Once kişisel tecrubem…
Dun birkac gundur acık olan oy kullanma merkezine gittim.
MekÂn aslında semtin Kultur Merkezi (Community Center).
Okul otobus servislerini duzenleyen gorevliler trafikte yardımcı oluyor.
Yolun kenarında iki polis arabası yatmış, bekliyor.
Arabamı park ettikten sonra binaya doğru yurudum.

Orada bayrak ve pankartlarıyla hazır bulunan Biden'ın 5-6 kişiden oluşan ekibi karşıladı beni once.
'Demokratların listesini ister misiniz' diye sordular; teşekkur ettim kendilerine.
Birkac adım otede bu sefer Trump'ın ekibi selamladı beni. Onlar da promosyonlarını yaptılar ve onlara da teşekkur ettikten sonra binaya giriş yaptım.
Binada beni maskeli bir gorevli karşıladı, cep telefonumu kapatmamı rica etti. Postayla oy kullanıp kullanmadığımı sordu. Hayır cevabını verdim.
Derken salona girdim. Başka bir gorevli 11 numaralı vezneye yonlendirdi beni.
Veznede oturan gorevli adımı ve soyadımı sordu. Oturduğum adresi teyit etti, ikinci bir teyit olarak da doğum tarihimi sordu.
Ne kimlik sordu ne secmen kartı ne de başka bir şey. Sıfır burokrasi…
Bir diğer gorevli de "Pusulayı elle mi dolduracaksınız, yoksa dijital mi" diye sordu. Dijital cevabını verince beni ekran başına oturttu.
Tabii ki başkanı sececeğiz ama aynı zamanda yerel Temsilciler Meclisi uyesini, yerel hakimleri ve Yerel Eğitim Kurulu icin de tercihimizi yapacağız. Hatta bir de Emlak Vergisi Referandumu gibi yaşadığım (County = Mini Devlet) gunluk hayatı etkileyen secim de var.
Sizler Amerika'dan şiddet, yakıp yıkma, talan, yalan sahneleri gormeye alışkısınız, cunku bunlar satıyor.
Ben sadece hatırlatmak istedim, başımdan gecen oy verme tecrubesi gıpta edilecek duzeyde demokratik bir deneyimdi.
[h=3]SONUCLAR NE OLACAK?[/h]Oylar sayılmaya başlandı. Bazı eyaletlerde yuzde 10 sayılmış olsa bile şimdiden iki eyalet kazananı ongoruyor. Vermont'u Biden İndiyana'yı Trump aldı. Saat henuz 19:30.
Sevdiğim bir arkadaşım Turkiye'den aradı; "Ağabey Ney York Central Park'ta hot dog/ sosis yemiş tipler Amerikan uzmanı olarak secim yorumu yapıyor, Ne olur bir şeyler yaz" dedi.
Cok guldum, zaten yazacaktım, bu mizahi tarifte pastanın kreması oldu.
Masadaki pot ne ?
Bugunku pokerde masadaki para buyuk.
Demokratlar ve onları destekleyen liberal medya ve burokrasi demokrasinin geri donuşunu istiyor. (Şimdilik onların kafasındaki Demokrasi modeline girmiyorum.) Onlara gore Biden'in kazanması onemli.
Tum dunyada aynı ekuri Biden'in kazanması beklentisi icinde, cunku onlara gore Brezilya'da Bolsanaro, Rusya'da Putin, Hindistan'da Modi benzer turden liderler.
Onların da beklentisi; 'Bugun Trump, yarın bizimki…'
Her ne hikmetse son Komunist Parti Kongresinde Genel Sekreter Xi'yi omur boyu Cumhurbaşkanı ilan eden Cinlilerden soz eden yok.
[h=3]ULUSLARARASI POLİTİKA'DA CİDDİ SONUCLAR:[/h]AB'ye sopayı gosteren Trump, "Madem savunma istiyorsunuz, o zaman eller cebe bedavacılık yok" dedi.
Başta Almanya olmak uzere AB uyelerinin savunma butceleri ciddi şekilde arttı.
Biden secilirse bu konu tekrar masaya gelecek, cunku Biden Amerika'nın eski şaşalı gunlerine donmesini bekleyen, eski ekolden bir politikacı.
Cinlilere ciddi yaptırımlar getiren Trump, iki ulke arasında asimetrik ticaret anlaşmalarına ceki duzen vermeye calıştı.
Vladimir Putin biraz da kişisel ilişkilerine guvenerek Trump'dan yana.
Ancak Putin'e ters duşen Amerika'daki Rus diasporası da Biden'i destekliyor.
Turkiye icin de benzer sonuclar gecerli.
Erdoğan ve Trump arasında kişisel ilişki sıcak, ama buna karşın Turkiye'den hazzetmeyen etnik lobiler ve en son olarak da onlara eklenen Gulen diasporası da Biden'in yanında.
[h=3]İC POLİTİKA[/h]Bugun başkanın yanı sıra Senato ve Temsilciler Meclisinde kısmi secimler var.
Trump, dort sene boyunca Cumhuriyetcilerin coğunlukta olduğu bir Senato ile calıştı.Bu buyuk bir avantajdı cunku sonucta kanunları yapan Senato.
Bu secimde Senato sonucları da kritik. 'Mavi Dalga' faktoru gercekleşmediği takdirde, Joe Biden'in sadece başkanlığı kazanması yeterli değil. Aynı şey Donald Trump icin de gecerli.
[h=3]EKONOMİK BOYUT[/h]İki taraf anlaşamadı ve Kovid paketi secim sonuna kaldı. Demokratlar daha populist taraf olarak buyuk bir paket acmak istiyorlar. Merkez Bankası bilancosu tarihi şişkinlik icinde. Cumhuriyetciler ise daha tutucu mali disiplin taraftarı.
Peki neden bu konuyu irdeliyorum? Cunku ne kadar buyuk ekonomik yardım paketi acıklanırsa, Amerikan doları da o kadar değer kaybedecek.
Gelelim sonuclara…
Saatler Washington zaman diliminde 23.45'i gosteriyor.
Sonuclar gelmeye devam ediyor.
Herkesin merak ettiği Florida'da Trump onde.
Batı yakasında Kaliforniya dahil uc eyaleti kazanan Biden, Doğu'nun Atlantik kıyısındaki Kuzey Doğu eyaletlerini de kazandı.
Washington'dan aşağı Guney'e doğru, sahilde Demokratların mavisi kesiliyor.
Sahillerde Demokratların secim sonucları biraz da Turkiye'deki secim sonuclarını andırıyor.
Bu arada, 30 dakika once gelen bilgilere gore Biden Arizona'yı aldı. Bu sonucun onemi, gecen secimde Arizona'nın Trump'a oy vermesiydi. Bir anlamda Biden deplasmanda kazandı.
Şimdi gelen bilgilere gore Ohio'yu da Trump kazandı-ki 'Salıncak' eyalettir-
Ohio eyaleti Trump icin onemli bir sonuctur.
Yeni gelen sonuclara gore Teksas da Trump'ın.
Bu durumda Biden 223 Trump 204 delegesi var. Gereken sayı 270.
Saatler 12:05 i gosteriyor.
Butun sallantıda olan eyaletlerde Trump onde.
Trump farkını korursa 270'i bulabilir.
Salıncak eyaletlerde Biden kent merkezlerine ve postayla gonderilen oylara guveniyor.
Sonucta sankiPensilvanya, Michigan, Minnesota ve Wisconsin'e secimin kaderini belirleyecek.
Son dakika, Kritik eyalet Iowa Trump'a gitti.
Son durum: 227-210
Aradaki fark anketlerde gozuktuğu gibi değil.
Bu koşeyi takip edenler hatırlar. Irkcılık suclamasından cekinen sessiz coğunluk rengini belli etmiyor mealinden bir analiz yazmıştım. Bu gece ongorum gercekleşiyor gibi.
Trump kazanırsa-ki şu an kafa kafaya gidiyorlar- bir hayalim var!
Turkiye medyasında Kovid surecinde ahkam kesen 'Trump bitti, Amerika bitti' şeklinde kehanette bulunan sozde uzmanlardan birisi yurekli cıkıp, 'Pardon Yanıldım' diyecek mi? Nerde bizde o uygarlık!
Genel oy oranı:
Biden % 49.8
Trump % 48.6
Delegeler 237-210.
Saat 12:30 ve Biden Minnesota'yı aldı.
Biden'in birazdan secim merkezine gelip konuşma yapması bekleniyor.
Saat 12:45 Biden secim ekibine hitap ediyor; teşekkurlerini bildiriyor.
"Son oy pusulası sayılıncaya kadar bu secim bitmemiştir" diyor ve ekliyor: "Umutluyum, siz de umudunuzu yitirmeyin."
Guneyde iki eyalet başa baş gidiyor.
Kuzey'deki goller bolgesinde iki eyalet başa baş gidiyor.
Pensilvanya kendi başına ayrı bir durum.
Pensilvanya'da oyların sayımı bir hafta surebilir.
Son dakikada Trump Montana'yı aldı ve 3 delege daha kazandı.
Saat 1'e geliyor ve kesin sonuc yok.
Bu gece Amerika'da başkan belli değil.
Ulke ciddi şekilde ikiye bolunmuş durumda.
Muspet gelişme, hicbir yerde catışma ve şiddet yok! Ulke son derece sakin!
İzninizle ben de yatayım. Kesin sonuclar belli olunca sizlere bir analiz daha sunarım…
[h=3]ENGİN CİVAN/ ABD[/h]Kaynak: Haberler.com / Engin Civan