"1997-2008 arası Nepal'in başkenti Katmandu'da yaşadım. Dunyanın tek Hindu krallığının son on yılına, Nepal'in ic savaşına denk geldim. Sonunda Maocu gerillalar Kral'ı devirdi. Yeni cumhuriyetin ilk yıllarını gordum. Gunluk hayat Katmandu'da yine gunluk hayattı. Alıştığımız obur yerlerde yaşamaktan bir duzlemde pek farklı değildi. Nepal'de ama başka duzlemler de vardı sanki, onlar sahiden başkaydı:
"Mesela Himalayalar. Katmandu şehrinin kuzeyinde bir uctan bir uca altı, yedi, sekiz bin metrelik dağlar oyle duruyorlar. Bakması oyle mıknatıslı ki insan kendini dağların yuzu suyu hurmetine orda oyle bıraksa, memleketine donmeyi unutsa şaşmamak lazım. Merhaba ve hoşcakal yerine 'İcindeki tanrıyı selamlarım,' diyoruz, nasılsın yerine de 'Pilavını yedin mi?' diye soruyoruz. İcine tanrıca girmiş kucuk bir kız cocuğunun yuzu suyu hurmetine Nepal'in ayakta durduğuna inanıyoruz.
"Duygularımızı acığa vurmak ayıp, kızgınlık gostermek karakter zayıflığı. Karşımızdakini uzecekse doğruyu soylemek terbiyesizlik, teselli edici yalanlar bulmak erdem. Sokakta etrafımızdakileri hoş gormek uzerine kurulu bir hayat duşunun: Trafikte şoforler burada cok kufredeceğimiz durumlarda kocaman sırıtıyorlar. Sahiden." - Elif Koksal.

Sayfa Sayısı: 15

Baskı Yılı: 2013

Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Katmandu'da Ev Hali Yazar: Elif Koksal Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9789753427401