DİYARBAKIR'da yaşayan ve doğuştan kalp kası kalınlaşması ve buyumesi bulunan Menice Oztemel (45), tedavi icin 6 yıl boyunca Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da gittiği 20 ozel hastanede bir sonuc alamadı. En son Dicle Universitesi Kalp Hastanesi'ne başvuran Oztemel, anjiografik yontemle sağlığına kavuştu.
Cınar ilcesinin kırsal Aşağı Konak Mahallesi'nde yaşayan 5 cocuk annesi Menice Oztemel, nefes darlığı ve kalp rahatsızlığı şikayetiyle 6 yıl once Cınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Doğuştan kalp kası kalınlaşması ve buyumesi olduğu ortaya cıkan Oztemel, Diyarbakır'a sevk edildi. Ozel bir hastaneye goturulen Oztemel, burada care bulamayınca kentteki ozel hastaneleri gezdi. Diyarbakır'da bir sonuc alamayan Oztemel, 6 yıl boyunca İstanbul ve Ankara'da da gittiği ozel hastanelerde risk nedeniyle ameliyatı yapılmayınca kente geri dondu. Toplamda 20 ozel hastane gezen Oztemel, Diyarbakır'da kardiyoloji doktorunun yonlendirmesiyle Dicle Universitesi Kalp Hastanesi'nde gorevli Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek'e muayene oldu. Oztemel'in yapılan kontrolunde sorunlu damarı olduğu tespit edildi. Acık ameliyata gerek kalınmadan anjiografik yontemle mudahale edilen Oztemel, yıllar sonra sağlığına kavuştu.
'BİR KAT BİLE CIKAMAYAN HASTA, 4 KAT YURUYOR'Dicle Universitesi Kalp Hastanesi'nde gorevli Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, "Oztemel'in gittiği yerlerde kendisine, kalp kasındaki kalınlaşmanın kanın vucuda pompalanmasına engel olduğu ve gradiyent denilen olayın 100 civarında oluşturduğu soylenerek, cerrahi yontemin cok riskli olduğu soylenmiş. Acık ameliyat riskini goze alamamışlar. Kapalı yontem dediğimiz alkol ablasyon yontemini de oradaki hekimler yapamayacağını soylemişler. Bunlar caresiz memleketlerine donmuşler. Burada hastanemizde bir profesor arkadaşımıza başvurmuşlar. Benim bu hastalıkla ilgilendiğimi bilen arkadaş bana yonlendirdi. Ben de Ankara'da yapılmış olan anjiyolarını izlediğimde kalbin damar yapısının bu işleme uygun olmayabileceğini ve kalbin damar anatomisinin normal insanlardan farklı olduğunu fark ettim. Bu işlemi ilk başta baktığımda olamayacağını soyledim. Sonra tekrar izledim anjiyoları. Şuphelendiğim bir damarın bu işten sorumlu olabileceğini ama bunu tekrar anjiyo ile kanıtlayabileceğimi soyledim kendilerine. Anjiyoda kontras eko dediğimiz bir olayı yaptık. Gercekten kalbin kalınlaşmış bolgesinin hic beklemediğim bir dalı beslediğini saptadık. Sorumlu damarın o olma ihtimali normalde yok. Herkeste cıkan damardan değil de başka bir yerden cıkan bir damarın o bolgeyi beslediğini saptayınca oranın sorumlu damar olduğunu anlayınca o damara alkolablasyon dediğimiz yontemi uyguladık. Hasta daha laboratuvardayken cok net sonuclar aldık. Gradiyent 25'lere kadar duştu. Bugun ise 15'lere duştuğunu goruyoruz. Elektro kardiyografilerde aritmileri vardı. Tamamen gectiğini ve bir kat bile cıkamayan hastanın bugun 4 kat yuruduğune şahit olduk. Sadece bir ilac kullanması gerekir" dedi.
'6 YILDAN SONRA ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU'Menice Oztemel'in kızı Garipşah Oztemel ise Diyarbakır'daki tum hekimlere gittiklerini ve hastane hastane dolaştıklarını ancak kimsenin bu ameliyatı yapamadığını ifade ederek, "Ankara'da anjiyo oldu. Orada tedavi yarım kaldı. Robotla ameliyatını yapmak istediler, biz kabul etmedik. Sonra İstanbul'a gonderdiler. Ne yaptılarsa bir care bulamadılar. Tedavisi yarıda kaldı. Sağ cıkması icin yuzde 10'luk bir ihtimal vardı. Diyarbakır'a geri donduk. Başka bir hocanın onerisiyle Hakkı hocanın yanına geldik. Durumu anlattık. Sorumluluğu kendi uzerine aldı. Sorunsuz bir halde gecti, cok şukur. Annem 2 metre yurudukten sonra nefessiz kalıyordu. Kalbi carpıntı yapıyordu. Kalbi nedeniyle şikayetleri coktu. Ameliyattan sonra annemin o şikayetleri şimdi yok. Cok iyi gecti ameliyatı. 6 yıldan sonra ilk defa annem eski sağlığına kavuştu. Şu anda 35 yaşlarındaki sağlığına kavuştu" diye konuştu.'AMELİYAT TEHLİKELİ VE RİSKLİ DEDİLER YAPMADILAR'Menice Oztemel de Ankara'da kendisine ameliyatın tehlikeli ve riskli olduğunun soylendiğini anlatarak, "Biz robotla yapılmasını kabul etmedik. Bizi İstanbul'a gonderdiler. Kalbime hortum bırakacaklarını soylediler. Ameliyat tehlikeli ve riskli dediler. Yapmadılar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Burak EMEK