Herkese selam beyler.Size bir sorunumdan bahsetmek istiyorum.Bunu yaparken ayrıntı atlamak istemiyorum bu yuzden sonuna kadar okuyup yardımcı olan arkadaşlara şimdiden minnetlerimi sunarım.
Sorunum genel olarak sesim,konuşmam ve ozguvenimden oluşuyor.Bu sorunun bir surec sonucunda ortaya cıktığını belirtmek isterim oncelikle.Kucukken okulda ve sosyal ortamlarda hep sessiz kaldım.Futboldan erkek muhabbetlerinden vb. uzak yaşadım.Bunun ise ozel bir nedeni vardı.Ve bu uzak kalma dolayısıyla psikolojik baskı ve travmalara maruz kaldım.Şimdi ise universite 1. sınıftayım.Oğretmenlik okuduğum icin sunum,tartışma hazırlıksız konuşma vb. şeyler cok oluyor.Fakat benim sesim her zaman olmasa bile genelde ozellikle heycanlıyken,stresliyken,canım bir şeye sıkıldığında vb. kısık,olması gerekenden (normalde olduğundan) ince,bazen perde kırılmaları şeklinde ve duşuk oktavdan cıkıyor.Bu sorunu genel olarak mutasyonel falsetto'ya (belki bilen vardır diye yazıyorum) benzettim ama emin değilim tabi.Bu ses problemi sonucunda ozguven eksikliği ve konuşma bozukluğu ortaya cıkıyor.Orneğin bugun hoca hazırlıksız bir soru sordu ben cevapladım ama sesim bana ince gibi geldi yine utandım kızardım vb. Aslında yakın arkadaşlarıma vb. sorduğumda hayır sana oyle geliyor cok guzel bi ses tonun var falan diyorlar ama o ses tonumu her zaman koruyamıyorum işte.Ozellikle eskiden gelen travmam dolayısıyla benle dalga gecme potansiyeli olabilecek insanların yanında hic konuşmamayı seciyorum.Kızların yanında o ses tonumu ayarlayıp kalın bir şekilde kullanabiliyorum ama dediğim tarzda erkekler varsa ortamda hemen pasif konuma geciyorum ortamda. Sizden ricam ise bana yol gostermeniz.Bu ses tonumu kontrol edebilmemin hatta mumkunse kalınlaştırmanın bir yolu yordamı var mıdır?Ses problemim nedeniyle bahsettiğim durum ve ortamlarda ortaya cıkan sosyal fobi durumunu nasıl atlatabilirim?Bazen ben o ses tonuyla konuşunca derste vb. arkadaşlarım benden uzaklaşacaklar gibi geliyor nedenini bilmiyorum işte psikolojik olarak oyle geliyor ama tabi herkes bi gariplik yoktu diyor bu bana mı oyle geliyor?Mutluysam keyfim yerindeyse kendimi kasmadan konuşuyorum ve sesimi istediğim gibi yonlendiriyorum.Hatta şaşıranlar da oluyor sesin bu kadar kalın mıydı diye.Ses terapisi bunun icin cozum diyorlar ama Turkiye'de bu işi doğru durust yapan 2 kişi var onlarda tek seans icin en az 500 tl istemekteler o yuzden şimdilik mumkun gozukmuyor.Bu sorunu ve psikolojik boyutunu kelimelerle anlatmak hic kolay değil.Umarım demek istediğimi anlamışsınızdır ve beni bu konuda yonlendirirsiniz.Herkese teşekkurler..
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Erkekçe
- Sorunumu aşmama yardım eder misiniz?