Ellerinde buyuduğum dedem ile anneannem, daha sonra tanıdığım babam ve yeterince anlayabildiğimi hÂl soyleyemeyeceğim annem… Kendilerini, kuvvetle ihtimal veririm ki, alelade bulmazdınız. Biyografileri yazılacak kadar onemli bir hayatları olmadı. Cok enteresan hadiseleri yaşamış ve bunun neticesinde şohret kazanmış da değillerdi.

Yine de yazdım uzerimde derin izler bırakan bu insanları.

Dedemin ve anneannemin şahsiyetlerinin teşekkulunde hem Osmanlı doneminde edindikleri geleneksel kulturumuzun, hem de Cumhuriyet'imizin kuruluş yıllarında iyice on plana cıkan Batı kulturunun payı vardı. Onlar Tanzimat'la hız kazanan Batılılaşma maceramızın Cumhuriyet'le birlikte şahikasına cıkmasını butun serencamı ile birlikte yaşayan kuşağın insanlarıydılar.

Dedemin, anneannemin ve Ataturk'un hayatta iken 'Ey Turk Gencliği' diye hitap ettiği genclerin arasında yer alan babamın Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geciş doneminin yarattığı insan tipini butun ozellikleriyle birlikte birebir temsil ettiklerini soyleyemem. Soyleyemem, ama başka bir ulkede, başka bir kultur altında yetişmediklerine gore, yine de o geciş doneminin mahsuluyduler. Hayatının ilk kısmını Turkiye'de, daha da uzun olan ikinci kısmını Amerika'da geciren annemi ise hicbir sınıflandırmaya tabi tutamıyorum.

Hatıralarımı işte bu insanların şahit olduğum hayatları ile ve o yılların Turkiye'si ile sınırlandırdım. Bu arada, tanıma talihine eriştiğim akrabalarını ve ahbaplarını ihmal etmedim.

Nasıl bir okul olduğu neredeyse hic bilinmeyen, 47 yıl once kapandığına gore, eninde sonunda zaten unutulacak olan Talas Amerikan Koleji'ni ve oradaki hayatımızı arkadaşlarımın da yardımıyla uzun uzadıya yazdım.

Cocukluk yıllarımda memleketimizde cereyan eden bazı hadiselerden bahsettim.

Ayrıca, dedemin İstiklal Harbi'ne dair sozlu ve yazılı hatıralarına oldukca geniş bir yer ayırdım.

Bunca yıl boyuna konuşup, yazılı kulturumuzun zayıf olduğunu bıkmadan usanmadan soylemeseydim, ailemi yazmayı uzerime duşen bir vazife olarak gormezdim. Hic değilse torunlarım ve onların torunları nerelerden geldiklerini oğrensinler.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 284

Baskı Yılı: 2014


Dili: Turkce
Yayınevi: Cinius
Kitap Adı: Osmanlı'dan Gunumuze Bir Aile Yazar: Cemal Ozguven Yayınevi: Cinius İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786053230014