Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin, Tatar Guney Kıbrıs Rum Yonetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı goruşme sonrası yaptığı acıklamada, "Hidrokarbon arama, cıkarma ve faydalanma konusunda işbirliği teklifimiz hala masadadır" dedi.
Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Guney Kıbrıs Rum Yonetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonoio Guterres'in Kıbrıs Ozel Temsilcisi Elizabeth Spehar'ın ara bolgedeki ikametgahında 2 saatlik toplantı gercekleştirdi.

Tatar toplantı sonrası yaptığı acıklamada, "Guney Kıbrıs Rum Yonetimi Başkanı Sayın Nikos Anastasiadis'le, Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı secilmemin ardından bu akşam ilk kez gayri resmi bir toplantıda bir araya geldik. Bu bir tanışma toplantısı idi. Sayın Anastasiadis'e, Cumhurbaşkanı secilmemden dolayı kutladığı icin teşekkur ettim. Ayrıca, Sayın Elizabeth Spehar ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Gutterres'le bana gonderdikleri tebrik mesajları icin teşekkurlerimi ifade ettim" dedi.
Gayri resmi olmasına rağmen toplantı sırasında gerek ben gerekse Sayın Anastasiadis Kıbrıs konusuna ilişkin goruşlerimizi ayrıntılara girmeden dile getirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, "Sayın Anastasiadis'e Kıbrıs'ta yaşayan iki halk olarak her birimiz kendi Devletimizde bu adayı paylaşmakta olduğumuzu ifade ettim. Dolayısıyla yan yana barış icinde yaşamak icin bir işbirliği ilişkisi icinde olmamız gerektiğini dile getirdim. Bunun icin, Kıbrıs'ın ortak sahipleri olarak birbirimizin eşit statusune saygı duymalı ve işbirliğine dayalı bir ilişki icin yapıcı diyaloğa girmeliyiz" ifadelerini kullandı.
"FEDERALİZM MUZAKERELERİ 1977'DEN BERİ SONUC VERMEKTE BAŞARISIZ OLDU"
Cumhurbaşkanı Tatar, "Federalizm muzakereleri 1977'den beri sonuc vermekte başarısız oldu. Bu başarısızlık uzerine kafa yormamız ve gercekci bir kazan-kazan sonucunu kolaylaştırmak icin kalıpların dışında duşunmeye başlamamız gerekmektedir. 1960'lardan bu yana cok şey değişti ve yeni gercekler ortaya cıktı. Biz, İki taraf arasında anlamlı guven artırıcı onlemleri ve kapsamlı işbirliği mekanizmalarını destekliyoruz" dedi.
"HİDROKARBON ARAMA, CIKARMA VE FAYDALANMA KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ TEKLİFİMİZ HALA MASADADIR"
İki taraf arasından işbirliğini desteklediğini ifade eden Tatar, "Hidrokarbon arama, cıkarma ve faydalanma konusunda işbirliği teklifimiz hala masadadır. Bu, karşılıklı refaha ve işbirliği icin somut bir mekanizmanın kurulmasına katkıda bulunacaktır" dedi.
Tatar, "Biz masaya kalıpların dışında yeni fikirler koymanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Bunların başında egemen eşitlik gelmektedir. Gecmişteki başarısızlıklara takılıp kalmaktansa, adamızın ve bolgemizin ihtiyaclarını karşılayan gercekci ve surdurulebilir duzenlemeler gercekleştirmeyi amaclayan ileriye donuk bir yaklaşım benimsemenin daha iyi olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Beşli Konferansa değinen Tatar, "Bilindiği gibi beşli konferans Turk tarafının onerisidir. BM Genel Sekreteri uygun bir ortam ve aşamada boyle bir konferansı gercekleştirmenin imkanlarının araştıracağını duyurmuştu. Boyle bir konferansın mevcut kalıplar dışındaki yeni duşunce ve yaklaşımlarımızı masaya koymak icin bir fırsat olacağını değerlendiriyoruz. Goruşme esnasında Sayın Anastasiadis'e izolasyonlar, Kapalı Maraş ve hidrokarbonlar konularındaki goruşlerimizi de aktardım" dedi.
(Emir Abdurrahman Bulut/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı