Modern ideolojinin insanın varoluşunu akıl ve beden, sosyal ve beşeri, iş ve boş zaman, gelişmişlik ve geri kalmışlık, kutsal ve sekuler, eğlence ve ciddiyet, inanc ve eylem, tuketim ve uretim gibi farklı dikotomiler icinde parcalamaktaki tum ısrarına rağmen hayat, doğal akışı itibarıyla, insanların yuz yuze, ruh ve bedenleri, akıl ve kalpleriyle, bireysel ve kolektif olarak, ureterek ve tuketerek, eğlenerek ve ağlayarak, yani tekrar tekrar doğarak ve olerek katıldıkları rituel bir duzendir. Ritueller, insanın hayatını idame ettirmesinin onundeki temel engel olan sosyal acıları şenlikli bir itibarsızlaştırmaya tabi tutmak suretiyle yaşamın aslında bir oyun olduğunu ve asık suratlı bir ciddiyetle oynayacak kadar kendini bu oyuna kaptırmanın da bir ceşit aptallık olduğunu gostererek dramatik bir sosyal duzeni tesis eder. Bu bakımdan, modern ideolojinin soylediğinin tam aksine, insanların acılarını telafi edecek olcude tekÂmul etmiş tek kulturel sistem teorik ve soyut inanc, hele hele de rasyonel inanc hic değildir. Zira rituel, sosyal acıları yanıtlandıran insancıl yanı sayesinde modern ideolojinin tum taarruzlarına direnebilmiştir. Ustelik modern ideolojinin kendini idame ettirmek icin başvurduğu rituel karşıtı tavrı, modern insanı cıkmaz sapa yollara itmiş, sanal etkileşim ve iletişim, narsist ve nihilist tuketim alışkanlıklarıyla sahte bir avuntuyu yaşamasına sebep olmuştur. Bu calışma, rasyonellik ve irrasyonellik, buna bağlı olarak da inanc ve rituel arasında karşıt bir ilişki kuran, bu yolla rituelleri, rituellerin şahsında da Batı dışı kulturleri geri kalmışlıkla ilişkilendirerek itibarsızlaştıran modern ideolojinin soylediklerinin aksine, rituellerin dunyaya ve insan yaşamına dair derinlikli bir muhtevaya sahip olduğunu, sosyal acıları meşrulaştıran ve telafi eden etkileriyle guclu toplumsal değişimleri uretebildiğini Max Weber ve Victor Turner’in goruşlerinden hareketle ortaya koymak niyetindedir.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Hayat Bir Oyundur Yazar: İlkay Şahin Yayınevi: Cizgi Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786051962924