Turkiye'nin en buyuk gerceği deprem, hic beklemediğimiz anlarda yuzunu gostermeye devam ediyor. Guvenliğimiz icin gereken ilk şart her ne kadar yaşadığımız konutların sağlamlığı olsa da depremin yıkıcılığı onunde durmak cok guc. Bu nedenle hem psikolojik hem de fiziksel anlamda, hayatımızın her saniyesinde depreme hazırlıklı olmak zorundayız. Yapılması gereken şeyler ise oldukca basit.
Deprem cantası hazırlamak, hic beklenmedik bir anda gercekleşebilecek bir afette bizim ve sevdiklerimizin hayatını kurtarabilir. Sizin icin AFAD tarafından hazırlanan rehbere gore hayati onem taşıyan deprem cantasının onemini, hazırlanma surecini anlattık.

30 Eylul 2020, İzmir Depremi
Hic olmasını istemeyiz, ancak bir enkaz altında mahsur kaldığınızda arama kurtarma ekipleri, her zaman olduğu gibi size ya da sevdiklerinize ulaşmak icin zamanla yarışırlar. Onların bu mucadelesi, sizin de dayanma gucunuz arttıkca anlam kazanır. Bir depremden sonra gecen ilk 72 saat, bu nedenle cok onemlidir. Deprem cantasının temel amacı ise olası bir afet sonrasında, sizi ve sevdiklerinizi minimum 72 saat boyunca hayatta tutacak bir destek paketi hazırlamaktır.
Ayrıca hatırlatmak isteriz ki deprem cantaları, deprem anı gecip bulunduğunuz yeri terk ederken yanınızda goturebileceğiniz bir yaşam destek unitesidir. Enkaz altında olduğu kadar, eğer şartlar zorsa dışarıdaki yaşama da ayak uydurmak zorundasınız.
[h=2]Deprem cantasında hangi malzemeler bulunmalıdır?[/h]
Gıda Malzemeleri: Konserve yiyecekler Kuru meyveler Tahin-pekmez Meyve suyu Su: ​Cam değil, pet şişede Kişi başı minimum 1 litre Mumkunse emzikli ya da pipetli şişede Mumkunse dayanıklı matara ile Genel ve iklime uygun giyecekler: İc camaşırı Corap Yağmurluk İklime uygun diğer giysiler İlk yardım ve hijyen malzemeleri: Gaz bezi Rulo yarabandı Tenturdiyot Alkollu ıslak mendil Dezenfektan ve sabun Kağıt havlu ya da kuru mendil Diş fırcası ve macunu Hijyenik Ped Onemli belge fotokopileri: Kimlik kartları (nufus cuzdanı, ehliyet vb.) Zorunlu deprem policesi Tapu, sigorta ve ruhsat belgeleri Diplomalar Pasaport, banka cuzdanları Diğer (evcil hayvanlarınızın sağlık karnesi vb.) Diğer malzemeler: Uyku tulumu veya battaniye Cakı, duduk, kucuk makas Kağıt, kalem Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (uzun omurlu piller secilmeli) DİKKAT: AFAD tarafından hazırlanan bu listeye ek olarak; evinizde bir bebek, engelli bir birey veya evcil bir hayvan var ise onları da duşunmeli, ihtiyaclarını cantanıza eklemelisiniz. Ayrıca eklediğiniz malzemelerin son kullanma tarihlerine dikkat etmeli, bu tarihler geride kaldığında malzemeleri değiştirmelisiniz.
[h=3]1. Gıda malzemeleri:[/h]
Konserve yiyecekler Kuru meyveler Tahin-pekmez Meyve suyu Deprem cantası icin sececeğiniz gıda malzemelerinin mutlaka yuksek kalorili ve vitamin, karbonhidrat iceren gıdalar olmasına ozen gosterin. Ayrıca bu malzemelerin su kaybını onleyici ve cabuk bozulmayan gıdalar olması oldukca onemli. Kuru meyveler ve hava almayan bir kapta olmalı, tahin-pekmez gibi uzun sure bounca enerji kaynağı yaratabilecek gıdaların şişeleri hava almamalırdır. Ayrıca herhangi bir gıdayı cam saklama kaplarında yerleştirmeyin, plastik ve esnek kaplar kullanmaya ozen gosterin.
[h=3]2. Su:[/h]
Gıda malzemelerinin yanında deprem cantasının icinde mutlaka her aile bireyine yetecek seviyede su depolamanız gerekir. Olası bir afeti ardından enkaz altında gecireceğiniz sure belirli değildir ancak kişi başı minimum 1 litrelik pet şişelerde su koymanız onemlidir. Cam şişeler kullanmamaya ozen gosterin. Mumkunse emzikli ya da pipetli pet şişeler, dayanıklı mataralar tercih edin.
[h=3]3. İklime uygun giyecekler:[/h]
İc camaşırı Corap Yağmurluk İklime uygun diğer giysiler İc camaşırı ve corap gibi temel giyim malzemelerinin ardından, yaşadığınız yerin iklim ozelliklerine uygun kıyafetleri cantaya yerleştirebilirsiniz. Ulkemizin doğu bolgelerinde yaşıyorsanız, hem az yer kaplamaları hem de sıcak tutumaları nedeni ile polar kıyafetler secebilirsiniz. Ek olarak yağmurluk giymek, olası nem veya ıslaklığa karşı vucudunuzu koruyabilir. Ceşitli spor mağazalarında satılan ve cebe sığacak kadar kucultulebilen uygun fiyatlı yağmurluklar işinizi gorecektir.
[h=3]4. İlk yardım ve hijyen Malzemeleri:[/h] [h=3][/h] Hazır bir ilk yardım cantası ya da.. Gaz bezi Rulo yarabandı Tenturdiyot Ağrı kesici Alkollu ıslak mendil Dezenfektan ve sabun Kağıt havlu ya da kuru mendil Diş fırcası ve macunu Hijyenik Ped Deprem cantaları sadece enkaz altında yaşamı idame ettirmek icin hazırlanmaz. Depremin ardından evinizden cıkarken yanınıza alabileceğiniz cantada bulunduracağınız bu malzemeler, dışarıda gecirdiğiniz ilk anlardan itibaren sizin, sevdiklerinizin ya da diğer depremzeler icin oldukca işe yarayabilir.
[h=3]5. Onemli belge fotokopileri:[/h]
Kimlik kartları (nufus cuzdanı, ehliyet vb.) Zorunlu deprem policesi Tapu, sigorta ve ruhsat belgeleri Diplomalar Pasaport, banka cuzdanı Diğer (evcil hayvanlarınızın sağlık karnesi vb.) Boyle bir durumda evinizden ne kadar uzak kalacağınızı bilmediğiniz icin, enkazdan kurtulduktan sonra bir takım belgelerinize ihtiyacınız olabilir. Bunun icin bu belgelerin bir fotokopisini deprem cantanızda bulundurmanız oldukca onemli. Eğer mumkunse tum fotokopilere aslı gibidir onayı yaptırabilirsiniz.
[h=3]6. Diğer malzemeler:[/h]
Uyku tulumu veya battaniye Cakı, duduk, kucuk makas Kağıt, kalem Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (uzun omurlu piller secilmeli) Cantaya koyacağınız diğer malzemeler de en az yukarıdaki başlıklar kadar onemlidir. Pilli bir radyo olası bir enkaz altında kalma durumunda dışarıya sinyal gonderip almanızı, ayrıca olanlardan haberdar olmanızı kolaylaştıracaktır. Ses cıkaramayacak bir durumda kalmanız halinde bu duduk hayat kurtarabilir. Cakı ve kucuk makaslar da ceşitli kriz ihtimallerinde yanınızda bulunması gereken malzemelerdir. El feneri, eğer mumkunse kendi yolunuzu bulmanızı kolaylaştırabilir, dışarıya bir yaşam işareti vermenizi sağlar. Yedek piller de unutulmamalıdır. Enkaz altında mahsur kalma durumunda kağıt ve kalem, uzun sureler boyunca bilincinizi acık tutma konusunda işe yarayacaktır.
[h=2]Deprem oncesinde uygulanması gereken adımlar[/h] Adım #1: Kendinize guvenli bir alan oluşturun. Adım #2: Deprem pratiği yapın. Adım #3: Bir tahliye planı oluşturun. Adım #4: Bir acil durum tedarik kiti oluşturun. Bu adımlar deprem esnasında daha soğuk kanlı bir şekilde hareket etmenizde sizlere yardımcı olacaktır. Deprem oncesi hazırlıklar, herhangi bir deprem esnasında sizi her zaman bir adım once tutacaktır.
[h=2]Adım #1: Kendinize guvenli bir alan oluşturun:[/h]
Bir deprem esnasında, coğu olum ve yaralanmalar, coken yapı malzemeleri, kitaplıklar ve dolaplar gibi ağır duşen nesnelerden kaynaklanıyor. Eğer dolaplarınız, kitaplıklarınız duvara sabitlenmiş değilse herhangi bir deprem esnasında yıkılma olasılıkları oldukca yuksek, daha fazla ertelemeden ağır eşyalarınızı sabitlemelisiniz.
Evinizde bulunan her bir odada bir guvenli bolge belirleyin ve bu bolgeleri tum aile bireylerinize gosterin. Bu bolge, dolap ve kitaplık gibi ağır eşyalardan uzakta ve olası bir deprem anında ustunuze herhangi bir eşyanın duşmeyeceği bolge olmalıdır. Sabitlenmiş sağlam mobilyaların yanı, koltukların yan on ve arkaları, masa altları genelde en ideal yaşam ucgenleridir. Eğer boyle imkanlarınız bulunmuyorsa, binanın taşışıyıcı kolanlarına yakın durmak, duvarlardan ve odaların orta bolgelerinden uzak durmak gerekmektedir.
[h=2]Adım #2: Deprem pratiği yapın: [/h]
Eğer onceden bir deprem pratiği ve planlaması yaparsanız, deprem anında kendiniz ve sevdikleriniz icin en doğru kararları verebilirsiniz. Cunku daha onceden pratiğiniz olduğu icin daha soğuk kanlı hareket edebilme yeteneğine sahip olacaksınız.
Ozellikle evinizde cocuklarınız var ise tum aileyi bir deprem tatbikatı yapmaya zorlayın. Bir deprem tatbikatına katılmak, size ve sevdiklerinize bir deprem sırasında onlarla birlikte olmanız durumunda ne yapacağınız hakkında sizi bilgi sahibi yapacaktır. Bu tarz deprem tatbikatları, zaman zaman okullarda oğrenciler ile birlikte yapılıyor. Okul harici bir deprem tatbikatının aile ile birlikte yapılması oldukca onemlidir.
[h=2]Adım #3: Tahliye planı oluşturun:[/h]
Deprem sonrasında sizi ve sevdiklerinizi hızlı bir şekilde guvenli bolgeye goturebilmek icin bir tahliye planı oluşturmanız gerekir. Bir tahliye planı oluşturmanız, yukarıda belirttiğimiz tatbikat gibi deprem anında sizlere oldukca yardımcı olacaktır.
Aileniz ile birkac dakikanızı ayırarak bir tahliye planı oluşturun. Evinizin hangi odasından, apartmanınızdan, sokağınızdan nasıl daha hızlı bir şekilde tahliye edilebileceğine dair planlamalar yapın ve bunu tum aile bireylerinin tam anlamıyla anladığından emin olun.
[h=2]Adım #4: Acil durum tedarik kiti oluşturun:[/h]
Balta Kurek Supurge Cekme veya kurtarma icin bir halat Kırım cam, civi ve diğer dokuntulere karşı koruma sağlayabilen dayanıklı ayakkabılar Eldiven ciftleri Yangın sondurucu Bir deprem cantası ile birlikte evinizde bulundurmanız gereken bazı acil durum eşyaları mevcut. Bunlar, yine deprem esnasında veya deprem sonrasında ihtiyac duyabileceğiniz, evinizde ozel bir dolapta saklamanız gereken eşyalar.
AFAD tarafından hazırlanan deprem cantası malzemeleri ve deprem oncesi uygulanması gereken adımları listelediğimiz deprem cantası nasıl hazırlanır? iceriğimiz bu kadardı. Ozellikle son 1 yıl icinde deprem ile oldukca fazla kayıp verdiğimiz bu donemde, mutlaka bu adımları uygulamanız gerekiyor.