eğer cok hatalı veya bilinmeyen bir melodi calarsanız, sonuc başarısız olabilir, yine de denemeye değer. Elbette Asistan ile bir mekanda duyduğunuz şarkıları dinleterek yeni muzikler de keşifdebilirsiniz.
Mırıldanma ya da ıslık calma yerine, en azından şarkının birkac kelimesini melodili olarak soylemeyi deneyin. Yapay zeka bile olsa şu an icin sınırlı bir kapasiteye sahip hatta cok bilinmeyen şarkılar konusunda şansınız olmayabilir. Bulmak istediğiniz şarkıyı bir arkadaşınıza mırıldanır gibi mırıldanmalısınız. Elbette, Google Asistan arkadaşınızdan daha kolay bulacaktır ama yine de olabildiğiniz kadar net olmanızda yarar var. Yapay zeka sistemi mırıldanmalar ve ıslıklar ile gelişeceği icin ilerleyen zamanlarda daha kullanışlı olacaktır.
[h=2]Google Asistan şarkının YouTube videosunu bulacak:[/h]
Google Asistan, bulmak istediğiniz şarkıyı başarılı bir şekilde mırıldandığınız zaman bazen siz mırıldanmayı bitirmeden bile hızla şarkının bir YouTube videosunu bulabiliyor. Bazen, başarılı bir mırıldanma olmadığı zaman, sizi sonuna kadar dinliyor ama mutlaka bir video buluyor.
Mırıldandığınız şarkının orijinal videosunun YouTube’da bulunması, muzik bulma ihtimalini arttıracaktır. Ancak bilinen bir şarkı ise ve YouTube’da birden cok videoda duyuluyorsa, Google Asistan tum secenekleri sunacaktır. En kotu ihtimali, Google Asistan’ın mırıldanmanızı anlamadığını duşunelim, bu noktada mırıldandığınız sozler Google uzerinde aranıyor ve karşınıza Google arama sonucları cıkıyor. Boylece, bir ihtimal, yine aradığınız şarkıya ulaşmış oluyorsunuz.
[h=2]Videoya dokunduğunuz zaman oynamaya başlayacak:[/h]
Başarılı bir mırıldanma ile bulunan muziğinizin YouTube videosu, uzerine dokunduğunuz an Google Asistan arayuzu uzerinden oynamaya başlayacak. Dilerseniz ve yuklu ise videoyu YouTube mobil uygulaması uzerinden acarak izleyebilirsiniz. Yeni bir muzik bulmak icin aynı işlemi tekrar etmeniz yeterli.
[h=2]Google Asistan ile muzik bulma ozelliği Shazam’ın tahtına mı oturacak?[/h]
Google Asistan uzerinden mırıldanarak muzik bulma hizmeti başladığından beri herkes bu hizmeti Shazam muzik bulma mobil uygulaması ile kıyaslıyor ve onun yerine gecip gecemeyeceğini soruyor. Şu an icin bu sorunun yanıtının kesinlikle hayır olduğunu soyleyebiliriz. Bunun en buyuk nedeni şu an icin bu hizmetin henuz bebek adımlarını atıyor olması. Daha da geliştiği zaman yeniden tartışılabilir elbette ancak Shazam ya da diğer muzik bulma siteleri ve pek cok muzik bulma uygulaması Google Asistan’dan cok daha başarılı bir hizmet veriyorlar.
Shazam’ın diğer bir one cıkan ozelliği ise Spotify, Apple Music gibi farklı dijital muzik dinleme platformları ile hem de YouTube ile senkronize calışıyor olması. Yani Shazam uzerinden bulduğunuz bir şarkıyı dilediğiniz yerden dinleme şansınız var. Google Asistan ise bulduğu muziğin yalnızca YouTube videosunu sunuyor. Elbette, Shazam ile Google Asistan uzerinden bulma hizmeti arasındaki en temel fark mırıldanarak muzik bulma ozelliği. Shazam ve benzeri muzik bulma hizmetleri mırıldanarak muzik bulma konusunda pek başarılı değiller. Bu durum Google Asistan biraz daha geliştiği zaman hizmeti on adım ileri taşıyacak.
Google muzik bulma hizmetinin diğer one cıkan ozelliği ise kullanıcıyı ucuncu taraf bir mobil uygulama kullanmak zorunda bırakmaması. Apple bile iOS işletim sistemine sahip cihazlarda Siri ile muzik bulmanızı sağlarken Google’ın uzun zamandır boyle bir hizmet vermemesi tartışılıyordu. Google, Google Asistan uzerinden muzik bulma hizmeti ile bu tartışmalara nokta koymasa bile başarılı bir adım attı.
Shazam ile muzik bulma bile radyoda sevdiği şarkıyı bekleyen nesil icin inanılmaz bir durumken, Google Asistan ile mırıldanarak muzik bulma hizmeti hayallerin gercek olması anlamına geliyor. Belki bir gun yalnızca duşunduğumuz bir muziği bulmamızı sağlayan hizmetler de ortaya cıkar ama o gune kadar Google Asistan ile muzik bulma hizmetinin daha da gelişmesini bekleyeceğiz.