
Ekonomi otuz yıldan beri suregelen iktisadi kureselleşmenin ve neoliberallerin dogmatik yaklaşımının yarattığı tartışmaların guclu ideolojik, ontolojik ve hatta tasavvufi iceriğiyle tuzağa duşuyor.
Eldeki veriler, kureselleşmenin tum dunyada genelleştirdiği ipini koparmış tuketici modelinin ne yazık ki dunyayı felakete goturduğunu gostermektedir. Asya Kaplanlarından ve Brezilyadan sonra Cin ve Hindistanın da iktisadi cıkışı dunyanın su ve enerji kaynaklarının kabul edilemeyecek bir şekilde tukenmesine neden olmakta, katlanılmayacak derecede kuresel ısınmaya yol acmakta ve tehlikeli siyasi ve askerî rekabetlere neden olmaktadır.
Bircok ulkenin banka sistemini sarsan derin bunalım ve giderek artan iktisadi gerileme işaretleri, bu kitapta acıklanan iktisadi işletme birimlerinde derinliğine bir reforma neden olacak mıdır? 90lı yılların başında gorulmeye başlanan bunalım (yolsuzluk, banka savurganlığı, artan eşitsizlikler, zincirlerini koparmış borsa kapitalizmi tarafından finansal rantlara haksız şekilde el konulması) artık kural haline geldi. Son on beş yılda, birbirini izleyen bircok bunalım kuresel ekonomiyi sarstı: 1995te Meksika iflastan kurtarıldı. 1997de sıra Guney Doğu Asya ulkelerine geldi. 1998de kurtarılması gereken bir Rusya vardı. 2000de Turkiye ve Arjantin bunalıma girdi. Ozellikle teknolojik değerlere hayranlıkla yaratılan borsa kopuğu de patlar ve değerler tepetaklak olurken, uluslararası borsa bunalımı ortaya cıktı. Artık piyasaların kureselleşmesi nedeniyle, hicbir ulke sanayileşmiş ekonomilerde ortaya cıkan bunalımdan korunacak halde değildir. İktisadi kureselleşme, hicbir baskı olmaksızın, evrensel duzeyde hareket eden, her turlu spekulatorlerin manevralarından oluştuğundan, salgın daha hızlı ve sert olmaktadır.
Sayfa Sayısı: 178
Baskı Yılı: 2010
Dili: Turkce
Yayınevi: Phoenix
Kitap Adı: Yeni Kuresel Ekonomik Duzensizlik Yazar: Georges Corm Yayınevi: Phoenix İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9786055738327