Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde bulunan fotoğrafları, videoları, onemli dosyaları, ayarları ve mobil uygulamaları yedekleyerek, bir gun cihazınızı kaybetme ya da değiştirme gibi durumlarda veri kaybının onune gecebilirsiniz. Aslında uzun bir suredir Android yedekleme işlemi tum kullanıcılar icin oneriliyor. Uygulamak icin de farklı yontem ve imkanlarımız var.
Android yedekleme uygulamaları ile ya da uygulamasız olarak tum verilerinizi farklı alanlara yedekleyebilirsiniz. Hatta birden cok alana yedekleme yaparak veri kaybı ihtimalini minimuma indirmeniz de mumkun ancak o kadar da temkinli olmaya gerek yok. Ozellikle bulut depolama hizmetleri bu konuda oldukca başarılı ozellikler sunuyorlar. Android yedekleme işlemi icin size en uygun yontemi tercih edebilirsiniz.
[h=2]Android yedekleme yontemleri:[/h] Fotoğraf ve video yedekleme Dosya yedekleme Ayarlar ve mobil uygulama yedekleme Bilgisayarınızda Android cihaz yedekleme Rootlu telefon yedekleme Bulut depolama hizmetleri icin alternatifler [h=2]Fotoğraf ve video yedekleme:[/h] Adım #1: Cihazınızdan Google Fotoğraflar uygulamasını acın. Adım #2: Google hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Ayarlar bolumunu acın. Adım #4: Yedekle ve Senkronize Et seceneğine dokunun. Adım #5: Seceneği aktif hale getirin. Adım #6: Yukleme boyutunu duzenleyin.
Android yedekleme işlemleri arasında en onemlilerden biri olan fotoğraf ve video yedekleme işlemini Google uzerinden yapabilirsiniz. Bu yontemin en buyuk avantajı ucuncu taraf bir mobil uygulama ile uğraşmadan, cihaz ile birlikte gelen bir uygulamayı kullanıyor olmanız.
Ayrıca Google Fotoğraflar hizmeti pek cok konuda Android kullanıcılarına, otomatik yedeklemeye sınırsız depolama alanı gibi, avantajlar da sağlıyor. Ustelik yeni bir hesap oluşturmadan, zaten cihazınızda kayıtlı olan Google hesabınız ile bu yedekleme işlemini gercekleştirebilirsiniz.
Google FotoğraflarİNDİR [h=2]Dosya yedekleme:[/h] Adım #1: Google Drive mobil uygulamasını acın. Adım #2: Google hesabınızla giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşede goreceğiniz artı butonuna tıklayın. Adım #4: Yedeklemek istediğiniz dosyaları secin. Adım #5: Yukle butonuna tıklayın. Adım #6: Değişen bir sure sonunda dosyalarınız yedeklenecek.
Android yedekleme işlemleri arasında diğer bir onemli olan yedekleme işlemi ise dosya yedeklemesidir. Ozellikle mobilite calışma sisteminin yaygınlaşması sonucu pek cok farklı dosyaya farklı noktalardan ulaşmak durumunda olan kullanıcılar icin ihtiyac duyulan dosyalara kolay ulaşım oldukca onemli.
Google Drive mobil uygulaması da genel olarak Android işletim sistemine sahip cihazlarla birlikte gelen bir uygulamadır. Eğer bu uygulama cihazınızda yuklu değil ise Play Store uzerinden indirebilirsiniz. Google Drive’a aynı zamanda diğer işletim sistemlerine sahip cihazlardan da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Google DriveİNDİR [h=2]Ayarlar ve mobil uygulama yedekleme:[/h] Adım #1: Cihazınızın Ayarlar ekranını acın. Adım #2: Hesaplar ve Yedekleme bolumunu acın. Adım #3: Yedekle ve Geri Yukle seceneğine dokunun. Adım #4: Verilerimi Yedekle seceneğini aktif hale getirin. Adım #5: Değişen bir sure sonunda tum cihaz verileriniz yedeklenek.
Ozellikle yeni bir Android işletim sistemine sahip cihaza geciş yapacaksanız ayarlar ve mobil uygulama yedekleme yontemi geciş surecinizi son derece kolaylaştıracak. Bu seceneği aktif hale getirdiğiniz zaman cihazınızda bulunan genel ayarların ve mobil uygulamaların tamamı Google hesabınız uzerine yedekleniyor.
Google hesabınız uzerine yedeklenen bu verileri farklı bir Android cihazda ya da sıfırlamış olduğunuz aynı cihazda geri yuklemek icin Yedekle ve Geri Yukle ekranını acmanız ve cihazın yonlendireceği adımları uygulamanız yeterli olacak. Adımlarda gecen isimler, cihaz marka ve modeline gore değişiklik gosterebilir.
[h=2]Bilgisayarınızda Android cihaz yedekleme:[/h] Adım #1: Android cihazınızı USB kablo ile bilgisayarınıza bağlayın. Adım #2: Bilgisayarım klasorunu acın. Adım #3: Cihazınızın depolama alanını acın. Adım #4: Yedeklemek istediğiniz dosyaları bilgisayarınıza aktarın. Adım #5: Dilerseniz daha sonra yedeklediğiniz dosyaları cihazınızdan silebilirsiniz.
Android yedekleme işlemi icin bulut depolama hizmetlerini kullanmak istemiyorsanız eski bir yontem olan bilgisayara yedekleme yontemini uygulayabilirsiniz. Bu yontem ile Android cihazınızda bulunan pek cok farklı dosyayı bilgisayarınıza ve oradan da farklı depolama aygıtlarına aktarabilirsiniz.
Ancak bu yontemin en olumsuz yanı, bilgisayarın başına gelebilecek bir sorun sonrası tum dosyaları kaybetme ihtimaliniz. Harici depolama aygıtlarında da benzer bir olumsuz yan bulunuyor. Bu nedenle bilgisayarınıza Android yedekleme işlemi sonrası bir de bulut depolama alanına yedekleme yapmanız oneriliyor.
[h=2]Rootlu telefon yedekleme:[/h] Eğer Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuza root işlemi yaptıysanız ya da yapmayı duşunuyorsanız rootlu telefon yedeklemesi icin kullanabileceğiniz Titanium Backup gibi ucuncu taraf yedekleme mobil uygulamalarını inceleyebilirsiniz.
Titanium Backup mobil uygulamasını Android telefonunuza indirdikten sonra İşlemler menusu uzerinden hangi dosyaları yedekleyeceğinizi secebilirsiniz. Titanium Backup ile telefonunuzda bulunan neredeyse her bir veriyi yedekleme şansınız var. Yedeklenen verileri geri yukleme secenekleri arasından sizin icin en uygun olanı secerek bu işlemi başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
[h=2]Bulut depolama hizmetleri ile Android yedekleme:[/h]
Eğer yedekleme işlemi icin Google hizmetlerini kullanmak istemiyorsanız ya da ucretsiz olarak sunulan alan size yeterli gelmiyorsa Android yedekleme yapabileceğiniz pek cok farklı bulut depolama hizmeti bulunuyor. Bulut depolama alanlarına fotoğraflarınızı, videolarınızı ve onemli dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.
Ucuncu taraf depolama hizmetleri arasında Microsoft OneDrive, Dropbox, Yandex Disk gibi hizmetler one cıkıyor. Bu hizmetlerin mobil uygulamalarını Android işletim sistemine sahip cihazınıza indirdikten sonra elle yedekleme yapabilir ya da otomatik yedekleme seceneğini tercih edebilirsiniz.
Android, yedekleme işlemi icin en geniş secenekleri sunan işletim sistemlerinden bir tanesidir. Play Store uzerinden yedekleme işlemi icin kullanabileceğiniz farklı mobil uygulamalara da goz atabilirsiniz ancak bu işlem icin kullanacağınız mobil uygulamanın guvenilir olduğundan emin olmalısınız.