Şairler, bazı insanların ilgi ve iltifatını gormuş, bazılarnın korkulu ruyası olmuştur. Şair Mantıkı "Şam’da bilmediler kıymetimi / Hicret ettim Halebu’ş-şehbaya / Harelerin cifte-i İz’acından / İltica ettim Okuz Paşa’ya" beyitlerini yazarak Okuz Mehmed Paşa’ya sığınır. Paşa bu lakapla anılıyorsa da, bu kitap pek hoş karşılanacak turden değildir. Ama o, bu ifadeden rahatsız olmaz, şaire yeni bir gorev vererek iltifat eder.
Mihrimah Sultan’la evlenmesi sozkonusu olan Rustem Paşa’nın cuzzamlı olduğu soylenir. Tabiplere hastalığın ozelliği sorulur. Tabipler, cuzzamlı hastada bit bulunmayacağını belirtir. Yapılan kontrol sonucu Paşanın camaşırları arasında bit bulunur ve cuzzamlı olmadığı anlaşılır. O gunun nukteci şairlerinden biri bu olayı şoyle dile getirir: "Olursa bir kişinin bahtı kavi talii yar / Kehlesi dahi mahallinde onun işe yarar." Rustem Paşa bu beyit sebebiyle Bitli Paşa biciminde anılır ve şairlere karşı duşmancı tavır takınır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Maktul Şairler Yazar: Cemil Ciftci Yayınevi: Kitabevi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 711 İlk Baskı Yılı: 16,5 x 23,5 İlk Baskı Yılı: 1997 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 3990000005255