ARTVİN'nin Borcka ilcesinde bu yıl ilk kez doğal cilek uretimi yapıldı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin uzerinde seyrettiği ilcede uretilen doğal cilekler ise pazara indirilmeden alıcı buluyor.
Borcka ilcesinde Ziraat Odası'nın girişimleri ile Erdal Kaya'ya ait 1200 metrekare arazide cilek bahcesi oluşturuldu. İlk yıldan meyve vermeye başlayan bahceden 1 aydır hasat yapılıyor. Kasım ayına rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin uzerinde seyretmesi ile bahcede cilek uretimi ve hasadı suruyor. Hayvan gubresi kullanılarak doğal yetiştirilen cilekler, pazara indirilmeden bahceden satılıyor. Kaya, 1 donum bahceden 4 ton urun hedeflediği cilekleri, kilosu 20 liradan satışa sunuyor.
'LEZZETİNDEN COK MEMNUN KALIYORLAR'Hic bilmediği bir tarıma başladığını anlatan uretici Erdal Kaya, "Acemi bir cilek ureticisiyiz, ilk senemiz ama ilk seneden yuzumuz guldu. Cok emek verdik, burada olmayan bir şey yaptık, cilek uretiyoruz. Yaklaşık bir aydır hasat yapıyoruz. Kasım ayındayız ve hasat devam ediyor. Bir yandan cilekler cicek acıyor, bir yandan toplamaya devam ediyoruz. Cileği pazara indirmeme gerek kalmadan telefonla ulaşıyorlar. İsteyenler kendileri gelip bahceden kendi hasadını yapıyor, gidiyor. Kilosunu 20 liradan satıyoruz. Hicbir ilac kullanmadan, inek gubresi ile uretimi yapıyoruz ve meyveler kocaman oluyor. Muşterilerimiz de hem goruntusuyle hem lezzetiyle cileğimizden cok memnun kalıyor" dedi.
Cilek bahcesinin kurulması aşamalarında eşine destek vermediğini soyleyen Meral Kaya da "Eşim cilek bahcesi kuracağını soylediğinde acıkcası destek olmadım. Cunku buralarda cilek uretimi yoktu. Kasım ayında bile cilek hasadı yaptığımızı gorduğumde 'iyi ki eşim beni dinlemedi' diyorum. Şu an ben de şaşkınım. Kasım ayında hem de bu kadar buyuk cileklerin olması cok ilginc. Şimdi eşime daha fazla destek vererek cilek uretimine devam edeceğiz" diye konuştu.'4 TON URUN HEDEFLİYORUZ'Borcka Ziraat Odası Başkanı Ziraat Muhendisi Tolga İskerderoğlu ise ilceyi cilek tarımı ile tanıştırdıklarını belirterek, "Borcka'da bazı yerlerde cay hasadı bazı yerlerde fındık hasadı yapıyoruz. Alaca koyunun bulunduğu bolgenin ise tarım geliri duşuk. Bu koyde yaptığımız incelemelerde buranın alternatif tarım urunlerine ihtiyacı olduğunu gorduk, cilekle ilgili araştırmamızı yaptık. Cilek biraz zahmetli işciliği olan bir urun. Erdal Bey'in burada 7 donume yakın bir arazisi var. 1200 metrekarede bir deneme bahcesi kurduk. Muhendislerimiz ile birlikte bahcenin kurulumunda tum aşamalarında yer aldık. Ciftcimizle birlikte bu bahceyi hayata gecirdik. Bu bahcedeki başarının ornek olması diğer ciftcilerin de cilek tarımına yonelmesi icin cok onemli. Hedefimiz gelecek yıl ilcemizde cilek bahcesi sayılarını artırmak. Yaklaşık 1 donumluk alandan 4 ton urun elde etme hedefimiz var" dedi.'SATIN ALACAĞI CİLEĞİ KENDİ HASAT EDİYOR'Cilek bahcesine gelerek satın alacağı cilekleri toplayan Bahriye Yılmaz, "Ben bir kafeterya işletmecisiyim, bu mevsimde bu kadar doğal ve lezzetli cilek bulmayı hic ummuyordum. Burayı oğrendim, lazım olduğu zaman geliyorum, ihtiyacım kadarını topluyorum. Gercekten cok guzel bir lezzeti var, muşterilerim bile cileği nereden aldığımı soruyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Arzu ERBAŞ