Nedir bu alfa, beta, omega tartışması? Genel olarak bir kurt surusuyle ilişkilendirilen bu tiplemeler hakkında hepimizin aklında az cok bir bilgi olsa da gelin kapsamlı bir şekilde karakter cozumlemelerine goz atalım. Bilimsel olarak 4 erkek tipinden bahsedilse de bunun dışında kalan ve adları gecen tiplere de değinip latin alfabesiyle adlandırılmalarına gore sırasıyla gidelim.

1.ALFA(ALPHA) ERKEKLERİ

Suru lideri

Sosyal olarak dominant yapıda olan bu tipteki insanlar, toplum icerisinde ilgi ceken, kendini bir davaya adayan, lider ozellikli ve kendine ozguvenli erkeklerdir.

Tutkuludur, centilmendir ve gizemli yapısıyla cekicidir. Ayakları yere guclu basar, ne istediğini de cok iyi bilir, neden bu dunyaya geldiğini de.

Alfa tipi, bir hanedan uyesi sayılabilir. Prenstir, kraldır, sultandır diyebiliriz.

Hem sosyal hem de psikolojik olarak baskındır.

Antik Yunan alfabesinin ilk harfi Alpha’dır.

2. BETA ERKEKLERİ

Gudulen tayfadır.

Kendine guveni cok da yuksek olmayan, utangac ve sıkılgan tiplerdir. Lider değil, takip edendir. Başarısızlık korkuları vardır. Sosyal hayatta yargılanma duşuncesi yuzunden benliklerini ortaya cıkaramazlar, iclerine kapanırlar. Duygularına sıklıkla yenik duşerler. Ancak populerdirler. İnsanlar tarafından sevilirler fakat kadınlar tarafından arkadaş olarak gorulurler.

Sosyolojik olarak cekinik ve itaatkÂr; psikolojik olarak baskındırlar.

Antik Yunan alfabesinin ikinci harfi Beta’dır.

3. GAMA(GAMMA) ERKEKLERİ

Hiyerarşi dışıdırlar.

Zeki, entelektuel tiplerdir. Ancak ne alfa ne de betadırlar. Bu sebeple de git-gel yaşarlar. Bulundukları ortama gore davranışları da duşunceleri de değişir. Toplumda genelde gorunmez tiplerdir. Bir kadınla birlikte olmadıklarında kadınlar dunyanın en nefret edilesi turuyken, bir kadınla birlikte olduklarında hayatlarını bu kadına adarlar. Genelde tek bir kadınla evlenip bir omru onunla gecirmeyi isterler. Ozguven eksikliğine, aşağılık kompleksine sahip olabilirler. Kadına muhtac yapıları, onları duygusal acıdan savunmasız bırakır.

Duygusal karmaşaları sebebiyle başkaldıran tipler de gormek mumkundur.

Psikolojik olarak baskınlardır, sosyolojik olarak dışlanmışlardır.

Antik Yunan alfabesinin ucuncu harfi Gamma’dır.

4. DELTA ERKEKLERİ

Hırsları ve hedefleri yoktur. Duşunmez, hayal kurmazlar. Toplum nereye suruklerse oraya giderler. Hayatları sıradandır. İşci arılara benzetilebilir.

Psikolojik olarak da sosyolojik olarak da itaatkÂrdırlar.

Antik Yunan alfabesinin dorduncu harfi Delta’dır.

5. SİGMA ERKEKLERİ

Alfa’nın rakibidir.

Liderlik ozelliğine sahip, zeki ve sinsi insanlardır. ZekÂlarıyla cevrelerindeki manipule ederler. İsterlerse alfanın yerine gecebilirler ancak genelde bunu yapmayıp bireysel takılmayı tercih ederler. Alfa olmadan bir suruye sahip oldukları soylenebilir.

Filmlerdeki kotu adamlar ya da kitaplardaki kotu karakterler bu tipin en guzel karşılığıdır.

Psikolojik olarak da sosyolojik olarak da baskındırlar.

Antik Yunan alfabesinin on sekizinci harfi Sigma’dır.

6. OMEGA ERKEKLERİ

Suru dışıdırlar.

Bir yol gostericiye, ustada ihtiyac duyan bu grup toplumda goze batmayan, hicbir yere cağrılmayan, varlıklarıyla yoklukları bir olan kişilerdir. Asla kendilerini ifade edemezler. Liderlik yetenekleri eksiktir bu da onları korkak olmaya itmiştir.

Psikolojik olarak itaatkÂr, sosyolojik olarak dışlanmışlardır.

Antik Yunan alfabesinin son harfi Omega’dır.


Unifestal

__________________