Hindistan’da kastlar arasındaki keskin farklar toplumsal yapının icine oyle bir işlemiştir ki bu fark semtlerdeki evlerin durumlarından rengine, soy ağacı oluşturmadan eş secimine kadar kural koyucu bir sistem hÂline gelmiştir. Boyle bir sistemin getirdiği ayrışmalar, toplumsal birliği bozmanın yanı sıra halkı ortak unsurlardan uzaklaştırmış, birbirinden bağımsız alt kulturler meydana getirmiştir.
Hindistan’ın değişen yuzunu temsilen felsefi didaktik oğretileri ile kitaba adını veren Gora, işgal altındaki ulkesine gonulden bağlıdır. Hindistan’ın kurtuluşunun onunde engel teşkil eden İngilizlere şiddetle başkaldırır. İngilizlere olan hayranlığın karşısında sıkı sıkıya geleneklerine sahip cıkar.
“Doğup buyuduğunuz yurdunuza karşı sevgi duymadıkca ve o yurtta yaşayan halkın yanında bulunmadıkca, sizin o yurdu kucuk goren tek kelimenize bile katlanacağımı sanmayın!”
Ancak insan doğduğu vatanı ve inanacağı dini secemez, hazır bir yapının icine dÂhil oluverir bir anda. Bu dayatmanın icinden cıkış kapısının anahtarı da yine kişinin kendi elindedir. Kapıdan bir kez cıktıktan sonra kişi, kendini bulmanın ve tanımanın ozgur iradesine sahip olacaktır.
“Kutsal kitabın emirlerinden biri de insanın kendisini tanımasıdır. Kendini tanımak denilen şey, ozgurluğe ulaşmaktır.”

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Gora Yazar: Rabindranath Tagore Cevirmen: Meltem Tayga Yayınevi: Elips Kitapları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 528 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2006 Baskı Sayısı: 10. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789756132722

[h=5]Oduller[/h] Nobel Edebiyat Odulu