Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadelede gorev alan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Selcuk Aksoz, kimsenin salgın surecinde sağlıklı olduğu duşuncesiyle rehavete kapılmaması gerektiğini belirtti.
Aksoz, AA muhabirine, salgın doneminde cok fazla hasta tedavi etmeye calıştıklarını soyledi.
Maske, sosyal mesafe ve hijyenin onemine dikkati ceken Aksoz," Bilim Kurulu tarafından surekli uyarılar yapılıyor. Maskesiz dışarı cıkılmayacak, sosyal mesafeye ve kişisel hijyenimize dikkat edeceğiz. Basit olan bu tedbirlerle salgını onlemek mumkun." dedi.
Aksoz, tedbirlere uyulmadığı zamanlar tehlikenin ortaya cıktığının altını cizerek, şunları soyledi:
"Bu durum aylardır insan ustu fedakarlık gosteren sağlık calışanlarının da moral ve motivasyonunu bozmakta. Coğu sağlık calışanı evinden eşinden ayrı kalıyor. Aynı evde kalsak dahi cocuğumuza gonul rahatlığıyla sarılamıyoruz. Salgın başladığında 5 ayı aşkın sure eşimi, cocuğumla beraber ailesinin yanına gondermek zorunda kaldım. Onlara bulaş riski olmadan rahat calışabilmek adına bunu yaptım. Şu an ailem geri geldi ama salgın henuz değişmedi devam ediyor ve hepimizin moralini bozuyor."
Aksoz, gereken onlemin alınması durumunda hayatın daha hızla normale doneceğine dikkati cekerek, herkesi tedbirlere en ust duzeyde uymaya davet etti.
Her yaştan kişinin kurallara uyması gerektiğini aktaran Aksoz, şoyle devam etti:
"Kamuoyunda vatandaşlar tarafından yanlış yapılan bazı şeyler var. Bunların en başında gelen 'Ben sağlıklıyım bana bir şey olmaz' diye bir duşunce var. Biz 99 yaşında bir hastamızı taburcu ettiğimiz gibi 30'lu, 40'lı yaşlarda entube olup yoğun bakımda olan hastalarımızda var. Kimse 'Ben sağlıklıyım bana bir şey olmaz' duşuncesine kapılmasın."
Selcuk Aksoz, hasta ziyareti yapılmasının da cok buyuk risk taşıdığını belirterek, kurallara istisnasız uyulmasını istedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Orhan Pehlul