Gercek zamanlı sağlık gozlemleri yapan robotlar, genellikle yumuşak elektroniklerden yapılıyor. Ancak bu tur materyallerin kullanımı da ceşitli zorlukları peşinden getiriyor. Yumuşak ve elastik materyallerin performanslarında sureklilik sorunları yaşanabiliyor. Dayanıklılıktaki bu varyasyon, histerezis olarak da biliniyor.
Singapur Ulusal Universitesi'nden Yardımcı Docent Doktor Benjamin Tee onderliğindeki bir grup bilim insanı, daha az histerezis ozelliklere sahip yeni bir sensor materyali geliştirdi. Geliştirilen bu yeni materyal, daha doğru giyilebilir sağlık teknolojilerinin de onunu acıyor.
[h=2]Yuksek hassasiyete, duşuk histerezise sahip sensor[/h]
Techxplore'da yer alan habere gore, yumuşak materyaller basınclı sensorler olarak kullanıldıklarında ceşitli histerezis sorunlarıyla karşılaşıyor. Yumuşak sensor materyallerinin ozellikleri, tekrar eden dokunuşlar arasında değişiklik gosterebiliyor. Tabii bu da verinin guvenilirliğini olumsuz etkiliyor.
Singapur Ulusal Universitesi'nden bilim insanları ise yuksek hassasiyete sahip ancak neredeyse histerezissiz bir performans sergileyebilen bir materyal geliştirdi. Ekip, polidimetilsiloksan (PDMS) adı verilen esnek materyalde yuzuk şeklindeki modellerin icerisindeki metal kalın filmleri kırmak icin bir surec geliştirdi.
Araştırmacılar, piezodirencli sensor icin PDMS filmi elektrotlar ve substratlarla entegre etti. Daha sonrasında sensorun performansının ayırt edici ozelliklerini belirledi. Surekli olarak mekanik testler geliştiren ekip, geliştirdikleri tasarım yeniliğinin sensorun performansını geliştirdiği sonucuna vardı. Ekibin TRACE (Tactile Resistive Annulary Cracked E-Skin) adını verdiği materyaller, geleneksel yumuşak materyallerden beş kat daha iyi sonuclar verdi.
Yard. Doc. Dr. Tee, TRACE sensorunun yuzey dokusunu algılamak icin robotikte ya da giyilebilir sağlık teknolojileri cihazlarında kullanılabileceğini dile getirdi. Ekibin yeni hedefi ise farklı giyilebilir uygulamalar icin materyalin uygunluğunu iyileştirmek ve sensor temelli yapay zek uygulamaları geliştirmek.