Cağdaş pazarlama anlayışında, "yeni ve geliştirilmiş" ifadelerine sıkca rastlanmaktadır. Yenilik yapmayanın eskiyeceğinden, yeniliklerin hızla eskidiğinden bahsedilmektedir. Bir yandan da, "her zaman alıştığınız" kalite, lezzet, vb. ifadelerle de değişmezliğe, kalıcılığa ve istikrara vurgu yapılmaktadır. Bu bağlamda, “Retro Pazarlama” insanların gecmişe duydukları ozlemin gucunden yararlanmaya dayanmaktadır.
Gecmişten gelen urunlerin, tarzların, stillerin, ifadelerin, anlayışların yenilendiğine dair ornekler ile retro pazarlama, gecmişe ait cağrışımlarıyla farklı bir pazarlama yaklaşımını icermektedir. Gecmişe uzanan referanslar, yeniliklerin tukenmesinden değil, aksine, pazarlamanın dinamizminden kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda; retro pazarlama, eskiyi yenilemek iddiasını da icermektedir. Retro pazarlamanın temelinde yatan duşunce ise; tuketicilerin satın alma surecinde, urunu tercih ederken, ailenin, etkilenilen bir filmin, belgeselin, bir macın veya tuketicinin hayatından bir şeylerin izlerini taşımasıdır. Oyle ki, son yıllarda retro kavramının gecmişe olan ozlemle yoğun bir bicimde bağdaştırılması nedeniyle tuketiciler; o donemin yaşayış bicimini, toplumsal koşullarını ve diğer ozelliklerini de talep eder hale gelmiştir.
Gunumuzde spor endustrisinde yer alan markalar ise farkındalık yaratmak, farklılaşmak ve hedef kitleleri ile duygusal bir bağ kurmak amacıyla, spor pazarlaması cercevesinde ceşitli iletişim faaliyetlerine başvurmaktadırlar. Bunlar arasında, yeni trendler oluşturmak ve onların olumlu etkilerinden faydalanmak da yer almaktadır. Ozellikle, retrospektif (geriye donuk) markalama yaklaşımı ile hedef kitlelerinin taleplerine, teknoloji ile harmanlanmış sembolik urunlerin sentezi olan “retro urunler” ile karşılık vermeye gayret gosteren spor markalarının varlığı her gecen gun artmaktadır. Retro spor urunleri, hemen her kuşak tarafından yoğun ilgi gormektedir. Son yıllarda, hikaye anlatımına dayalı pazarlama anlayışının yaygınlaşması ise, retro pazarlama ve spor birlikteliğinin gucune guc katmaktadır.
Bu kitapta, tuketim toplumlarında kulturel bir tuketim aracı olarak konumlandırılan retro spor urunlerinin, spor endustrisindeki varlığına dikkat cekmek ve alanla ilgili literature katkıda bulunmak amaclanmaktadır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Retro Pazarlama ve Spor - Tuketim Toplumlarında Kulturel Bir Tuketim Aracı Yazar: Volkan Ekin Yayınevi: Kriter Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 142 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257130165