Dolu dolu bir hayat yaşadım; sanırım benim gibi cok gezen bir aşcı yoktur. Hep gezip yeni yerler ve yeni yemekler bulmaya calıştım; buldum da.

Şu ya da bu sebeple 80'den fazla ulkeye gitmiş ve beş ulkede beşyıldızlı otellerde Mutfak Şefliği yapmış biriyim. Gittiğim her ulkede, o ulkeye ait yemekleri ve nasıl yapıldıklarını gormeye, tatmaya; bulabildiğim tum yemekler uzerine olan dokumanları toplamaya calıştım. Bunların bircoğunu şeflik yaptığım otel ve restoranlarda uygulayarak denedim. Hepsi de buyuk ilgi gordu. Bunların buyuk coğunluğunu kitabıma aldım. O sebeple bu kitapta cok şey bulacağınıza eminim ve bu da beni yaşadığım surece mutlu edecektir.

Turizm Bakanlığı'nın talimatı ve katkısı ile Avrupa'da, Asya'da, Afrika'da, Uzakdoğu'da gitmediğim pek ulke kalmadı. Turk yemeklerini her ulkede, her akşam 600 kişilik bufeler yaparak tanıttık.

1982 yılında, Turizm Bakanlığı tarafından Tokyo'da yapılacak olan Aşcılar Yarışması'na gonderildim. Hakkımın yenmesine rağmen, dunya ikincisi oldum. Guney Afrika'ya, Fildişi Cumhuriyeti'ne yine Bakanlık kanalı ile gonderildim. Dunyanın en elit gurmelerinin sececeği ve 45 ulkenin katıldığı bir yarışmaya girdim. Ekibimle birlikte bize tahsis edilen mutfakta yuzlerce yemek hazırladık. Sıra bize geldiğinde; 450 kişi, yaptığımız yemekleri gorunce şaşırdı. Yemek sonunda bizi sahneye cıkarttılar ve ayakta alkış tufanına tuttular. Bu yarışma sonunda da bizi dunya ikincisi ilÂn ettiler.

Nihayet bu birikimlerimi kitaplaştırıp sizlere aktarmaya calıştım; faydalı olmasını dilerim.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 478

Baskı Yılı: 2014

Dili: Turkce
Yayınevi: Demos Yayınları
Kitap Adı: Balıklar -Salatalar - Deli Raşit Usta'dan Turk ve Dunya Mutfağı Yazar: Raşit Doğruer Yayıncı: Evren Atalay Kapak Tasarımı: Bahariye Alpman , Zeynel Atalay Yayınevi: Demos Yayınları İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9789944387453