Yeni tip koronavirusu (Kovid-19) yenen Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bilgehan Demir, yeni tip koronaviruse (Kovid-19) yakalanan kişilerin, ilk başta hastalığı kendisine yakıştıramadığını belirterek, "Caresiz kalıp oksijen cihazına bağlandığında hastalığın ciddiyetini fark ediyorsunuz." dedi.
Virusu yendikten sonra gorevinin başına donen Demir, Kovid-19'la mucadeleye kaldığı yerden devam ediyor. Pandemi hastanesine donuşturulen Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ozveriyle calışan Demir, herkesten maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına ozen gostermesini istedi.
Aynı zamanda Acil Tıp Uzmanı olan Bilgehan Demir, AA muhabirine yaptığı acıklamada, mart ayından bu yana Kovid-19 ile etkin mucadele ettiklerini soyledi.

Demir, virusun, semptomları itibarıyla tespit edilemeyen, griple karıştırıldığı icin basit gorulen ancak sonucları son derece ciddi bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.
İnsanların genelde hastalığı griple karıştırdığını dile getiren Demir, "Hastalar bazen gec hastaneye başvuruyor. Aradan 8 ay gecti. Bu surecte ilk donemlerdeki gibi her gruptan insan hastaneye başvurmuyor, sadece semptomları Kovid-19'a uyanlar gelmeye başladı." diye konuştu.
Demir, sağlık calışanlarının salgın surecini yoğun gecirdiğini anlatarak, ozveriyle gorevlerini yerine getirmeye calıştıklarını kaydetti.
"Hastalığı kendime yakıştıramadım"
Virusle mucadele ederken kendisinin de Kovid-19'a yakalandığını aktaran Demir, şoyle devam etti:
"Hastalığa yakalandığımda semptomları kendime yakıştıramadım cunku hastalığın ciddiyetinden dolayı kendinize yakıştıramıyorsunuz. Hastalığa yakalandıktan sonra en cok kendiniz değil aileniz, cocuklarınızın ne olacağının endişesini yaşıyorsunuz. Bu durumu hastalarda da goruyoruz. Tedavi surecim boyunca endişelerim hep bu yonde oldu. Tedaviyi bildiğim icin sonuclarını alamadığınızda o stres sizi kısır bir donguye sokuyor. Buyuk bir stresle virusu atlattım. Viruse yakalandığımda 'acaba yoğun bakımdaki hastalar gibi bende mi olacağım' diye endişe duydum. Hastalık surecini alerjik bunyem olduğundan yoğun atlattım, yaklaşık 10 gun kadar hastanede yattım. Kovid-19'a yakalanan her hastanın gozunde gorduğumuz korkuyu ben de yaşadım."
"Yatış vereceğiz dedikten sonra işin ciddiyeti anlaşılıyor"
Bilgehan Demir, acil serviste hastaların yaşadıklarını şoyle anlattı:
"Virus bulaşan kişiler, hastaneye ilk geldiğinde hastalığı kendine yakıştıramadığı icin sonraki surecini kestiremiyor. 'Yatış vereceğiz' dedikten sonra hasta işin ciddiyetinin farkına varıyor. Daha sonra 'ne olacak' sorularıyla başlayan bir surec başlıyor. Acil serviste gorev yapan bir doktor arkadaşımız viruse yakalandı. O da kendisine ilk başlarda hastalığı yakıştırmadı. Sonrasında servise yatırıncaya kadar bu durum devam ediyor. İnsan caresiz kalıp oksijen cihazına bağlandığında hastalığın ciddiyetini fark ediyorsunuz."
"Elektrik carpan kişinin Kovid-19'lu olduğunu tespit ettik"
Acil serviste bulunduğu icin hastalığın tanı basamağında olduğunu dile getiren Demir, şunları kaydetti:
"Acil Serviste tanı koyarken hastalığın ciddi bir yaygınlığı olduğunu sonradan fark ettik. Birkac ay once elektrik carpmasından hastaneye biri getirildi ve Kovid-19'lu olduğunu tespit ettik. Bu kişi, elektrik carpmasa Kovid-19 olduğunu bilmiyordu ve bu şekilde aramızda normal bir hasta olarak gezecekti. Bu nedenle hasta ve hasta yakınlarımıza herkesi pozitif olarak kabul etmeleri ve maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları uyarısında bulunuyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Volkan Kaşik