Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)
“1966 da Moskova’da bir kitap gormuş ve alama­mıştım. Rus yayıncılar, Caykovski’nin el yazılarını toplamışlar, buyuk boy iki cilt kitap yapmışlardı. Bir yıl sonra Polonya’ya gittim. Varşova’daki yayınevinde başka bir kitapla karşılaştım ve bu sefer satın alabil­dim. Kitap Johann Sebastian Bach’ın 6 viyolonsel sui­tinin albumu idi.
Sağ sayfalar, Bach’ın el yazısının tıpkı basımıydı. Sol sayfalar ise gunumuz notaları ile duzenlenmişti.
Bu kitaplar ustune gunlerce ve aylarca duşundum. Bizim bestekÂrlarımızın el yazıları mevcut değildi. Tezkirelerdeki birkac satırlık bilgi sadece biyografik malzeme idi. BestekÂrlarımız hicbir şey yazmamışlar­dı. Sadece meşk yoluyla eserler gunumuze ulaşmıştı.
Mûsikî eserlerimizin şerhi de yapılmamıştı. Sade­ce bir Alman muzikolog, Angelike Siegeln, Tanbûrî Cemil’in 6 peşrevinin melodik analizini yapmıştı. Siegeln’nin bu eseri beni fevkalÂde heyecanlandırdı.
Itrî’den başlayarak, eserlerimizin muhtemel seren-cÂmını yazmağa başladım. Yazılarım Turk Edebiyatı Dergisi tarafından yayınlandı. Once “Dildeste” ar­kasından “Dilbeste” gun ışığına kavuştu. Aslında Turk Mûsikîsinin romanını kaleme almış oldum. Fırat Kızıltuğ”
Mûsikîye şahitlik etmiş mekÂnları, bestekÂrları ve eserlerini, yine Fırat Kızıltuğ hocamızın uslûbuyla okumaya ne dersiniz? Ne yapılırsa yapılsın, yıllarca her şeye rağmen hayatına devam eden ve hepsi de Turkce'nin gucunu de yansıtan adeta ikiz sanatlar durumunda olan Mûsikî ve Edebiyatta gezinirken nacizÂne tavsiyemiz bir yandan da bu şarkıları tekrar tekrar dinlemeniz olacak.
Neler var DİLBESTE’mizde…
Besteleriyle Refik Fersan... Kemanî Nevres... Âşık Atamış ile Surmeli’nin hikÂyesi... Kucuk Mehmed Ağa... Mazhar Osman ile Neyzen Tevfik... Lem’i Bey... Huseyin Mayadağ… Udî Hasan Bey... İsmail Baha Surelsan... Nuri Halik Poyraz... Şakir Ağa... Yahy Nazîm Celebi... Ârif Sami Toker... Şevki Bey… ve aralara saklanmış Fırat Kızıltuğ Hocamızın iki bestesinin de hikÂyesi…
Kitap Adı: Dilbeste Yazar: Fırat Kızıltuğ Yayınevi: Akıl Fikir Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052068106