Turkiye'nin onemli sanayi kentlerinden Bursa, ekim ayında yaptığı ihracatla tarihi rekor kırdı.
AA muhabirinin, Turkiye İhracatcılar Meclisi verilerinden derlediği bilgilere gore, Bursa'dan gecen ay yapılan 1 milyar 456 milyon 212 bin dolarlık dış satım, ilin Cumhuriyet doneminde ulaştığı en yuksek ekim ayı ihracatı oldu.
İstanbul'un ardından en fazla dış satım yapan ikinci il olan Bursa'dan ekimde yaklaşık 200 ulke ve ozerk bolge ile serbest bolgeye urun gonderildi.

Gecen yıl ekimde 1 milyar 428 milyon 665 bin dolarlık ihracat yapan Bursalı sanayiciler, 2020'nin aynı ayında dış satımı yuzde 1,93 artırarak 1 milyar 456 milyon 212 bin dolara yukseltti.
Bursa, ocak-ekim doneminde ise 10 milyar 252 milyon 383 bin dolarlık dış satıma imza attı.
İhracatın yarısından fazlasını otomotiv endustrisi sırtladı
OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan gibi onemli firmaların aralarında bulunduğu Bursa otomotiv endustrisi, ekimde 840 milyon 794 bin dolarlık ihracat yaptı.
Otomotiv sanayisinin ekimde gercekleştirdiği ihracat, kentin toplam dış satımının yuzde 57,73'unu oluşturdu.
Otomotivin ardından en fazla dış satım, hazır giyim ve konfeksiyonda gercekleşti. Bu alanda faaliyet gosteren ihracatcılar, ekimde dış satımı gecen yılın aynı ayına kıyasla yuzde 6,94 artırarak 150 milyon 727 bin dolara cıkardı.
Listenin ucuncu sırasındaki tekstil ve ham maddeleri sektorunun ekim ihracatı ise 100 milyon 433 bin dolar olarak kayıtlara gecti.
En fazla ihracat Avrupa ulkelerine
Bursalı sanayiciler en fazla ihracatı Avrupa ulkelerine gercekleştirirken, bu ulkelerin başında Almanya geldi.
Almanya'ya ekimde yapılan ihracat, gecen senenin aynı ayına gore yuzde 8,21 artışla 188 milyon 691 bin dolardan 204 milyon 174 bin dolara yukseldi.
İhracatta ikinci sırada yer alan Fransa'ya ihracat, 2019'un aynı ayına kıyasla yuzde 34,47 artışla 144 milyon 184 bin dolardan 193 milyon 883 bin dolara cıktı.
Listenin ucuncu sırasında bulunan İtalya'ya ekim ayında yapılan ihracat ise yuzde 14 azalışla 156 milyon 909 bin dolardan 134 milyon 952 bin dolara geriledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Balcıkoca