Johns Hopkins Universitesi’nden bilim insanları tarafından gercekleştirilen yeni bir calışma, yarasaların geleceği tahmin ettiklerini ortaya cıkardı. Hayır, size Milli Piyango cekilişinde hangi numaraların geleceğini soyleyemezler. Ancak en azından avlarının geleceğini tutarlı bir şekilde tahmin edebiliyorlar.
PNAS dergisinde yayınlanan araştırmaya gore yarasalar, avlarının cıkarmış olduğu seslerin yankısından faydalanarak avlarının konumunu, daha da onemlisi gelecekte konumunu isabetli bir şekilde tahmin ediyor. Bilim insanları, bu cok ciddi teoriyi matematiksel bir model ile de desteklemiş durumdalar.

“Bir teniscinin, topa ne zaman ve nerede vuracağını onceden bilmesi gerektiği gibi, bir yarasanın da avladığı bocekle ne zaman ve nerede temas kuracağını onceden bilmesi gerekiyor.” diyen araştırmanın kıdemli yazarı Psikoloji ve Beyin Bilimleri profesoru Cynthia F. Moss, “Bocek ucuyor. Yarasa da ucuyor. Boylesine değişken bir ortamda yarasa, sadece yankılara guvenseydi avını ıskalardı.” şeklinde konuştu.
Avının yatay duzlemde nerede olduğunu anlamak icin başlarını hedeflerine kilitleyen yarasalar, ne kadar uzakta olduğunu anlamak icin ise yankılardan faydalanıyorlar. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi seslerin bir nesneye carpıp ardından yarasaya gelmesi, kucuk de olsa bir gecikme ortaya cıkarıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi yankılardaki bu gecikme, teknik olarak yarasanın, avının az da olsa gecmişteki konumunu tespit etmesine neden oluyor. Araştırmacılara gore yarasalar, yalnızca yankılardan gelen bilgilere guvenerek avlansalardı, kesinlikle başarısız avcılar olacaklardı. Ancak yarasalar, yankılardan elde ettikleri bilgiler ile avlarının gelecekteki konumunu tahmin ettiklerinden, onları oldukca başarılı avcılar olarak biliyoruz.
Soz konusu teoriyi test etmek icin matematiksel bir model ortaya koyan araştırmacılar, yarasaların gercek hayattaki av sahasını simule eden bir ortam tasarladılar. Soz konusu deneyde bir avcı yarasa, bir de av bocek bulunuyordu ve amac, yarasaların avlarını ne kadar iyi takip ettiklerini gozlemlemekti.
Bulgular, araştırmacıların ‘yarasaların geleceği tahmin ettikleri’ yonundeki teorisini haklı cıkardı. Yarasalar, ongorulduğu gibi avdan gelen yankının daha ilerisine, boceğin gercek konumuna odaklandılar. Bu da yarasaların yon ve konum bilgilerinden faydalanarak avlarının gelecek konumunu tahmin ettikleri yonundeki teorinin doğruluğunu kanıtlamış oldu.