
NASA, 1977 yılında uzaya bir insansız uzay aracı gondermişti. "Voyager 2" olarak isimlendirilen bu uzay aracı, yıllar icinde Jupiter, Saturn, Uranus ve Neptun'u ziyaret etti. Ayrıca bu insansız uzay aracı bir de altın plak bulunduruyor, bu plakla sesli mesajlar gonderiyordu. Mart ayından once ise Voyager 2 ile iletişim kesilmiş, hatta NASA, bu uzay aracından umudu neredeyse kesmişti. Ancak yapılan son acıklamalara gore 8 ay sonra Voyager 2 ile iletişim kurmaya calışan bilim insanları, başarılı oldular.
Edinilen bilgilere gore Voyager 2 ile iletişim kuran, Avustralya'daki Deep Space Station 43 (DSS43) merkez, NASA tarafından yurutulen iyileştirme calışmalarında cevrimdışı kaldı. NASA, soz konusu vericideki bazı donanımların 47 yıldır değişmediğini, bu calışmanın mecbur olduğunu acıklamıştı. İlk etapta bazı sorunlar yaşansa ve iletişim tumuyle kopmuş olsa da 29 Ekim'de gonderilen mesajlar, nihayet cevaplandı. NASA'ya gore bir "Merhaba"lık iletişim sureci, 34 saatten fazla surdu.
Konuyla ilgili acıklamalarda bulunan Deep Space Network proje yoneticilerinden Brad Arnold, aylar sonra yapılan test iletişiminin başarılı olmasının, işlerin yolunda gittiğini gosterdiğini soyledi. Calışmalara devam ettiklerini soyleyen Arnold, iyileştirme calışmalarının 2021 yılına kadar tamamlanıp, Voyager 2 ile iletişimin cok daha sağlıklı bir şekilde yurutuleceğini soyluyor.
Voyager 2, Dunya'dan yaklaşık 18 milyar kilometre uzakta. Haliyle bu uzay aracıyla iletişim kurmak pek de mumkun değil. NASA, Voyager 2 iletişim kurabilmek icin ABD, İspanya ve Avustralya'da uc buyuk teleskop kurdu. Ancak ABD ve İspanya'daki teleskoplar, Voyager 2'nin mevcut konumu nedeniyle bir suredir işlevsiz durumdalar. Hal boyle olunca da NASA'nın tek umudu, Avustralya'da bulunan DSS43 isimli teleskop.